anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Skala EV

nismo-----
Początkujący

Skala EV

W instrukcji pisze "przy pracy w trybach innych niż tryb M ekspozycja jest ustalana automatycznie".
Czy jest taka możliwość, aby po ustawieniu czasu i przysłony samemu dobrać wartość EV, bo w trybie M aparat robi to za mnie w zależności od światła i ustawień czasu, przysłony. W innych trybach ekspozycję mogę wybrać samemu od -2 do +2.
dzięki.

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
Jakub-----
Początkujący

Wartość EV to nic innego jak ocena automatyki aparatu czy zdjęcie zrobione według wybranych parametrów będzie prawidłowo naświetlone. Czyli w programach P, A, S i tematycznych możesz co najwyżej wybrać korektę ekspozycji +/-. Natomiast nie wiem co chciałbyś ustawiać więcej w trybie M. W nim to Ty ustawiasz wszystkie parametry ekspozycji - czas, przesłonę, czułość ISO. Nie ma innych zmiennych.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

nismo napisał(a):

W instrukcji pisze "przy pracy w trybach innych niż tryb M ekspozycja jest ustalana automatycznie".
Czy jest taka możliwość, aby po ustawieniu czasu i przysłony samemu dobrać wartość EV, bo w trybie M aparat robi to za mnie w zależności od światła i ustawień czasu, przysłony. W innych trybach ekspozycję mogę wybrać samemu od -2 do +2.
dzięki.

Witaj
Oprócz instrukcji warto przeczytać też jakiś podręcznik do fotografii, lub zajrzeć chociażby na wiki :D
W skrócie i dużym uproszczeniu:
EV się nie ustawia.
W stopniach EV (exposure value) określana jest jasność fotografowanej sceny i stosowne do tego ustawienia pary przysłona/czas w zależności od czułości (ISO).

I np. dla ISO=100 i jasności EV=10, należy ustawić np. 1/60s i f/4. Stopnie EV są dobrane tak, by zwiększenie/zmniejszenie o 1 dawało dwukrotne rozjaśnienie/przyciemnienie.
To, co widzisz w wizjerze (-2...+2), tzw drabinka, to tylko korekcja ustawionych wg światłomierza wartości czasu i przysłony.
W trybie M, ustawiasz czas i przysłonę oddzielnie i ręcznie, więc nie potrzebna jest (w zasadzie) korekta +/-. Bo mozna skorygowac czasem/przysłoną.

To tak w skrócie i duużym uproszczeniu

------------------------------
fotoamator
nismo-----
Początkujący

dzięki, już zaczynam powoli to rozumieć.