Podziel się wrażeniami!
Witam i pytam jak długo powinien działać akumulator ( A-330 ) , ostatnio byłem na wypadzie i po dwóch dniach padł mi aku... A zdjęć zrobiłem ok 250 , bez lampy bo wszystkie fotki robiłem w dzień a więc pytam czy to jest normalne zjawisko ? Pozdrawiam
Witam,
sprecyzowanej odpowiedzi na to pytanie nie dostaniesz, bo każdy z nas inaczej używa swoje aparatu.
Ja np. nigdy nie wyłączam aparatu podczas "pleneru", wyłączam go dopiero jak wiem, że nie będę go dłużej używać.
Dodatkowo ważną kwestią jest obiektyw, bo te z wbudowanym silnikiem (SSM/SAM) są bardziej łakome na energię niż, te bez silniczka.
Oczywiście ważna też jest kwestia wizjer/liveview - używając wizjera do kadrowania, oszczędzamy sporo energii.
Polecam również wyłączyć funkcję eye-start.
U mnie ( 330), spokojnie pociągnie 500 zdjęć wzwyż.
Wydajność akumulatora według normy Camera & Imaging Products Association to około 510 obrazów przy korzystaniu z wizjera, około 230 obrazów w trybie podglądu na żywo
Dzięki za szybką odpowiedz , zdjęcia robiłem tylko przez wizjer obiektywy mam dwa jeden kit 18-55 a drugi Minolta 75-300 , 1.5m/4.9ft Macro . Powiem szczerze że martwi mnie ta sytuacja bo nie wiem co o tym myśleć .
miałeś eye-start włączony ?
wyłączałeś często aparat?
ile razy mniej więcej cykli ma Twój akumulator ?
I dodatkowo - jak wiele było sytuacji, że "przymierzyłeś się" AF wyostrzył i nie zrobiłeś zdjęcia?
Przez piątek i sobotę miałem włączoną A550 - a zużywa ona więcej prądu - wieczorem było jeszcze ok. 30%. A330 cały wczorajszy dzień była włączona - nie liczyłem zdjęć, ale sporo ponad 200-300 i było jeszcze ok 40-50%
Eye start nie słyszałem jeszcze o tej funkcji , wyłączałem dosyć często , a jeśli chodzi o cykle to ok 8 do 10 maks i było też kilka takich sytuacji że AF zaostrzył a nie zrobiłem fotki
A jak długo masz aparat? U mnie po pierwszym ładowaniu zgodnie z instrukcją ( zima + lampa + lv ) pociągnął "aż" 100 fotek, ale potem jakoś się rozkręcił i obecnie 400 fotek jestem w stanie zrobić jednorazowo.
Buszmenxxx napisał(a):
Eye start nie słyszałem jeszcze o tej funkcji Bo to mozna w instrukcji wyczytać...
, wyłączałem dosyć często
To jeden z powodów szybszego zużycia...
, a jeśli chodzi o cykle to ok 8 do 10 maks
Aparat ma od listopada ale dopiero teraz zacząłem robić sporo zdjęć ( szczególnie plener )
Sądzę, że jednak masz włączony eye-start - a to jest największy pożeracz prądu - dzięki zarządzeniom UE, (chociaż wygodny).