anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Przesunięty kadr a230

profile.country.pl_PL.title
reserv19
Nowicjusz

Przesunięty kadr a230

Witam, od pewnego czasu przy kopiowaniu książki tą lustrzanką zauważyłem że gdy w wizjerze ustawiam zeszyt w kadrze to zawsze zdjęcie wychodzi przesunięte do góry, tak jakby obiektyw patrzył o kilka stopni do góry. Oraz czasami przy robieniu zdjęć włącza mi się napis błąd aparatu i muszę wyłączyć i włączyć żeby powrócić do normalnego działania. Dodam że od kupna na allegro nie działa mi stedyshoot. Co jest z tą lustrzanką i czy mogę ją naprawić samodzielnie, a jeżeli nie ile by kosztowała naprawa?

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
reserv19
Nowicjusz

Dziękuje wszystkim za odpowiedz.
Robię tym sprzętem sporadycznie portrety na heliosie 44-2 i rzadko mi się udaje przy pełnym świetle trafić z ostrością na daną osobę. Wybaczcie ale jestem początkujący. Dlatego też rozmyślałem o zamianie na NEX 3 z matrycą CMOS która według mnie ma o wiele gorsze kolory od a230 ale ma przynajmniej ciekawą funkcję wspomagania ustawienia ostrości na manualu. Nie wiem co by było dla mnie lepsze.
I czy wysyłając swoją a230 do serwisu muszę płacić za kuriera czy jest jakaś umowa pomiędzy serwisem a kurierem? Dzięki i pozdo ALL :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

reserv19 napisał(a):

I czy wysyłając swoją a230 do serwisu muszę płacić za kuriera czy jest jakaś umowa pomiędzy serwisem a kurierem? Dzięki i pozdo ALL :)

Jeśli aparat jest na gwarancji i jeśli naprawa jest gwarancyjna, to korzystając ze wskazanych przez serwis kurierów, nie płacisz za przesyłkę.

Myślę, że wszelkie wątpliwości na temat działania serwisu możesz rozwiązać czytając opis na stronie serwisu lub przez kontakt telefoniczny. Dane podałem wyżej ;)

reserv19 napisał(a):

Robię tym sprzętem sporadycznie portrety na heliosie 44-2 i rzadko mi się udaje przy pełnym świetle trafić z ostrością na daną osobę. Wybaczcie ale jestem początkujący. Dlatego też rozmyślałem o zamianie na NEX 3 z matrycą CMOS która według mnie ma o wiele gorsze kolory od a230 ale ma przynajmniej ciekawą funkcję wspomagania ustawienia ostrości na manualu. Nie wiem co by było dla mnie lepsze.

Manualne ostrzenie z zarysem (peaking) ma to do siebie, że potrzebuje światła. Im mniej światła tym gorsze działanie tego systemu.
A czy nie byłoby lepsze takie rozwiązanie:
- naprawa (jeśli opłacalna)
- zakup obiektywu 50mm 1.8 ?
Bo jeśli zamierzasz wydać pieniądze na nexa, to taniej będzie kupić szkło, które jest pod wieloma względami lepsze od heliosa.

No ale to już Twój wybór. NEX ma wiele innych funkcji (jak choćby LiveView, nagrywanie filmów, odchylany ekran). Pytanie czego potrzebujesz, czego oczekujesz, czym dysponujesz ($$$).

Początkujący

Mam a230 i nexa 5r obrazek no coz roznica ogromna stara alfa odstaje wyraznie a na temat malego nexa i jego mozliwosci nie trzeba sie rozpisywac to trzeba sprawdzic samemu :thumbsup:

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Tomas napisał(a):

Mam a230 i nexa 5r obrazek no coz roznica ogromna stara alfa odstaje wyraznie a na temat malego nexa i jego mozliwosci nie trzeba sie rozpisywac to trzeba sprawdzic samemu :thumbsup:

To ja tylko tak z ciekawości w czym odstaje alfa od NEX-a? Co prawda nie miałem nigdy A230 ale fotografowałem A200, A580, NEX 3, NEX C3, NEX 5 i nie zauważyłem jakiejś zdecydowanej przewagi w obrazowaniu NEX-a nad Alfą. Na dodatek przy szkłach manualnych gorzej mi się pracowało z NEX-em niż Alfą (mówię tylko o ergonomii bo powiększenie i peaking to rewelacyjne ułatwienia).