anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wizjer w 380

profile.country.de_DE.title
czarnakotka
Początkujący

Wizjer w 380

Witam
Jestem tu nowa nie mam jeszcze lustrzanki planuje kupić i mam zamęt w głowie, byłam w kilku sklepach i nie znalazłam 380 na półce można oczywiście zamówić, ale skoro nie wiem czy kupie to się mija z celem. Problem polega na tym, że owszem LV jest przydatne, ale wizjer też i nie wiem czy mi się wizjer spodoba miałam w ręku 350 dawno temu i ostatnio 230 i zaskoczyło mnie to, że przez wizjer wskaźniki są nieczytelne takie małe dla porównania złapałam canona i tam patrząc widział wyraźnie te parametry(nie wiem jak to się fachowo mówi) całą budowę mogę sobie w 3D oglądać na necie, ale jak wygląda patrzenie przez wizjer nie. Może mi ktoś powie jak sprawa wygląda, najlepiej jakieś 3D wizjerka. No i jeszcze pytanko 380 czy 350?
Czy są jeszcze inne lustrzanki z szybkim podglądem na żywo? :P

21 ODPOW. 21
czarnakotka
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

czarnakotka napisał(a):

czy stabilizacja obrazu w korpusie, która jest w Alphach dużo daje amatorowi czy jest to raczej tik marketingowy.

Tik można mieć nerwowy na ten przykład.
A stabilizacja w korpusie daje fotografującemu tę przewagę, że nie musi kupować specjalnych (droższych) obiektywów ze stabilizacją. Po prostu działa z każdym obiektywem; nawet starym, manualnym jeśli go przez przejściówkę podpiąć do alfy.

Dziękuję za uszczypliwy komentarz :smileyexclaim:
Rzeczywiście powinnam napisać "trik" a nie "tik".
Co do reszty to każda fachowa opinia przybliża mnie do podjęcia decyzji.

Dziękuje
Pozdrawiam

Azazel-----
Początkujący

Witaj,

Zmartwię Cię, mówiąc iż wyboista droga przed Tobą w podejmowaniu decyzji :)
Ale pocieszę - co byś nie wybrała, będzie robić zdjęcia :)

Canona nie znam, więc o nim się raczej wypowiadał nie będę.

Co dla mnie, w tym porównaniu, przemawiałoby za Nikonem (D5000 o którym wspomniałaś):
- przede wszystkim matryca - dobry i sprawdzony 12mln CMOS (znany chociażby z Alphy 700 - w końcu to matryca Sonego:) ) - a co m.in. idzie za matrycą, poziom szumów, rozdzielczość i zakres tonalny, to mocne strony tej puszki
- obiektyw Nikkor 18-105 VR - tani uniwersalny lekki bardzo przyzwoity optycznie obiektyw "do wszystkiego" - chyba zdecydowanie najlepszy wybór "na początek", nie jest AŻ o tyle droższy od kita 18-55, a przebija go praktycznie pod każdym względem
- mówi się że Nikon ma najbardziej dopracowany system AF, co ani nie znaczy że to musi być prawda, ani że AF innego aparatu będzie dla Ciebie niewystarczający. Istotnie czujników ma 11 (w stosunku do 9 Alphy) - ale niekoniecznie musi to mieć dla Ciebie znaczenie i stanowić różnicę
- jest trochę szybszy w zdjęciach seryjnych
- f-cja D-Lightning (nie wiem czy A380 ma DRO?), która choć cudów oczywiście nie czyni, czasem się przydaje
- szerszy zakres kompensacji ekspozycji (+/- 5 EV w stosunku do +/- 2 EV w A380)

O ergonomii czy tym co widać w wizjerze nie piszę - to sama ocenić musisz macając jedną i drugą puszkę, która dla Ciebie lepsza i wygodniejsza pod tymi względami będzie.

Z największych wad D5000 to oczywiście brak śrubokręta, przez co musisz być świadoma które obiektywy będą działać bez problemu (jest ich raczej większość), a w których pogodzić się byś musiała z ręcznym ostrzeniem. Do tego brak stabilizacji matrycy - niekoniecznie dlatego bo "szkło ze stabilizacją jest zawsze droższe", bo nie zawsze okazuje się to prawdą porównując systemy - ale raczej bo nie każdy obiektyw ma stabilizację, takie stałki np:) A ów stabilizacja na matrycy przydać się może, np idąc wieczorem na spacer na miasto, kiedy podpiąwszy np taką jasną 50/1,8 i mając ją stabilizowaną, o sporo kadrów "z ręki" możemy się pokusić, do których normalnie niezbędny byłby statyw, a które akceptowalne jakościowo będą. A i tryb LV w Nikonie wg mnie jest raczej mało praktyczny - da się go używać i zrobić zdjęcie, ale dla mnie do prostych szybkich i przyjemnych, to on nie należy. I na koniec serwis, i tylko roczna gwarancja Nikona :c9

Co do Sonego... dla mnie w tym porównaniu rzeczy które na pewno mocno przemawiają za Sony to:
- stabilizacja w korpusie (dlaczego, co i jak, pisałem wyżej)
- śrubokręt
- gwarancja 24 m-ce
- sprawny i pozwalający "normalnie" pracować tryb LV -> choć sam akurat bardzo rzadko o nim myślę by był mi potrzebny
- praktyczne i użyteczne "bajery" jak czujnik położenia i obracające się za nim menu, czy czujnik zbliżeniowy oka.

Wady...za wady powiedzmy można uznać punkty w których wg mnie Nikon przeważa...
Ale nie znaczy to wcale, że nawet jeśli uważam że coś w D5000 jest lepszego niż w A380, to że dyskwalifikuje to Alphę i nie wiadomo jak przeszkadza to w robieniu zdjęć.
Jak wspomniałem na początku - jeden i drugi może się świetnie sprawować :)

A zdradź nam proszę czemu wstępnie wybrałaś A380?

Jeśli o Alphy chodzi, będąc na Twoim miejscu chcąc przyoszczędzić na inne/lepsze/kolejne szkło lub inne akcesorium, celowałbym raczej w A330. Jeżeli natomiast chciałbym mieć nieco "lepszą" puszkę, mocno myślałbym o A500 jak wspominali przedmówcy...

Nie wiem czy pomogłem czy bardziej zamotałem... W razie czego pisz ;)
Tak czy siak udanego zakupu życzę, zadowolenia z podjętej decyzji i super kadrów oczywiście :thumbsup:
Pozdrawiam!

czarnakotka
Początkujący

Dlaczego 380 bo jak pytałam w sklepie o 330 czy 350 to mi powiedzieli, że są przestarzałe i nie mają w magazynach. Nie wiem czy tak jest bo to w końcu Niemcy a z ich logicznym myśleniem ciężko. Mogę kupić owszem przez internet, ale taki zakup jest ryzykowny bo ja muszę zobaczyć czy mi w ręce leży. Co do gwarancji Nikona to w Niemczech dziwne dają 24m słyszałam bo ktoś w pracy kupił, ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest za dodatkowe pieniądze tzw ubezpieczenie, które jest tu modne.
Dziękuję za konkretne podejście do tematu powoli rozjaśnia mi się temat skłaniam się ku Alphie choć Nikon ma jakby solidniejszy korpus no i nie chce ulegać stereotypom, że Sony to ma dobre telewizory (to jakby wszyscy musieli jeździć mercedesem bo jest niemiecki czyli sąsiad będzie zazdrościł)
Serdecznie Pozdrawiam
PS dam znać jak już coś kupie. :D

Azazel-----
Początkujący

Wybujałą argumentację ktoś Ci przedstawił.
Alpha 330 datę premiery miała bodajże dokładnie tą samą co Alpha 380 - różnica między nimi to matryca, A330 ma ~10mln, A380 ~14mln - i z tego powodu wiele osób woli tą pierwszą.
A350 natomiast istotnie jest z poprzedniej serii i nie jest już o ile dobrze wiem produkowana - ale to nie znaczy że przestała robić zdjęcia ;) Technologinicznie, A350 to PRAWIE to samo co A380, tylko w innej, nieco wiekszej i mniej uproszczonej obudowie, bez graficznego menu itp.

Co do Nikona to istotnie, wszędzie w Europie standardowo są 2 lata pełnej gwarancji (tak jak w Sony) - nie wiedzieć czemu tylko NIKON POLSKA daje 12 m-cy... :c9
Ubezpieczenie o którym mówisz to możliwość wydłużenia jeszcze tej gwarancji, lub ubezpieczenia aparatu od uszkodzeń powstałych z naszej winy, kradzieży itp.

Zatem argument o okresach gwarancji możemy skreślić :-)

Wybierze się do jakiegoś MM, Saturna czy ProMarktu - pobaw się aparatami, weź swoją kartę najlepiej, poproś o uruchomienie aparatu, zrób kilka zdjęć, zapoznaj się z aparatami w ten sposób. A potem kup tam gdzie oferta będzie dla Ciebie najlepsza ;)

Co do stereotypów to bardzo słusznie :thumbsup: Choć polecam zakup aparatu który stwierdzisz najlepiej i najpełniej będzie spełniał Twoje oczekiwania i wymagania. Na napis na korpusie, patrz samym końcu :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Nie należy zapomnieć, iż za niewielką kwotę można wykupić w Sony gwarancję Extra, nawet do 5 lat od daty zakupu :)

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Witam, co do wizjera w sony 380 który jest taki sam jak w 330 mogę tylko powiedzieć że nie ma problemu z informacjami podanymi poniżej widocznego kadru. Natomiast zauważyłem że podczas szybkiego przyłożenia go do oka zdarza się że widać tylko kadr, ale wiąże się to ze złym kątem patrzenia. Mam 330 i kilka razy przy szybkich ujęciach i nagłych sytuacjach zdarzyło mi się że parametry zdjęć nie były widoczne. Są aparaty które wyświetlają dane z boku kadru ale wydaje mi się że sposób w jaki przedstawia to Sony jest dobry a jest tylko kwestią przyzwyczajenia.

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
czarnakotka
Początkujący

Dziś dostałam gazetkę z Saturna Sony 380 jest w promocji za 469 euro(1824zł) według dzisiejszego kursu z obiektywem 18-55 i karta 16 GB jadę go oglądać nie wiem jak stoi on w PL (cena) jest ktoś zorientowany?

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

to u nas drożej... prawie 2tys

czarnakotka
Początkujący

Pisałam, że dam znać jak coś kupie no i zakup dokonany nie jest to jednak 380:) zdecydowałam się a może i los bo mąż mi kupił :c56 500:) z kitem 18-55. Mam ją dopiero 2 dni i jeszcze nie zapoznałam się i nie wiem jak wykorzystać wszystkie jej funkcje, ale ogólnie jestem zadowolona. Muszę jeszcze dokupić torbę i jakąś osłonkę na wyświetlacz, bo jak wyszłam w teren to się kurzyło i pyłki przywierają do gumy wizjera no i po przyłożeniu oka do niego ciągle muszę czyścic wyświetlacz bo odbija mi się skóra:)
Co do moich krótkich doświadczeń stwierdzam, że potrzebuje dodatkowy obiektyw zoom.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Gratulacje :thumbsup:
To dobry aparat. Poznawaj go, a będzie Ci się odpłacał zdjęciami :)
Powodzenia i czekamy na Galerię :thumbsup:

------------------------------
fotoamator