anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

statyw.

chokechain
Początkujący

statyw.

Mam pytanko, ponieważ jestem amatorką fotografii i chce zakupić sobie statyw.
http://allegro.pl/item1030440974_statyw ... s_gdy.html czy ten będzie pasował do a300? czy musi być jakiś specjalny, każdy statyw pasuje do każdego aparatu?

15 ODPOW. 15
armalite
Początkujący

chokechain napisał(a):

http://allegro.pl/item1030440974_statyw ... s_gdy.html" target="_blank czy ten będzie pasował do a300? czy musi być jakiś specjalny, każdy statyw pasuje do każdego aparatu?

Będzie pasował. Każdy pasuje do wszystkiego, w zasadzie, chyba, że jest jakaś specjalistyczna głowica deo specjalistycznego aparatu, ale na Allegro tego nie znajdziesz...

Natomiast odradzam ten zakup. Po kilku sesjach nóżki będą bardziej rozklekotane niż co warte. Statyw musi być solidny, nie może drżeć na wietrze, nie może się przewracać od pędu przejeżdżającego obok samochodu. Za 40 zł takiego nie znajdziesz, tu niestety jakość kosztuje.

chokechain
Początkujący

armalite napisał(a):

chokechain napisał(a):

http://allegro.pl/item1030440974_statyw ... s_gdy.html" target="_blank" target="_blank czy ten będzie pasował do a300? czy musi być jakiś specjalny, każdy statyw pasuje do każdego aparatu?

Będzie pasował. Każdy pasuje do wszystkiego, w zasadzie, chyba, że jest jakaś specjalistyczna głowica deo specjalistycznego aparatu, ale na Allegro tego nie znajdziesz...

Natomiast odradzam ten zakup. Po kilku sesjach nóżki będą bardziej rozklekotane niż co warte. Statyw musi być solidny, nie może drżeć na wietrze, nie może się przewracać od pędu przejeżdżającego obok samochodu. Za 40 zł takiego nie znajdziesz, tu niestety jakość kosztuje.

mi nie potrzebny jest lepszy ;) ja potrzebuje tylko do domu. Interesuje się modą i prowadze bloga gdzie umieszczam moje zestawy, wiec tylko ja + samowyzwalacz.

armalite
Początkujący

chokechain napisał(a):

mi nie potrzebny jest lepszy ;) ja potrzebuje tylko do domu. Interesuje się modą i prowadze bloga gdzie umieszczam moje zestawy, wiec tylko ja + samowyzwalacz.

Na tym co wybrałaś będzie czuć nawet klapnięcie lustra aparatu. Ale to Twój wybór...

zonki22-----
Początkujący

armalite dokładnie!!! Ja rok temu kupiłem coś podobnego za ok 60zł po 2miesiącach nóżki się zaczęły rozkładać jak u żaby :c3 a po pół roku głowica się wyrobiła i zaczęła pękać, a używałem go ze 2,3 razy w tygodniu.Ja również odradzam,lepiej poczekać i kupić coś lepszego...

Misiek025
Początkujący

postawić na chybotliwym statywie za 50 zł sprzęt pewnie za min 1500 zł - lepiej dozbierać .

profile.country.pl_PL.title
kasobol55
Początkujący

z tego co mi wiadomo gwinty w aparatach sa znormalizowane do gwintow w aparatach jest jeden i taka sam srednica i skok gwintu wiec ciezko bylo by Ci w ogole kupic jaki kolwiek inny od tego ktory masz w swoim korpusie.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

I tu się mylisz, choć generalnie masz rację. Współczesne cyfrówki mają zazwyczaj gwint 1/4", ale jest jeszcze gwint 3/8" stosowany w dobrych statywach... *) i niektórych starszych aparatach.
Być może są jeszcze inne średnice gwintów statywowych, ale nic o tym nie wiem.

----------------
*) do tego gwintu mocuje się głowicę, a do głowicy aparat szybkozłączką już z "małym" gwintem. Ale bywają głowice i statywy z innym gwintem...

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
kasobol55
Początkujący

oczywiscie masz racje ze sa inne gwinty przeciez trzeba komplikowac zycie... ale fakt jest taki ze w 90% jak ja widzialem a rozgladalem sie ostatnio za statywem to wszystkie mialy 1/4"

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

oczywiscie masz racje ze sa inne gwinty przeciez trzeba komplikowac zycie... ale fakt jest taki ze w 90% jak ja widzialem a rozgladalem sie ostatnio za statywem to wszystkie mialy 1/4"

Można dokupić za parę złotych przejściówkę z 1/4" na 3/8" (taka nagwintowana tulejka) i życie staje się prostsze :-)