Podziel się wrażeniami!
Na początku witam i pozdrawiam wszystkich Alfomaniaków
Jestem na forum od niedawna, wypada się przedstawić, a więc jestem Martin
Od czasu do czasu myślę, że wrzucę jakieś fotki, a dziś zacznę od... pieniędzy.
Proszę więc o jakieś komentarze i podpowiedzi.
Message was edited by: 12MaRTiN90
dobra to dorzucę jeszcze takie sobie zdjęcie, a zarazem była to próba uzyskania efektu Tilt-Shift jak wyszło.. ocenie sami
..bo sam nie wiem czy to dobry temat do takiego efektu
Leci w prawo i niedokładnie zePSute(ostatni stóg po lewej się załapał jako nieostrość).
I proponuję gładsze przejście miezy partiami ostrymi, a nieostrymi
faktycznie można było trochę wyprostować.. a co do tego ostatniego półostrego stogu to widziałem że tak się dzieje. można powiedzieć że wyszło tak celowo
OK wrzucam kolejną porcję zdjęć, tym razem trochę inaczej niż do tej pory
dzisiaj sesja z Olą
zapraszam do pozostawiania swoich komentarzy, ocen, porad, wskazówek.. wszystkiego po trosze
Jak dla mnie to trochę za mocne światło miałeś, bardzo kontrastowe
i... czemu takie małe te zdj ?
jak dla mnie przejechany kontrast i chyba ostrość, ale za małe zdjęcia żeby coś więcej napisać.
Moim zdaniem: zbyt duży kontrast i przeostrzone. Szkoda, że nie zaczekałeś ok 3 godzin - byłoby lepsze światło i kontrasty mniejsze. Godz. 16 w sierpniu, to nie najlepsza pora na taka sesję. Ew. przydałaby się blenda do rozjaśnienia cieni, a przez to zmniejszenia kontrastu.
Michał, shprot, Tadeusz dziękuję za zainteresowanie i porady mam właśnie w planach zakup jakieś blendy co do ostrości to normalnie nie są aż tak ostre, ale po zmniejszeniu zdjęć dałem wyostrz no i chyba trochę za mocno.. aaa
i... czemu takie małe te zdj ?
Do zmniejszania zdjęć polecam program FastStone :smileythumbsup:12MaRTiN90 napisał(a):
właśnie kurcze nakombinowałem się żeby je wrzucić na forum, bo miałem dane 800px na dłuższym boku to zdjęcie miało więcej niż 400kB... i tak sobie schodziłem coraz to mniejsze aż było w końcu te niecałe 400kB..
Tylko widzisz... rozmiar zdjęcia w pikselach i jego "waga" w K/MB, to dwie zupełnie różne rzeczy :smileymrgreen:12MaRTiN90 napisał(a):
właśnie kurcze nakombinowałem się żeby je wrzucić na forum, bo miałem dane 800px na dłuższym boku to zdjęcie miało więcej niż 400kB... i tak sobie schodziłem coraz to mniejsze aż było w końcu te niecałe 400kB.