Podziel się wrażeniami!
Witam!
Mam zamiar rozpocząć przygodę z lustrzanką sony, a właściwie już zacząłem od kupna obiektywu minolta af 50 1.7. Zastanawiam się teraz nad kupnem aparatu a57 z kitem lub a37 z obiektywem tamron 17-50 2.8. Cenowo oba zestawy są zbliżone. Z róznic jakie dostrzegłem między tymi aparatami to większa szybkość w trybie seryjnym i większe możliwości w trybie filmowania w a57, ale te różnice nie są dla mnie aż tak istotne...czy może a57 ma jeszcze jakieś inne istotne zalety nad a37 ? Zastosowanie: oczywiście amatorskie...zdjęcia rodzinne i portrety w domu i w plenerze no i dokumentacja foto z wycieczek krajobrazy itp
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
A57 oprócz różnic wyżej opisanych ma również większą baterię, a to się przydaje.
Wracając do Twojego głównego pytania: zawsze będę uważać, że szkło jest najważniejsze.
Ale czy jest aż taka różnica między kitem, a tym tamronem? Nie wiem, nie wypowiem się. Masz już jedno fajne szkło. Z kitem i 50tką 1.7 zrobiłem sporo fajnych zdjęć na początku swojej przygody z fotografią. Wtedy był to aparat a100. Przepaść technologiczna dzieli a100, a a37/a57
Co wybrać?
Ja bym wziął a57. Z uwagi na większy rozmiar korpusu (wygoda) i z uwagi na baterię, która dłużej trzyma i przede wszystkim ta bateria pasuje do zdedycowanej większości aparatów (m.in.:a65, a77, a99, a900, a850, a700, a580, a550, a450 itd.). Więc byłby to przyszłościowy kierunek :smileygrin:
A57 jest większy (ale nie duży), wygodniejszy w użytkowaniu, ma inny wyświetlacz (3 cale), a przede wszystkim świetny wizjer elektroniczny - ja bym wybrał a57 albo lepiej a65 (który uzywałem przez rok i polecam).
A57 oprócz różnic wyżej opisanych ma również większą baterię, a to się przydaje.
Wracając do Twojego głównego pytania: zawsze będę uważać, że szkło jest najważniejsze.
Ale czy jest aż taka różnica między kitem, a tym tamronem? Nie wiem, nie wypowiem się. Masz już jedno fajne szkło. Z kitem i 50tką 1.7 zrobiłem sporo fajnych zdjęć na początku swojej przygody z fotografią. Wtedy był to aparat a100. Przepaść technologiczna dzieli a100, a a37/a57
Co wybrać?
Ja bym wziął a57. Z uwagi na większy rozmiar korpusu (wygoda) i z uwagi na baterię, która dłużej trzyma i przede wszystkim ta bateria pasuje do zdedycowanej większości aparatów (m.in.:a65, a77, a99, a900, a850, a700, a580, a550, a450 itd.). Więc byłby to przyszłościowy kierunek :smileygrin:
Adamo kusisz mnie (a65) :smileywink:...spojrzałem na cenę i wyszło tylko nieznacznie powyżej mojego budżetu, ale za samo body....spojrzałem też na a77 no i może gdyby poczekać z miesiąc dwa...ale nie stop nie mogę się zapętlić... albo a37 albo a57 zpowyższym zestawem
Weź a57 i już nie kombinuj
Byłem dzisiaj w saturnie no i miałem okazję porównać oba aparaty trzymając je w dłoni. Uruchomić jednak można było jedynie a37...no to się przymierzyłem do wizjera (ciekawy jest ten czujnik zbliżeniowy) zapoznałem się z przyciskami no i najgorzej było z przyciskiem fn - przeszkadzał mi nos(jestem lewooczny) pozostałe przyciski na tylnej ściance też ciasno, ale już trochę lepiej. Myślałem ze to nie będzie aż tak duża różnica w wygodzie na korzyść a57, ale jednak jest...kris masz rację z tą wygodą w a57. Sprzedawca wspominał jeszcze o lepszym wizjerze i szybszym af a a57, ale czy to prawda?
Kris z tą baterią to może być tak, że jak już zmienię to czego jeszcze nie kupiłem to będą jeszcze inne baterię
Akumulatory raczej pozostaną takie jakie są więc bez obaw.
Lajam już nie kombinuję - na 99,9% kupuję a57 ...w końcu nie będę sobie zadzierał nosa
kajot4 wrote:
Lajam już nie kombinuję - na 99,9% kupuję a57 ...w końcu nie będę sobie zadzierał nosa
haha, masz nosa do zakupów
A57 jest fajnym aparatem. Życzę udanych kadrów i zawsze dobrego światła!
No i zapraszam do dzielenia sie swoimi kadrami w forumowej galerii :
Nie znam lustrzanek Sony ale odpowiadając na twój post,to zawsze lepiej kupić lepsze szkło niz zmienić body.Osobiście posiadam najprostszy model Canona EOS 1000D i widziałem co może zdziałać przy lepszych(jaśniejszych) szkłach.
Message was edited by: 3echo-----