anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zdjęcia w Ciemności-AF brak ostrości

adam406peugeot
Początkujący

Zdjęcia w Ciemności-AF brak ostrości

Witam!Problem polega na tym ze w momencie gdy chcę zrobić zdjęcie w ciemności AF nie może znaleźć ostrości!Gdy Przełączę na MF zdjecia mają duże szumy!Co powinienem zrobić aby zdjęcia nie wyglądały jakby były robione telefonem komórkowym?

19 ODPOW. 19
profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Nie mogłeś po prostu otworzyć drzwi? Zapaliła by się lampka kabinowa i po krzyku. To jest zdjęcie do sprzedaży auta? Nocą?
W przyszłości kiedy będziesz mieć problemy z ostrzeniem w ograniczonym oświetleniu poszukaj motywu kontrastowego (np. jakieś krawędzie) zapamiętaj pomiar odległości przyciskiem blokady i przenieś kadr właściwie. Jeśli masz chęć robienia zdjęcia w ciemności to statyw niezbędny, jeśli cel jest odległy i nie można wspomóc AF doświetleniem, to ustaw manualny fokus, możesz się posłużyć dalmierzem na obiektywie w skrajnym wypadku i ...sporo eksperymentowania przed Tobą ;)

Misiek025
Początkujący

Nie mogłeś po prostu otworzyć drzwi? Zapaliła by się lampka kabinowa i po krzyku. To jest zdjęcie do sprzedaży auta? Nocą?

Po nocy to już nie sprzedaż ale inny fach :smileyhappy:

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

MZ zdjęcie jest przede wszystkim poruszone a z tym żaden AF czy SSS przy takich czasach sobie nie poradzi.

adam406peugeot
Początkujący

w zdjęciu głównym motywem właśnie było oswietlenie samochodu ponieważ jest przerobione na technologię LED, faktycznie drzwi mogłem otworzyć , o tym nie pomyślałem!Czyli robić ze statywu i na MF?

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

jeżeli autofocus nie daje rady złapać ostrości to na manualu ustaw

no i ze statywu - najlepiej jeszcze włącz samowyzwalacz 2sec żeby naciśnięciem nie poruszyć aparatu

Foters
Początkujący

Ja robię ze statywu i przy użyciu pilota i wychodzą ( A700 )

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

szogoon napisał(a):

no i ze statywu - najlepiej jeszcze włącz samowyzwalacz 2sec żeby naciśnięciem nie poruszyć aparatu

jeśli tak będziesz robić - wyłącz stabilizację.

szogoon
Nowicjusz

kris napisał(a):

szogoon napisał(a):

jeśli tak będziesz robić - wyłącz stabilizację.

o tym jest nawet w instrukcji ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

szogoon napisał(a):

mało kto ją czyta :c12

Tomek69N
Poszukiwacz

kris napisał(a):

szogoon napisał(a):