Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich. Mam pytanie do grona sympatyków alfy.
W sytuacji kiedy chcemy korzystać z wyzwalania bezprzewodowego w a700 konieczne staje się podniesienie lampy wbudowanej, co często psuje koncepcje zdjęcia. Zależy mi jednym źródle światła z lampy dodatkowej. Czy da się jakoś tak ustawić aparat aby pominąć etap lampy wbudowanej i wyzwolić błysk z lampy zewnętrznej droga WL,czy moze jednak taki skutek sprowadza się do zakupu packedwizard lub jakiegoś innego radiowego wyzwalacza montowanego na sankach lampy w aparacie?
jarekwie napisał(a):
skutek sprowadza się do zakupu packedwizard lub jakiegoś innego radiowego wyzwalacza montowanego na sankach lampy w aparacie?
ja sobie radzę często tak, że po ustawieniu ostrości zasłaniam ręką lampę wbudowaną w taki sposób żeby sterowana lampa złapała sygnał, a żeby światło nie błyskało na obiekt fotografowany - aczkolwiek nie zawsze jest taka możliwość - wtedy radio jest potrzebne albo kabel
Można jeszcze kombinować z czasami otwarcia krótszymi niż 1/160. Wtedy wbudowana lampa (w trybie wl) przełącza się w hss i znacząco obniża się udział błysku tejże lampy w efekt końcowy zdjęcia.
Dość długo tu nie zaglądałem, nie mniej jednak temat wyzwalania radiowego mam jeszcze nie zamknięty. Potrzebuje info czy taki zestaw jak; Pixel TR 331 lub TR 332 będzie działać pod a700. Znalazłem info w necie ze raczej dedykowany jest sprzęt Yongnuo RF 602, lecz jakościowo jest lepszy ten pierwszy(synchro nawet do 1/8000). Proszę dajcie mi jakieś info, który będzie działał pod 700...
SZFENDAK napisał(a):
lub w przypadku A700 i lampy HVL 58 typowy kabel PC
Tak ma wejscie PC, jest to najmocniejsza jak na razie Lampa Sony, trudno żeby nie miała...ale nie wiem czy wejście PC w lamie coś da tutaj, chodzi mi o to aby nadajnik był montowany na samych sankach na body, nie chce go łączyćzo kablem PC. co innego gdybym lampe laczył z body za posrednictwem kabla pc kiedy mial bym ja na szynie
jarekwie napisał(a):
Tak ma wejscie PC, jest to najmocniejsza jak na razie Lampa Sony, trudno żeby nie miała...
blondynka ze mnie, sorry,pomyliło mi sie z tym co jest na body aparatu.......przepraszam.
sorry za pomyłke w poprzednim poście, nadal nikd do konca nie odpowiedział mi na moją prośbe; Dość długo tu nie zaglądałem, nie mniej jednak temat wyzwalania radiowego mam jeszcze nie zamknięty. Potrzebuje info czy taki zestaw jak; Pixel TR 331 lub TR 332 będzie działać pod a700. Znalazłem info w necie ze raczej dedykowany jest sprzęt Yongnuo RF 602, lecz jakościowo jest lepszy ten pierwszy(synchro nawet do 1/8000). Proszę dajcie mi jakieś info, który będzie działał pod 700...
osobiscie ciężko doszukać mi się testu tego sprzętu nap z aparatami sony