anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wyższy model body czy lepszy obiektyw?

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
kajot4
Użytkownik

wyższy model body czy lepszy obiektyw?

Witam!

Mam zamiar rozpocząć przygodę z lustrzanką sony, a właściwie już zacząłem od kupna obiektywu minolta af 50 1.7. Zastanawiam się teraz nad kupnem aparatu a57 z kitem lub a37 z obiektywem tamron 17-50 2.8. Cenowo oba zestawy są zbliżone. Z róznic jakie dostrzegłem między tymi aparatami to większa szybkość w trybie seryjnym i większe możliwości w trybie filmowania w a57, ale te różnice  nie są dla mnie aż tak istotne...czy może a57 ma jeszcze jakieś inne istotne zalety nad a37  ?  Zastosowanie: oczywiście amatorskie...zdjęcia rodzinne i portrety w domu i w plenerze no i dokumentacja foto z wycieczek krajobrazy itp

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

A57 oprócz różnic wyżej opisanych ma również większą baterię, a to się przydaje.

Wracając do Twojego głównego pytania: zawsze będę uważać, że szkło jest najważniejsze.

Ale czy jest aż taka różnica między kitem, a tym tamronem? Nie wiem, nie wypowiem się. Masz już jedno fajne szkło. Z kitem i 50tką 1.7 zrobiłem sporo fajnych zdjęć na początku swojej przygody z fotografią. Wtedy był to aparat a100. Przepaść technologiczna dzieli a100, a a37/a57 :wink:

Co wybrać?

Ja bym wziął a57. Z uwagi na większy rozmiar korpusu (wygoda) i  z uwagi na baterię, która dłużej trzyma i przede wszystkim ta bateria pasuje do zdedycowanej większości aparatów (m.in.:a65, a77, a99, a900, a850, a700, a580, a550, a450 itd.). Więc byłby to przyszłościowy kierunek :smileygrin:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
Adamo------
Nowicjusz

A57 jest większy (ale nie duży), wygodniejszy w użytkowaniu, ma inny wyświetlacz (3 cale), a przede wszystkim świetny wizjer elektroniczny - ja bym wybrał a57 albo lepiej a65 (który uzywałem przez rok i polecam).

Sony A77+Sony DT16-50 SSM+Tamron 18-270 PZD+Sony SAL35/1.8+Lowepro Photo Sport 200 AW.
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

A57 oprócz różnic wyżej opisanych ma również większą baterię, a to się przydaje.

Wracając do Twojego głównego pytania: zawsze będę uważać, że szkło jest najważniejsze.

Ale czy jest aż taka różnica między kitem, a tym tamronem? Nie wiem, nie wypowiem się. Masz już jedno fajne szkło. Z kitem i 50tką 1.7 zrobiłem sporo fajnych zdjęć na początku swojej przygody z fotografią. Wtedy był to aparat a100. Przepaść technologiczna dzieli a100, a a37/a57 :wink:

Co wybrać?

Ja bym wziął a57. Z uwagi na większy rozmiar korpusu (wygoda) i  z uwagi na baterię, która dłużej trzyma i przede wszystkim ta bateria pasuje do zdedycowanej większości aparatów (m.in.:a65, a77, a99, a900, a850, a700, a580, a550, a450 itd.). Więc byłby to przyszłościowy kierunek :smileygrin:

kajot4
Użytkownik

Adamo kusisz mnie (a65) :smileywink:...spojrzałem na cenę i wyszło tylko nieznacznie powyżej mojego budżetu, ale za samo body....spojrzałem też na a77 no i może gdyby poczekać z miesiąc dwa...ale nie stop nie mogę się zapętlić... albo a37 albo a57 zpowyższym zestawem

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Weź a57 i już nie kombinuj :wink:

profile.country.PL.title
kajot4
Użytkownik

Byłem dzisiaj w saturnie no i miałem okazję porównać oba aparaty trzymając je w dłoni. Uruchomić jednak można było jedynie a37...no to się przymierzyłem do wizjera (ciekawy jest ten czujnik zbliżeniowy) zapoznałem się z przyciskami no i najgorzej było z przyciskiem fn - przeszkadzał mi nos(jestem lewooczny) pozostałe przyciski na tylnej ściance też ciasno, ale już trochę lepiej. Myślałem ze to nie będzie aż tak duża różnica w wygodzie na korzyść a57, ale jednak jest...kris masz rację z tą wygodą w a57. Sprzedawca wspominał jeszcze o lepszym wizjerze i szybszym af a a57, ale czy to prawda?

Kris z tą baterią to może być tak, że jak już zmienię to czego jeszcze nie kupiłem to będą jeszcze inne baterię :wink:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Akumulatory raczej pozostaną takie jakie są więc bez obaw. :slight_smile:

profile.country.PL.title
kajot4
Użytkownik

Lajam już nie kombinuję - na 99,9% kupuję a57 ...w końcu nie będę sobie zadzierał nosa :wink:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kajot4 wrote:

Lajam już nie kombinuję - na 99,9% kupuję a57 ...w końcu nie będę sobie zadzierał nosa :wink:

haha, masz nosa do zakupów :laughing:

A57 jest fajnym aparatem. Życzę udanych kadrów i zawsze dobrego światła!

No i zapraszam do dzielenia sie swoimi kadrami w forumowej galerii :

3echo-----
Poszukiwacz

Nie znam lustrzanek Sony ale odpowiadając na twój post,to zawsze lepiej kupić lepsze szkło niz zmienić body.Osobiście posiadam najprostszy model Canona EOS 1000D i widziałem co może zdziałać przy lepszych(jaśniejszych) szkłach.

Message was edited by: 3echo-----