Podziel się wrażeniami!
Czy w A300 jest możliwość ręcznej zmiany EV w trybie M? Ja ustawiam to w połączeniu z czasem otwarcia przesłony. Pytam bo np w trybie A ta funkcja jest bezproblemowo dostępna przez naciśnięcie jednego przycisku, tym bardziej powinna być dostępna w pełnym manualu.
Pit napisał(a):
tym bardziej powinna być dostępna w pełnym manualu.
Pit, chyba wiem o co Ci chodzi. Żeby, jak ustawisz parametry (wg jakiegoś swojego "widzimisię") aparat stale prześwietlał, lub niedoświetlał o określoną wartość, prawda?
Być może jakieś puszki to mają, jednak zwykle zakłada się, że fotografujący, który używa trybu "M" jest na tyle świadomy, że korzystając z wyświetlanych parametrów czasu i przysłony oraz "drabinki", potrafi tak skorygować ustawienia, że będą takie jak potrzeba. (Manual - czyli ręczne ustawienie czasu i przysłony, oraz podgląd na wbudowany światłomierz "drabinkę" - czego więcej trzeba przeciętnemu amatorowi?)
To tylko amatorski, a nawet bardzo amatorski aparat.
czasami to się przydaje (a 850 mam możliwość takiej korekcji, co wpływa na siłę błysku - wiem, że dziwne, ale sprawdzone)
zrób może tak: ustaw daną korekcję ekspozycji w trybie A lub S, a następnie przejdź do manula - o ile pamięć mnie nie myli - wartość korekcji będzie "zapamiętana"
Tadeusz napisał(a):
Pit, chyba wiem o co Ci chodzi. Żeby, jak ustawisz parametry (wg jakiegoś swojego "widzimisię") aparat stale prześwietlał, lub niedoświetlał o określoną wartość, prawda?
kris napisał(a):
(a 850 mam możliwość takiej korekcji, co wpływa na siłę błysku - wiem, że dziwne, ale sprawdzone)
Nie pytam o korekcje błysku Tompac.
Zgadza się wartość jest zapamiętywana np po ustawieniu w trybie A. Ale powiem szczerze, że nie miałem dotąd wyższego modelu, a funkcji tej trochę zaczyna mi brakować. Może zaczynam wychodzić z przeciętności - może czas przesiadki na używaną 700 lub 850?
Ja Cię Pit nie rozumiem
Jak robisz w trybie M to masz 'drabinkę', ustawiasz przesłonę i migawkę. Jak nie chcesz mieć zdjęcia prześwietlonego/niedoświetlonego to ustawiasz parametry tak, żeby mieć na drabince 0. Chcesz mieć prześwietlone- zwiększasz czas otwarcia migawki/zmniejszasz przesłonę i analogicznie do niedoświetlenia
Czego chcieć więcej? Mi to w zupełności wystarcza
tompac napisał(a):
kris napisał(a):
(a 850 mam możliwość takiej korekcji, co wpływa na siłę błysku - wiem, że dziwne, ale sprawdzone)
Dziwne?
Jak najbardziej normalne, że przy pracy z lampą w automatyce jest dostępna korekcja błysku.
Korekcja jest wskazana tylko do pracy automatów czy półautomatów, w trybach manualnych to fotograf decyduje na co naświetla.
Spróbuj użyć "ośmiorniczki", albo superglue... może się poskładasz do kupy :smileymrgreen:tompac napisał(a):
Tadeusz no po prostu mnie roz...
waliłeś