Podziel się wrażeniami!
Jak wam sie pracuje z tym aparatem? Ja jestem zdecydowanie milo zaskoczony
Na razie jestem ogromnie zadowolony choć przechodziłem z A700, który juz jest bardzo dobrym aparatem dla mnie
tak samo jak ja
No to może pociągnę Was za język, tfuu palce
Napiszcie o różnicach miedzy tymi modelami, mam A700 i jakoś dalej nie widzę potrzeby przesiadki, ale kto wie może ...
zdecydowanie szybkosc AF + mniejsze szumy na wyzszych czulosciach + odzwierciedlenie barw i szczegolow + lepszy dzwiek + fakt ze jest to jednak pelna klatka ( brak 1.5x przyblizenia) +
Matti napisał(a):
fakt ze jest to jednak pelna klatka ( brak 1.5x przyblizenia) +
jest tak jak piszesz nie mniej jednak 16mm to 16mm
a nie wycinek z 16, czyli kąt odpowiadający 24mm
o.0 - uzywajac zoomow 70-200 na meczu koszykowki widze duza roznice ... zamiast 105mm mam 70mm i dzieki temu nie ucinam nog tak czesto zawodnikom
Po kolei. Nie jestem posiadaczem A900. Wyczekiwalem na ten model body dosc dlugo. Posiadam dobre obiektywy (Zeissa 24-70 oraz G 70-200) i... sie zawiodlem na A900. Uwazam, ze jest to model nieudany. Konstruktorzy Sony jakby cos chceili dobrego zrobic, ale nie starczylo im czasu, checi, a budzet zostal przyciety.
Mialem to body w reku, testowalem je na swoich obiektywach. Niestety nie jest to lustrzanka dla profesjonalisty. W tej klasie sprzetu nie wypada by byla tak slaba rozdzielczosc w porownaniu z iloscia pikseli. Brak dolnych czulosci (ISO 50 czy 100). Drobiazg, bo nie wszyscy lubia z tym pracowac (ja nie lubie), ale juz niestety jest to norma u innych - brak LiveView.
O wiele lepiej wypada, moim zdaniem, juz leciwa konstrukcja A700.
Czekam na nastepce A900 i jesli nie pojawi sie on dosc szybko, by wyprzec model A900, badz jesli Sony nie wyeliminuje w tym nowym modelu bledow poprzedniczki - najprawdopodobniej zmienie system na inny.
Samo Sony nie pozycjonuje A900 jako aparatu dla profesjonalisty. Jak juz byl on wprowadzany na rynek - mowiono: "rewelacyjny aparat dla semi-profesjonalisty". Dokladnie tym wlasnie jest na razie najwyzszy model ze stajni Sony.
Na razie Sony koncetruje sie na nizinach (A100/A200/A300/A350 z obecnie wprowadzanymi kolejnymi sprzedazowo-marketingowymi mutacjami). A900 jest nieudane, a A700 juz stare.
Jesli nie chce Sony byc odbierane jako sprzet jedynie dla kupujacych w hipermarketach - lepiej niech wprowadzi powaznego konia pociagowego. Wiele osob po przejsciu z "Idiot camera" i kupieniu w hipermarkecie lustrzanki firmy Sony, szybko dostrzeze braki tego systemu z niewielka gama obiektywow (niektore z tych co sa, faktycznie sa dobre, wrecz rewelacyjne, ale np. zrobione w kooperacji z Carl Zeissem, a nie Sony jako Sony - niemniej jeden, dwa czy trzy dobre obiektywy nie zalatwia sprawy).
Takie jest moje zdanie...
Aha, najwazniejsze - moje motto:
Dobrych zdjec nie zrobisz Canonem, Nikonem, Pentaxem czy Sony - tylko glowa i umiejetnosciami.
buzz napisał(a):
Uwazam, ze jest to model nieudany.
buzz napisał(a):
Niestety nie jest to lustrzanka dla profesjonalisty. W tej klasie sprzetu nie wypada by byla tak slaba rozdzielczosc w porownaniu z iloscia pikseli.
buzz napisał(a):
Brak dolnych czulosci (ISO 50 czy 100). Drobiazg, bo nie wszyscy lubia z tym pracowac (ja nie lubie), ale juz niestety jest to norma u innych
buzz napisał(a):
- brak LiveView.
buzz napisał(a):
O wiele lepiej wypada, moim zdaniem, juz leciwa konstrukcja A700.
buzz napisał(a):
najprawdopodobniej zmienie system na inny.
buzz napisał(a):
Dobrych zdjec nie zrobisz Canonem, Nikonem, Pentaxem czy Sony - tylko glowa i umiejetnosciami.