anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony a 230 a sony a450. Różnice-uwagi

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Sony a 230 a sony a450. Różnice-uwagi

Po pierwsze ,chciałbym wszystkim podziękować z rady co do a450. Gdyby nie te rady, kupiłbym a 550, a 450 lepiej mi odpowiada. Uchylnego ekranu nie potrzebuję, a taki sie „szwęda”.
Od wczoraj posiadam a 450 z czego się cieszę. W tym temacie przekaże uwagi amatora ktory przeszedł z a230 na a450.

Po pierwsze sam zakup. Już byłem w strachu ze nie kupie poniżej 2000 zł. Okazalo się, że wielu dystrybutorów nie posiadało tego towaru. Zakończenie przyjemne, bo zakupiłem w fotostradzie, gdzie zakupiłem 10 miesięcy temu a230.
Zadzwoniłem do nich "rzutem na taśmę" i ku mojemu zadowoleniu posiadali w bardzo dobrej cenie, poniżej 2000 zł z kit 18-55. Docelowo jestem ustawiony na 30M28, może w przyszłości kupię 55-200.
Pierwsze wrażenie. Niestety mam cienką i małą rękę, i dlatego wołałem stary uchwyt.
Aparat. Znacznie większe "bydle" niż a230. I znacznie cięższe. Jak leżą dwa na kolanach to się to docenia. W a450 jest potężny akumulator, za to sie niestety płaci ciężarem i wielkością. Mój wybór padł na a230 ze względu na wymiary i ciężar. Tutaj Sony zrobiło dobra robotę. To optimum dla amatora.
Czy to są aparaty dla amatora ? Na pewno nie, bo my wszyscy to amatorzy którzy nie zarabiają pieniędzy fotografią. Ale amatorami nie można nas nazwać.
Nie ma określenia dla nas w języku polskim. A230, to duży kawał wiedzy, dobrze trzeba postudiować, żeby opanować a230. Ja nie wiem, czy po 10 miesiącach opanowałem a230.
A450 to jeszcze wyższa poprzeczka. Jak ktoś zna nieźle a230( nieźle ) to nie będzie miał problemów. Jednak jest kilka opcji które trzeba opanować – w końcu po to się kupuje 450.
Nie mam jeszcze doświadczeń ze zdjęciami. Wczoraj zrobiłem zdjęcie kobiecie w pokoju, bez lampy, przy ‘dennym” oświetleniu ( zasłonięte okno) żyrandol zgaszony, wieczorem, i aparat bardzo dobrze sobie z tym poradził.
W końcu tygodnia jadę w plener, na wieś i będę trenował. Bo 24 lipca mam wesele, i chce porobić zdjęcia do drzewa genealogicznego audio-foto.
Składam duże uznanie dla firmy Sony za a230. To sprzęt 10x za dobry dla amatora, który nie jest poważnie zakażony wirusem „F”.
Bronek

20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

To sprzęt 10x za dobry dla amatora, który nie jest poważnie zakażony wirusem „F”.

Co to jest wirus "F" i jak poważny jest stopień skażenia nim np. A450 w stosunku do A230?

3967-----
Poszukiwacz

F = fotografia.
Byłem dziś w plenerze. Mam park pod blokiem, bulwarek, kanałek z kaczkami ( nie mylić pojeć).
Zrobiłem 100 zdjęć, jestem bardzo zadowolony. Aparat ma klasę.
Przyznam sie, że nie potrafię przyzwoicie zamieścić zdjęć na forum.
Z przyjemnością będę nosił wiekszą wagę.

Czego nie znalazlem - jak się wyostrza ? Czy wyostrzanie to Lv w DRO ?
Gdzie zmienia się kontrast ?
Bronek

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Czego nie znalazlem - jak się wyostrza ? Czy wyostrzanie to Lv w DRO ?
Gdzie zmienia się kontrast ?

LV w DRO, to skrót od Level, czyli poziom/intensywność tejże funkcji.
zapraszam do zapoznania się z instrukcją obsługi. Znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytań :D

3967-----
Poszukiwacz

Studiowałem instrukcję obsługi. Przeoczyłem te funkcje, są umieszczone w strefie twórczej. A
ja szukalem w fukcjach, jak to było w a230.
Nie popełniłem polskiego błędu polegajacego na zaniedbaniu instrukcji.
Po lekturze instrukcji doszedlem do wniosku,ze instrukcja do a230 byla lepiej zrobiona.
W sposób bardziej szczegółowy. Nawet popatrzylem na liczbe stron - zbliżona.
Ponieważ a230 jest prostsza, mniej zagadnień, dlatego wydaje siębyc bardziej szczegołowa niz a 450. Subiektywne odczucie. Bo jednak fotografi cyfrowej od podstaw uczyłem się waśnie z instrukcj a230.
Bronek

.cezar.
Początkujący

:c37 Mam park pod blokiem, bulwarek, kanałek z kaczkami ( nie mylić pojeć).

Nie mylić z czym?
Zrobiłem 100 zdjęć, jestem bardzo zadowolony

A robiłeś w RAW-ach?
pzdr

3967-----
Poszukiwacz

:c37 Mam park pod blokiem, bulwarek, kanałek z kaczkami ( nie mylić pojeć).

Nie mylić z czym?
Z i kaczkami które nie są ptakami.
Zrobiłem 100 zdjęć, jestem bardzo zadowolony

A robiłeś w RAW-ach?
pzdr

Inaczej nie robię jak w RAWIE.
Nie odpowiadałem, bo debilska firma mi odcięła internet. Nie podali nazwy NUMERU KONTA, nie przysłali faktury, dziwli się że nie miałem jak zapłacić. Jeszcze do nich dzwoniłem, żeby mi przysłali fakturę. Zaległość 112 zł to pryszcz. Głupota i ignorancja nie ma granic.
A po wpłacie (droga cierniowa) jeszcze się nie speszą z włączeniem. Biorę dziś innego operatora. W końcu ja nie ponoszę żadnej winy -księgowa bez konta i faktury nie przeleje.

Zdjęcia w plenerze wyszły super. jest kolosalna różnica w jakości a230 i a450.
Nowe oprogramowanie dobrej jakości. W zasadzie JPG nie trzeba poprawiać.
Warunki są trudne, kontrasty, a le DRO Lv5 bardzo dobrze sobie z tym radzi.
Wygodna opcja jest z ręczne otwieraną lampą. Bo lampę mam włączoną, i nie działa.
Otwieram i działa. nie muszę do zastosowania lampy wchodzić w funkcje.
Jedyny drobny mankament to ISO. Niby jest pod przyciskiem, ale często przycisk nie działa.
Musze wejść w menu i dopiero przycisk ISO.
W 230 wyświetlacz był lepiej czytelny, większe litery. Kolory pogarszają czytelność, wcale nie poprawiają. Menu się gorzej obsługuje, bo jest "za szybkie", często 2 rzazy muszę ustawiać.
Matryca znacznie lepiej przetwarza. Znacznie lepiej wychodzi kadrowanie. Uważam,że to 14Mp nie ma znaczenia, ale właśnie matryca.
Elementy na dalszym planie, czyli budynki 3-4km są zdecydowanie ostrzejsze.
mam 230 i 450 , widok miasta z 11 piętra i mogę porównać zdjęcia w tych samych warunkach.
Bronek

M.A.J.
Początkujący

Wygodna opcja jest z ręczne otwieraną lampą. Bo lampę mam włączoną, i nie działa.
Otwieram i działa. nie muszę do zastosowania lampy wchodzić w funkcje.

To w końcu działa czy nie działa?

Jedyny drobny mankament to ISO. Niby jest pod przyciskiem, ale często przycisk nie działa.
Musze wejść w menu i dopiero przycisk ISO.

J.w. przycisk nie działa? -> Serwis

W 230 wyświetlacz był lepiej czytelny, większe litery. Kolory pogarszają czytelność, wcale nie poprawiają. Menu się gorzej obsługuje, bo jest "za szybkie", często 2 rzazy muszę ustawiać.

Za wolno -> źle, za szybko -> źle... :-D

Matryca znacznie lepiej przetwarza. Znacznie lepiej wychodzi kadrowanie. Uważam,że to 14Mp nie ma znaczenia, ale właśnie matryca.
Elementy na dalszym planie, czyli budynki 3-4km są zdecydowanie ostrzejsze.
mam 230 i 450 , widok miasta z 11 piętra i mogę porównać zdjęcia w tych samych warunkach.
Bronek

Reasumując, albo ja nie wiem co autor miał na myśli, albo autor nie wie co miał na myśli...

.cezar.
Początkujący

W zasadzie JPG nie trzeba poprawiać.

To jak w końcu? :D Bo jak nie robisz w RAW-ach to kiepsko z Tobą :c34 :c34 :c34
Reasumując, albo ja nie wiem co autor miał na myśli, albo autor nie wie co miał na myśli...

Posty Bronka słyną z takich wątpliwości. :D

3967-----
Poszukiwacz

W zasadzie JPG nie trzeba poprawiać.

To jak w końcu? :D Bo jak nie robisz w RAW-ach to kiepsko z Tobą :c34 :c34 :c34

Posty Bronka słyną z takich wątpliwości. :D

Kolego niby znasz aXXX a niewiele rozumiesz.
To bardzo dziwne. chyba nie muszę informować,ze a 450 robbi RAW +JPG.
Jak JPG , obraz jest O.K. to nie trzeba porawiać w RAW i wychodzić powtórnie w JPG.

Przycisk dziala tak jak napisałem. czy totrudno zrozumieć, że czasem ISO wchodzi dopiero po "menu" ?
Nie wiem,czy tak musi być. Przycisk, sam przycisk jest OK bo po menu działa zawsze.
Bronek
Ps. Mam wątpliwości, z forum chćę sie czegoś nauczyć. To chyba prawidlowa akcja, po to jest w końcu forum. Fotografuję w cyfrze dopiero 10 miesęcy, więc proszę sie nie dziwić, że moja wiedza nie jest encyklopedyczna.
Składam podziękowanie Centrun Sony w Warszawie, przy ul. Jana Pawła II, za ciepłe podejście i i za udzielanie wyczerpujących informacji