anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

śmieci w obiektywie...

OsiRis-----
Początkujący

śmieci w obiektywie...

sprzęt sony, sal70-300 po spojrzeniu w luźno trzymany obiektyw (jak luneta) widać wewnątrz wyraźne dwa ciaproki widać je również (niestety) na zdjęciach kit nowy na gwarancji. czyścić czy :c10 do serwisu.

20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

OsiRis napisał(a):

sprzęt sony, sal70-300 po spojrzeniu w luźno trzymany obiektyw (jak luneta) widać wewnątrz wyraźne dwa ciaproki widać je również (niestety) na zdjęciach kit nowy na gwarancji. czyścić czy :c10 do serwisu.

Jeśli jest to wewnątrz obiektywu i jesteś pewien, że ma wpływ na zdjęcia, to przecież nie będziesz rozbierał do czyszczenia, jak jest na gwarancji. Tylko serwis.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dokładnie.
serwis serwis

a co ja biedny mam zrobić - bo znalazłem ostatnio włos w mojej kochanej 85tce http://img154.imageshack.us/img154/3317/crying5652706.gif
wyślę, do p.szczepana - ale nie w środku sezonu :rolling_eyes:

Tadeusz.O
Doradca

kris napisał(a):

dokładnie.
serwis serwis

a co ja biedny mam zrobić - bo znalazłem ostatnio włos w mojej kochanej 85tce

Włos w zamkniętym słoiku? :c7 To tylko przy kotach możliwe :smileyhappy:

A poważnie - faktycznie, chyba tylko p. Szczepan.

W Chorzowie, na d. Belojanisa, ma warsztat niejaki p. Arek. Aparaty naprawia bezbłędnie, ale obiektywy też umie? Nie wiem.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

nie dzięki
wolę P.Szczepana ;)
ale to po sezonie :thumbsup:

Początkujący

zadzwonię do serwisu i zapytam jak z terminami bo jade nad morze i ... wiadomo :)
a co do tych śmieci sprawdze jeszcze foto które robiłem testowo w sklepie jak będzie i na foto sklepowym to :smileytwisted:
a ja czyszczę i dmuham aparat a tu taki zonk :nauseated_face:

OsiRis-----
Początkujący

Firma serwisowa polecana przez Sony Poland to:
CSI Foto Video
01-014 Warszawa
ul Żytnia 15
tel. 022 379-20-90
czas realizacji 14 dni (z częściami)
szybciej samo czyszczenie

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Czy sprawdzasz te paprochy na max przymkniętej przysłonie?

Bo jeśli tak, to zastanów się czy nie lepiej sprawdzić czy paprochy widać w zakresie używalnych przysłon (czyli tak max do f/16 co i tak już jest zdrową przesadą, moim zdaniem poza f/11 nie ma sensu wychodzić, chyba że makro, ale to inna bajka)

OsiRis-----
Początkujący

znajdują się na samym środku szkła obiektywu robiłem fotki (te z tym patykiem w środku co rozdzielał kwiatki i dzielił foto na 2) to wtedy już też to świństwo tam było widać :c8
szopem się poleciało i znikło :cry: .

OsiRis-----
Początkujący

przy min dużej wartości F- czyli spoczynkowej pozycji obiektywu są widoczne centralnie patrząc gołym okiem
przy otwarciu przysłony na max małej wartości F też można się dopatrzeć śmieci które przy spoczynku są "zakryte" listkami - czy jak to się tam zwie ;)

serwis jak nic.