Podziel się wrażeniami!
witam
mam na oku taki zestaw sony alpha 550+ob.18-55mm+55-200 i chcialem sie zapytac czy jest to dobry zestaw jesli chodzi o obiektywy a szczegolnie o obiektyw 55-200mm pozdrawiam karol
karol30 napisał(a):
chcialem sie zapytac czy jest to dobry zestaw jesli chodzi o obiektywy
wiem tylko ze obiektyw 55-200 to jest superzoom z tego co mi wiadomo to 18-55 jest dobrym obiektywem kitowym a chodzi mi o to zeby mi ktos doradzil troche
Skąd takie przypuszczenie? :smileyhappy: )karol30 napisał(a):
wiem tylko ze obiektyw 55-200 to jest superzoom
55-200, to też dobry obiektyw "kitowy". Zarówno 18-55, jak i 55-200 są sprzedawane w zestawach "kitach" z korpusamikarol30 napisał(a):
18-55 jest dobrym obiektywem kitowym
karol30 napisał(a):
wiem tylko ze obiektyw 55-200 to jest superzoom
karol30 napisał(a):
z tego co mi wiadomo to 18-55 jest dobrym obiektywem kitowym
Gwoli uzupełnienia: określeniem "zoom" zwykło się nazywać "obiektywy o zmiennej ogniskowej". To anglojęzyczne określenie jest po prosu krótsze i wygodniejsze od naszego, rodzimego.
A "superzoomem" możemy nazwać obiektyw o dużym zakresie ogniskowych, np: Tamron 18-270mm
dzieki za doradzenie ja czesciej fotografowalem przyrode wiec zostane przy tym zestawie jeszcze raz serdecznie wsazystkim dziekuje za pomoc
Po pierwsze, ile za to placisz ? Ja jestem po zakupie a450 i poczatkowo chcialem a550,
więc cokolwiek znam ceny w necie. W necie za body a550 chcieli 2300 !!!!!
Bylem w sobotę w Warszawie w Auchan,i tam byla a550 za 2500( z kit 18-55),
ale odpisywali na to 250 zł na skarbonkę. Skarbonka to coś takiego,że można zrobić za to zakupy i odpisać odparagonu . Więc cena wynosi 2250zł.
Ja weźmiesz u nich kartę Visa Auchan ( normalna katra kredytowa) to za to tylko,ze wziąleś kartę, dają ci prezent w postaci 100 zl ktore możesz odjąć ceny aparatu. A ta karta to kredyt bezozdsekowy z platnością za 50 dni. Do zestawu a550 wchodzi jeszcze karta pamięci. W necie body bez karty pamięci. Mnie też wciskali ta kartę, natomiast zastaniawialem się, dlaczego dają to 100zł w prezencie. Może im chodzi o to, żeby odwiedzić sklep. Ta karta totaka mnormalna karta VISA którą możesz placić w każdym mieście.
Co do dugiego obiektywu, to w necie możesz kupić oddzielnie Sony 55-200 za 690zł.Ja też mam ochotę. na taki obiektyw. Jak kupujesz oddzielnie, to możesz kupić Tamrona za 450zł, co prawda nie ma silnika, ale jest tańszy. Mozesz kupić Sony 75-300.
Nie promuje Auchan, tylko chciałbym ,żebys kupił najlepiej. Mnie też koledzy udzielili bardzo cennych rad jak kupowalem we wtorek a450.Za ci jestenm im wdzięczy, bo niepotrzebnie kupiłbym a550.
Bronek
A mi się wydaje, że lepiej zapłacić trochę więcej i kupić w jakimś sklepie stricte fotograficznym, typu fotojoker(w wielu punktach pracuje wielu pomocnych ludzi, którzy nie żadko są członkami fotoklubu sony ), czy nawet w Sony Center. Wtedy wiesz, albo inaczej, wtedy masz większe szanse, że jak Ci coś się popsuje, to nie będziesz miał problemów z serwisem. Np. ja straciłem ostatnio zaufanie do sklepu MediaExpert. Znajomy kupił tam sobie Pentaxa i czekał prawie pół roku na naprawę. A jakie miał problemy... szkoda gadać. Oczywiście to Twoja decyzja.
Co do zestawu, jest naprawdę dobry
Jak na początek przygody z fotografią będziesz miał świetne body i 2 dobre obiektywy. Pozdrawiam