Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
Jestem szczęśliwą posiadaczką Sony A500. Chcę wykorzystywać ten aparat do robienia zdjęć na zawodach jeździeckich w skokach przez przeszkody. Niestety posiadany obiektyw SAL1855 jaki był w zestawie nie spełnia moich oczekiwań. Chciałabym aby obiektyw miał możliwość wykonywania zdjęć w przybliżeniu poruszających się zawodników w odległości 150 metrów, ale jednocześnie aby można było robić zdjęcia gdy zawodnik podjedzie na 10 metrów. Jestem młodym początkującym fotografem i proszę o pomoc w poleceniu odpowiedniego obiektywu.
Witaj
Aż chciałoby się rzec "takie rzeczy tylko w Erze, lub... w kompaktach", ale na szczęście mamy w systemie SAL 18-250 - uniwersalny obiektyw, który powinien spełnić Twoje oczekiwania. Oczywiście możesz rozważyć jeszcze SAL 55-200, ale tu może być trochę krótko (te 150m...), albo... 70-300G lub 70-400G (ciężki!), lub gdy nie jesteś zbyt wymagająca, SAL 75-300. Wybór jest duży (większy niż tu ująłem w tych paru zdaniach). I jakościowo i cenowo.
Co mam rozumieć przez okreslenie "zbyt wymagająca" ? Chodzi mi o robienie zdjęć podczas zawodów kiedy koń w bardzo krótkim czasie (paru sekund) jest na różnych odległościach ode mnie , nie mam wtedy czasu na zmianę obiektywu i chciałabym wszystko załatwić jednym. Może to sa dziwne wymagania, ale zaczęłam robić zdjęcia niedawno.
Witaj,
Ja może zacznę od podstawowej kwestii. Ile pieniędzy jesteś w stanie przeznaczyć na obiektyw?
Jestem amatorką i jak na amatorkę przystało mogę przeznaczyć do 2 000zł, jak więcej to musze poczekac na kieszonkowe