anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wyświetlacz LCD zdjęcia a wizjer

czocza-----
Początkujący

Wyświetlacz LCD zdjęcia a wizjer

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym wszystkich gorąco przywitać.

Pare dni temu a dokładnie w ndz kupiłem swoją pierwszą lustrzankę. Wybór postawiłem na Sony Alpha 230. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu ale nie o tym tutaj mowa.
Jako osoba przyzwyczajona od lat do kompaktów, mam do Was laickie pytanie czy mogę robić zdjęcia patrząc przez wyświetlacz LCD czy muszę robić zdjęcia przez wizjer? Chodzi mi o to, że chce widzieć to samo co w wizjerze na ekranie LCD. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, szukałem w instrukcji, szukałem na google i zero odpowiedzi na moje pytanie.

Czekam na odpowiedz.

pozdrawiam,
czocza

15 ODPOW. 15
profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

funkcja, o którą pytasz, nazywa się LifeView i niestety nie ma jej w Twoim modelu.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Tę funkcję posiadają jedynie modele zaczynające się na 3, 4 i 5. Na dzień dzisiejszy.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

szogoon napisał(a):

funkcja, o którą pytasz, nazywa się LifeView

A dokładniej Live View :c20

Tadeusz napisał(a):

Tę funkcję posiadają jedynie modele zaczynające się na 3, 4 i 5. Na dzień dzisiejszy.

W kwestii serii na cyerkę "4" - A450 posiada tylko ręczne nastawianie ostrości w trybie podglądu na żywo. Autofokus nie działa. Ostrość ustawiamy wyłącznie MANUALNIE.

czocza-----
Początkujący

Dzięki Panowie za tak błyskawiczną odpowiedz.
Jestem pod wielkim wrażeniem.

Korzystając z okazji ze mam swój własny temat i nie będę zakładał kolejnych mam pytanie czy będą jakieś aktualizacje oprogramowania do tego modelu alphy? Orientuje się ktoś?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

czocza napisał(a):

czy będą jakieś aktualizacje oprogramowania do tego modelu alphy? Orientuje się ktoś?

O ile masz Firmware w wersji 1.0 to jest jedno update w wersji 1.10. Firmware oznaczony numerem 1.10 wprowadza jedną zmianę – podczas pracy w trybie AF i korzystaniu z centralnie ważonego lub punktowego pomiaru światła, blokowana jest ekspozycja w momencie ustawienia ostrości.

Aby sprawdzić wersję oprogramowania należy wcisnąć MENU, wybrać w zakładce numer 3 w podmenu z takim "kluczem" - tam jest informacja o wersji oprogramowania. Jeśli masz 1.10 nie musisz już nic robić.

Obawiam się, że nie będzie żadnych więcej aktualizacji.
A jest coś, co wg Ciebie wymaga jeszcze aktualizacji?

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Lajam napisał(a):

W kwestii serii na cyerkę "4" - A450 posiada tylko ręczne nastawianie ostrości w trybie podglądu na żywo. Autofokus nie działa. Ostrość ustawiamy wyłącznie MANUALNIE.

Z tego co słyszałem, a słyszałem dobrze, to AF działa po naciśnięciu "magicznego" przycisku "AF" (lustro opada, znika obraz, ustawienie ostrości i powrót do MF Check Live View). :c20

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Z tego co słyszałem, a słyszałem dobrze, to AF działa po naciśnięciu "magicznego" przycisku "AF" (lustro opada, znika obraz, ustawienie ostrości i powrót do MF Check Live View). :c20

Skupmy się na trybie kiedy obserwujemy ekran. Wówczas AF nie działa. Trudno więc zgodzić się, że "AF działa"

Operacja którą wskazałeś funkcjonuje bardzo dobrze, ale moim zdaniem Quick Live View nie zastępuje. Operacja opuszczania i podnoszenia lustra trwa zbyt długo, żeby to można uznać za funkcjonalne.

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

Lajam napisał(a):

szogoon napisał(a):

funkcja, o którą pytasz, nazywa się LifeView

A dokładniej Live View :c20

:smileyredface:

werewolf836
Początkujący

Witam,moze troszke tez sie wtrace,przed alpha 230 mialem canona sx110is ,jesli kolega robil zdjecia nocne,zamrazanie ruchu to powinienes troszke znac ustawienia aparatu i lcd nie powinno byc potrzebne,chyba ze pstrykales na auto,wizjer to kwestia przyzwyczajenia,popstrykaj troszke fotki manipulujac ustawieniami,po kilku h bedziesz ustawial juz intuicyjnie i nie powinno sprawiac Ciklopotu,zapomnisz o life view i lcd :) Pozdrawiam.