Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich. Mam pytanie do grona sympatyków alfy.
W sytuacji kiedy chcemy korzystać z wyzwalania bezprzewodowego w a700 konieczne staje się podniesienie lampy wbudowanej, co często psuje koncepcje zdjęcia. Zależy mi jednym źródle światła z lampy dodatkowej. Czy da się jakoś tak ustawić aparat aby pominąć etap lampy wbudowanej i wyzwolić błysk z lampy zewnętrznej droga WL,czy moze jednak taki skutek sprowadza się do zakupu packedwizard lub jakiegoś innego radiowego wyzwalacza montowanego na sankach lampy w aparacie?
jarekwie napisał(a):
sorry za pomyłke w poprzednim poście, nadal nikd do konca nie odpowiedział mi na moją prośbe; Dość długo tu nie zaglądałem, nie mniej jednak temat wyzwalania radiowego mam jeszcze nie zamknięty. Potrzebuje info czy taki zestaw jak; Pixel TR 331 lub TR 332 będzie działać pod a700. Znalazłem info w necie ze raczej dedykowany jest sprzęt Yongnuo RF 602, lecz jakościowo jest lepszy ten pierwszy(synchro nawet do 1/8000). Proszę dajcie mi jakieś info, który będzie działał pod 700...
osobiscie ciężko doszukać mi się testu tego sprzętu nap z aparatami sony
Dziękuje Ci za pełną odpowiedz, niestety trochę mnie zmartwiłeś co do transferu TTLa ale cóż, nie można mieć wszystkiego, sony to jeszcze młody system.
Tutaj masz trochę informacji o bezprzewodowym wyzwalaniu lamp.
viewtopic.php?f=186&t=6327
Obecnie czekam na dostawę paru 'klamorów' - kostek wyposażonych w wejścia PC - jedna z mocowaniem tzw. gorącą stopką i możliwością mocowania na niej lamp sony/minolta. Druga kostka z wejściem na sankach sony/minolta - z możliwością używania lamp z gorącą stopką.
Jak 'zabawki' sprawdzę pod kątem działania - napiszę dokładnie coś więcej o tym zestawie...
ok, biorę Cie za słowo i mam nadzieję że jak najszybciej dopiszesz od siebie jakieś info na temat testowanego zestawu, a tak swoja droga, po kliknięciu tego linka otwiera mi się google, a tam- no własnie jakies rosyjskie linki....
W dziale: Akcesoria do lustrzanek, jest podrozdział Lampy błyskowe i w nim temat, który napisałem jakiś czas temu: HVL-F58. Zaznajom się z nim (nie ma wiele do poczytania, ale są to rady czysto praktyczne i sprawdzone, na podstawie których zakupiłem parę klamorów.
Przyjechały zabawki.
Z radiowego wyzwalania zrezygnowałem, bo zwykły kabel mnie wystarczy.
Kostka Pixel TF-323 "bezproblemowo" współpracuje z HVL. Użyłem cudzysłowa, gdyż nie zawsze to jest prawda. Jeżeli umieścimy ją na sankach A700 i dalej na kostce HVL - wszystko działa ok. Trochę mam problemów, jeżeli chodzi o moment, kiedy HVL uwieszona jest na TF-323 i całość na statywie stoi gdzieś obok a do A700 zestaw podpięty jest kablem PC. Są momenty, kiedy uzyskuję błysk a są takie (jak na razie większość), kiedy błysku nie mam. Jeszcze nie zrozumiałem zasady działa tego ustrojstwa, ale myślę że jest to kwestia kilku dni.
Pewne jest to, że z takim połączeniem mocą błysku steruję tylko przy lampie - zmiany kompensacji błysku w body nie przynoszą żadnego rezultatu. Miałem też problem ze sterowaniem błyskiem przy szybkich czasach - powyżej 1/250 widać było na zdjęciu zamykającą się migawkę.
Z czasem napiszę jak się sprawy mają.
Jeszcze jedno....
jeśli dobrze rozumiem; Kostkę synchro podpinam pod sanki lampy. dalej do kostki cynchro za pośrednictwem kabla PC podpinam odbiornik z zestawu, a nadajnik na sanki w body A700, tak?
i wtedy to działa perfect jak cie zrozumiałem. tak?
Nie zrozumiałeś - nie mam radiowego odbiornika, bo z niego zrezygnowałem ze względu na to, że używam kabla PC.
Lampa (42) umieszczona jest na kostce Pixel. Kość wyposażona jest w wejście PC, więc podpinam kabel i dalej do A700, która także ma wejście PC.
Aby lampa zadziałała w ten sposób, należy nią najpierw umieścić na sankach body, tak aby body i lampa się wzajemnie 'zobaczyły'. Później umieszczam lampę na statywie i całość działa tak długo aż lampa nie wejdzie w stan spoczynku. Wtedy znowu należy lampę zdjąć ze statywu i umieścić w sankach body w celu wzajemnej komunikacji.
Podejrzewam, że na takiej samej zasadzie będzie działał nadajnik i odbiornik radiowy.
Nadal nie do końca rozumiem (a tak na prawdę wcale nie rozumiem) faktu, że raz działa mi HSS (ostatnio znacznie częściej działa) a raz nie działa i wtedy nie ma możliwości używania zestawu z czasami szybszymi jak 1/250. Akurat dzisiaj całe wyzwalanie realizowane było przy czasach w zakresie 1000 - 4000 i zestaw działał bezproblemowo.
Witam
Jezeli ktos jest jeszcze zainteresowany to napisze jakie wyzwalacze sprawdzałem i ktore proponuję.
Posiadam i używałem wyzwalacze Yongnuo CTR-301P oczywiście wszystko działa i nie potrzebna jest zadna przejsciówka na goraca stopkę lecz odbiorniki są dedykowane wyłacznie do lamp innych niż Sony i powiem na 100% nie działa przejściowka Pixela TF-324 a na dodatek te wyzwalacze są słabe maja mały zasię wystarczy że stojąc 3 metry od odbiorników a nadajnik czyms zaslonisz lub schowasz za plecy i lipa nie działa (NIE POLECAM)
Posiadam również i uzywałem wyzwalacze RF-602 Yongnuo ( ja akurat kupowałem je pod canona) ale one działają pod nikona canona i sony tylko z sony jest taki problem ze potrzeba dokupić kostkę Pixel TF-324 pod lampę i redukcję FA-HS1AM na goraca stopkę aparatu i to rozwiązanie polecam najbardziej i juz piszę dlaczego zakładam ze robicie zdjęcia z 3 kolegami i kazdy ma inny system sony nikon i canon i kazdy ma po jednej lampie ze swojego systemu posiadając RF-602 wszyscy razem mozecie uzywac zarówno nadajników jak i odbiorników tylko posiadacz systemu sony musi mieć dodatkowo dwie kostki redukcyjne. TF-324 cena 6 funtów z HK RF-602 z 3 odbiornikami około 52 funty z HK
FA-HS1AM oryginalne sony około 110 funtów zamienniki okolo 7 funtów.
Nie uzywam kabli PC poniewaz ograniczaja ruchy.
Jezeli macie jakies pytania proszę pisać postaram się odpowiedzieć jezeli tylko bede potrafil.
Dzięki za odpowiedz, konkretna z namiarami do konkretnego sprzętu. Bardzo bardzo dziękuje....
Ja, kupiłem ten wyzwalacz na Allegro, ale teraz go nie widzę. Ale wyzwalacz lamp YongNuo CTR-301P, kupisz tutaj: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-221-Wyzwalacz-Radiowy-Lamp-Blyskowych-YongNuo-CTR-301P-do-apara.... Ja nie mam lamp Sony, tylko Sunpaki i działa z nimi bez problemu. Tak jak to było napisane we wcześniejszym poście, dodatkowo należy dokupić adapter, np. Pixel TF-324, u nich tez go dostaniesz: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-547-Adapter-Goraca-Stopka-Pixel-TF-324-do-Sony-Konica-Minolta-z.... Chyba ze masz wejście PC w lampie, to można przez kabelek typu PC, ale nie jestem pewien.