Podziel się wrażeniami!
nareszczie jestem szczęsliwym posiadaczem lustra Alfa 500 po długich mękach.
wystawiam pierwsze zdjecie. w najbliższym czasie pojawi sie ich więcej (bynajmiej mam taką nadzieje)
Message was edited by: alpol6
1- ciemne, zły balans bieli, nudny temat. Myślę,że zbyt długo czekałeś na małą GO i teraz na siłę szukasz tematu do pokazania (przede wszystkim sobie), że lustrzanka jest lepsza niż kompakt
2 i 3 - jak już wiesz, zdjęcia te są nieapetyczne, a wbudowana lampa (kukułka) to ostatnia rzecz, jaka mogła pomóc temu zdjęciu
4- za ciemno
5- nie podoba mi się kadr, pozioma gałązka rozprasza, przydałoby się podciągnąć kontrast, no i oczywiście za ciemne
6 - ma potencjał, ale szału nie robi
Fajnie,że kupiłeś DSLR'a - jak widzisz, to nie jest tak,że od razu się robi lepsze zdjęcia. DSLR daje taką możliwość, ale trzeba włożyć dużo pracy i czasu na opanowanie urządzenia, skupieniu się na poprawnych i ciekawych kompozycjach.
Polecam Ci potrenować postprocess, bo to bardzo istotne. Owszem można tak dopracować kadr i ustawienia sprzętu, że nic się im nie da zarzucić, ale to jest wysoka szkoła.
RAW - to jest to czym zachęcam się zainteresować. Daje dużą kontrolę nad zdjęciem. Nad efektem finalnym. Oczywiście, sam raw to tylko dodatek, trzeba jeszcze mieć dobre pomysły, dobre światło.
Powodzenia
mam jeszcze dośc duże problemy z opanowaniem lustra.
fotki z wypadu na pkp
Jak portrety to staraj się robić w pionie. (Chyba że uznasz że dużo lepiej wypadają w poziomie)Te akurat bardziej bym w pionie widział
EDIT:Z wcześniejszych wrzut najbardziej podoba mi się 6. Reszta taka sobie a nawet niektóre do kitu, ale próbuj dalej.
EDIT2: 10 nawet, nawet ale mogło być lepiej
nie wiem które ciekawsze
żadne, przeszkadzają mi te włosy na twarzy. Lepiej by wyszły jakbyś wykadrował ten kawałek wolnej przestrzeni po prawej a modelkę dał na lewą stronę i zmieniłbyś peron
EDIT( ja na tym zdjęciu widzę więcej radości niż smutku więc lepiej bez BW)
Takie małe spostrzeżenie. Bardzo kiepsko wyglądają portrety w jednym zestawieniu z dworcowymi toaletami... (W ogóle tema dworcowych szaletów jest średnio ciekawy).
pzdr
tema dworcowych szaletów jest średnio ciekawy
Przykro mi ,ale ostatnimi zdjęciami nie przekonałeś mnie do siebie...
nie widzę żadnego przekazu...po prostu pustka...
jeśli wstawiasz zdjęcia to wstawiaj jedno,ale konkretne a nie 2 praktycznie takie same...
Mam nadzięję,że następne będą lepsze !
Pozdrawiam
W kwestii portretów dodam tylko, że popelnileś podstawowe błędy... Po pierwsze perspektywa z dołu nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, bo widać zawartość nosa Po drugie ogniskowa 18 sprawia, że twarz jest karykaturalnie zniekształcona...
No i do tego na 11 mina modelki - oględnie mówiąc - średnia. Jakbym zobaczyła takie swoje zdjęcie na forum nie bylabym zadowolona. Zakładam, że chciałeś pokazać modelkę korzystnie - niestety nie wyszło Ci to
tema dworcowych szaletów jest średnio ciekawy