Podziel się wrażeniami!
Ja naprawde przepraszam ze 2dzien jestem z Wami a juz 3temat,zerknijcie na to i zobaczcie komentarze,koles mi napisal ze na makro powinienem miec ustawienia czasu naswietlania,mam kita 18-55 i robiac fotke w makro ustawia mi sam czas ,jesli zmieniam ogniskowa takze zmienia na inny czas ,facet mi napisal ze jesli nie mam ustawien czasu naswietlania na mkaro mam oddac do serwisu,co o tym myslicie?
http://opuszczonemiejsca.flog.pl/wpis/1 ... sperymenty
no to palnąłeś trochę głupio...
kolega napisał żebyś zrobił to zdjęcie przy czasie koło 1/300s - najłatwiej to uzyskać ustawiając pokrętło na tryb S - priorytet czasu i ustawiając odpowiednio czas
makro oznacza tylko to, że robisz zdjęcie z bliska. przy każdej fotce masz określoną przesłonę, czas, czułość... kolega Ci zasugerował żeby właśnie czas ustawić na 1/300
:smileyredface: ja jestem nerwus i roztrzepaniec,wybaczcie,ale dziekuje za podpowiedz,pierwszy raz spotykam sie z tak milymi ludzmi na forum,sorki i dziekuje.
szogoon napisał(a):
kolega napisał żebyś zrobił to zdjęcie przy czasie koło 1/300s - najłatwiej to uzyskać ustawiając pokrętło na tryb S - priorytet czasu i ustawiając odpowiednio czas
szogoon napisał(a):
no to palnąłeś trochę głupio...
makro oznacza tylko to, że robisz zdjęcie z bliska. przy każdej fotce masz określoną przesłonę, czas, czułość... kolega Ci zasugerował żeby właśnie czas ustawić na 1/300
obejdzie się bez lampy z hss. weź dwie mocne lampy. biurkowe, halogeny, żarówki co tam chcesz. obojętne jakie byle było bardzo jasno.
przystaw je bardzo blisko tej płyty i ustaw tak, żebyś nie miał refleksów na zdjęciach. jak robisz w raw git, jak w jpg to połóż sobie białą kartkę na tą płytę i wbij z guzika FN do ustawień balansu bieli. tam zjedź na sam dół i wybierz własny balans bieli przesuń strzałeczką w prawo i zatwierdź kółeczkiem z dżojstika "nastaw. własne"
naceluj na tę kartkę i zrób fotę. pewnie pojawi się błąd własnego balansu bieli. nie przejmuj się tym i zatwierdź kółeczkiem ponownie.
pokrętło tryb A. iso 100. przysłona około f/8 jak będzie za długi czas to zejdź na iso 200 i przysłonę 5,6
ustawiasz maksymalny zoom czy jaki tam masz obiektyw, żeby było to niby macro i pstrykasz.
czas 1/1000 powinien wystarczyć.