anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wysokie ISO z nowych lustrzanek :)

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Wysokie ISO z nowych lustrzanek :)

Poniżej kilka oryginalnej wielkości zdjęć z nowych sprzętów.
EXIFF wam prawdę powie :)
Generalnie od ISO 1600 w górę mam porównanie A55 i A580.
Mam jednak teraz dość wolny net, więcej fotek porównawczych wkrótce.

16 ODPOW. 16
profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

Toxek napisał(a):

Jednym słowem - wypasione!
Takie szumy jak tutaj na 25600 moja a350 ma na 1600 :slight_smile:
Zazdroszczę ludziom którzy moga sobie pozwolić na takie cacka...

wydaje mi się że nie wiesz o czym piszesz :) takie szumy to A350 ma przy ISO 400...

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Alcazar napisał(a):

Toxek napisał(a):

Jednym słowem - wypasione!
Takie szumy jak tutaj na 25600 moja a350 ma na 1600 :slight_smile:
Zazdroszczę ludziom którzy moga sobie pozwolić na takie cacka...

wydaje mi się że nie wiesz o czym piszesz :) takie szumy to A350 ma przy ISO 400...

:smileyhappy:

Par_Dez
Początkujący

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sweeeet.gif Ale one nie szumią :o

Ciekawe , właśnie obejrzałem sobie nowe fotki robione a55 i tam przy wyłączonym odszumianiu i wyostrzaniu oraz DRO wyłączone , przy ISO 3200 szumy są bardzo widoczne - co jest grane w takim razie ?
Strona to swiatobrazu.pl

SkywalkerPL
Początkujący

Uot, sprawny algorytm odszumiający na jednych zdjęciach który jest wyłączony / osłabiony ("weak" ;) ) na drugich :) Wrzuć to zdjęcie do DxO / Lightrooma 3 i szumy znikną z powrotem jak i kiedy chcesz :)

:slight_smile:
dszczygiel
Poszukiwacz

zaraz zaraz - temat ma pokazać jak szumią nowe lustrzanki - gorsza sprawa ze na tych fotkach niema szumów :D coś nieprawdopodobnego na ISO25600 ... wszystko byłoby cacy w nich jakby miały uchwyt taki jak a700 albo conoś 40/50D ...

ikar39-----
Początkujący

Znalazłem coś takiego i szumy przy iso 800 są bardzo widoczne :D

tomek67-----
Początkujący

Znalazłem coś takiego i szumy przy iso 800 są bardzo widoczne :D

Tak naprawę to szumy zależą od wielu czynników.
Nie można porównywać ot tak zupełnie różnych fotek.
Po pierwsze bardzo dużo zależy od czasu naświetlania, fotka robiona w jasnych warunkach na wysokim ISO ma dużo niższe szumy jak w ciemnych.
Po drugie zależy to od tego jak dobrze naświetlimy zdjęcie, jeśli zrobimy fotkę na wysokim ISO nawet minimalnie niedoświetloną to szumy bardzo wzrosną.
Kolejna sprawa to gdy zdjęcie zawiera głównie jasne elementy to mniej jest zaszumione niż gdy ma ciemne partie.
No i moim zdaniem chyba gdy robimy fotki przy świetle o temperaturze wyraźnie innej od dziennego to też podbija szumy. Po prostu zmiana balansu bieli wymaga tak naprawdę zmiany jednych składowych RGB względem innych.
Aha, a ostatnia sprawa to "odszumiacze", to prawda, że wiele testowych fotek z nowych aparatów lub programów do RAW wygląda super przy kosmicznych wartościach ISO.
Ale przyjrzyjcie się jak "plastikowo" czasem wyglądają te zdjęcia, ile niknie przy okazji drobnych szczegółów. Np. bardzo to widać na włosach.
Osobiście wolę nieco szumów i dużo szczegółów niż odwrotnie.