anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Szpatułki do czyszczenia matrycy

Par_Dez
Początkujący

Szpatułki do czyszczenia matrycy

Witam !
Czytałem że można samemu wyciąć ze starej karty kredytowej pasek o szer. ok . 1cm i zrobić szpatułkę do czyszczenia matrycy . Nie bardzo natomiast wiem jak i czym to owinąć , czy bibułką którą mam w zestawie do czyszczenia obiektywu i optyki , czy użyć jakiegoś innego materiału . Mam płyn do czyszczenia matryc , ale cena szpatułek jest spora (19 - 25 zł) jednorazowe użycie , a potrzeba przynajmniej dwie , także jest to sporo .
Pytam o to dlatego , bo na temat jakiego materiału użyć do owinięcia tego paseczka , zdania są różne .

3 ODPOW. 3
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Jak często czyścisz matrycę, że te 25PLN to taki duży wydatek??? Jak uszkodzisz matrycę to się zdziwisz jak drogo Cię te samoróbki szpatułkowe kosztują :c9

Co do czyszczenia matrycy to na forum polecany jest LensPen do matryc, poszukaj, poczytaj i kup. Też go używam.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Mam płyn do czyszczenia matryc , ale cena szpatułek jest spora (19 - 25 zł) jednorazowe użycie , a potrzeba przynajmniej dwie , także jest to sporo .

Lenspen Sensorclear kosztuje 35 - 45zł i służy do wielokrotnego użycia!
I żadnego maziania jakimiś płynami. (Po co odkrywać Amerykę, jak można kupić bilet na samolot?)

Edit: np TUTAJ lub TUTAJ

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
foni-r
Nowicjusz

Albo tutaj.
http://www.allegro.pl/item951602316_len ... eller.html" target="_blank

Przeczytaj też to:
viewtopic.php?f=30&t=2472