Podziel się wrażeniami!
Witam Serdecznie
Jestem posiadam Sony A200, i pytanie brzmi czy istnieje możliwość zainstalowania tzw siatki pomocniczej lub linie pomocnicze. Wiem że Canony mają i to jest fajna sprawa, gdyż można zrobić poprawne zdjęcia.
Dzięki za odp
które canony to mają ?
w a200 to się raczej mija z celem - bo nie ma LV
a ta siatka by się w wizjerze miała wyświetlać ?
Kolega ma chyba n a myśli matówkę z siatką (kratką).
Obawiam się, że w modelach A2xx,3xx to nierealne. Wymiana matówki jest mozliwa tylko w A700 i A900.
to jest teoria...
jak życie pokazuje, jest możliwość zainstalowania po małej przeróbce matówkę z minolty d7d...
tylko pytanie czy do 7d była taka matówka i czy koledze chodzi o matówkę czy syfrową pomoc
chodziło mi o matówkę z siatką (kratką). Np Canony 450 mają tak mi się wydaje. Bo Canony 720 IS mają (jestem również posiadaczem) Muszę jakoś poradzić z tzw trójpodziałem (złoty środek) no ale dzięki za odp. wasze
no właśnie, tak myślałem, że odnosisz się do kompaktu
niestety to nie ta bajka
to lustrzanka (bez LV)
No to musisz sobie kupić szybkę AF typu "L" z Minolty D7D
no ale myślałem że w wizjerze mogliby zainstalować takową funkcję
Widziałeś, żeby Leonardo miał jakąś siatkę na płótnie? To mistrza oko jest potrzebne
Zawsze możesz sobie na matówce np igła trasować linie trójpodziału, a mocne punkty dodatkowo wybijakiem "wzmocnić", co by były lepiej widoczne.
To jest oczywiście taki mój niewygórowany żart - fortel, który nie wart jest stosowania - no chyba, że się ktoś uprze...
A tak już na serio - używając grypy zauważyłem, że baardzo przydały by się w alfach dodatkowe dwa póla pomiaru ostrości oraz pomiaru światła centralnie ważonego. Chodzi mi o to, że jakby zrobić taką matówkę - skopiować pomiar centralny AF wraz z tym okręgiem do pomiaru światła i umieścić je z prawej i lewej strony od centrum - byłoby miło.
To takie moje "co bym jeszcze zmienił w A200". Zapewne każdy ma coś takiego - swoje osobiste "chciałbym jeszcze mieć..."
Do pełni szczęścia jeszcze mogłaby występować możliwość zmiany wielkości pola pomiaru światła centralnie ważonego o +/- 1mm. Czasami fotografowany cel jest z tyłu mocno oświetlony i z danej odległości mieści się jeszcze w pomiarze pola - zmniejszenie o wspomniany 1mm załatwiało by sprawę. Zresztą pewnie wydziwiam, ale może kiedyś i w takie duperele wyposażą alphy...