Podziel się wrażeniami!
Witam!
Obserwuję forum od dłuższego czasu. H5 jest pierwszym cyfrowym aparatem, który posiadam (a posiadam go od 2 lat). Fotografia to teraz takie moje małe hobby:) Do profesjonalizmu długa droga (nie ten czas i nie ten sprzęt ), ale od czegoś trzeba zacząć... Liczę na Wasze komentarze, sugestie i z góry dziękuję
Witaj, całkiem sporo ciekawych strzałów
17 - przyciąłbym u dołu i z lewej strony
19 - lepsza, stare budynki tylko b&w jednak wskazana była by tu panorama, ponieważ prawie 2/3 powierzchni zdjęcia u góry to nieistotne tło
20 - przeszkadza mi to źdźbło dzielące kwiatek na pół
21, 22 - bardzo ładna GO
25 zdecydowanie najlepsze z "biedronek" w 24 biedronka, czyli główny temat zajmuje tylko kilka procent powierzchni fotki to za mało
26 - bierz stempelek i do wycięcia czerwona plama po lewej
27 ładniejsze od 28 ale i tak za ciemno
takie 2 nowe...
Amatorsko napiszę, co myślę, bo każda opinia się liczy
17 - ja bym przycięła trochę LD
18, 19 - faktycznie lepsze B&W
20 - ładne pomimo tego źdźbła (ono też ma jakiś urok)
21, 22 - bardzo ładna GO
hej,
29 - co do kadru to tak jak napisała nieporadna można lekko po lewej przyciąć, ale może zostać. Moja uwaga, to niepotrzebnie użyłaś tam lampy błyskowej, bo trochę przepaliła kwiatek. Patrząc po EXIFie to fotka robiona była koło 16 wiec światło dzienne było bardzo dobre, dające dobre nasycenie kolorów. Tylko nie wiem czy lokalizacja tego kwiatka pozwalała na doświetlenie go naturalnym światłem. Pomysł z kontrastem bardzo fajny, bo ładnie to wygląda, ale dla mnie szkoda tych przepaleń
30 - bardzo fajnie robaczki i takie bezwstydne szkoda tylko, że aparat gębowy tego na dole uciekł z ostrości.
Dziękuję za komentarze i uwagi:) Jeśli chodzi o kwiatuszek to moim zamiarem było właśnie takie naświetlenie go w celu wyeksponowania, ale może z technicznego punktu widzenia faktycznie go prześwietliłam I po co mi obiektyw szerokokątny Może niedopracowane, ale dojdę do wprawy
Chmury podobają mi się w każdej postaci bardzo ładne i nic nie trzeba poprawiać
A Ja mam wrażenie jakby leżały na czymś jakoś płasko wyszły co poniektóre
ale na chmurach się nie znam, ale efekt Ci wyszedł całkiem ciekawy...
Dzięki Zawsze mi sie takie panoramy podobały, ale ciężko mi było skleić zrobione zdjęcia. Teraz kupiłam statyw i w porównaniu do poprzednich prób zrobienia panoramy, teraz była to "bułka z masłem"
A teraz dla odmiany troszkę zdjęć z użyciem jednej z moich dwóch nowych "zabawek" Kawa na pobudzenie
Obiecałam nieporadnej, że wrzucę zdjęcia robione z lampą z dyfuzorkiem własnoręcznej roboty i bez niego. Wczoraj nie miałam czasu, zrobiłam teraz. Oczywiście byłabym wdzięczna za opinie innych użytkowników. Nie chodzi mi o walory wizualne (zdjęcie robione dwugroszówce-pomysł ściągnięty z jakiegoś forum), tylko o opinie na temat technicznej strony zdjęć wykonanych z użyciem dyfuzora. Z góry dziękuję. Moje spostrzeżenia są takie:
-światło jakby bardziej rozproszone, dzięki czemu nie ma "ostrych" cieni
-obiekt jest wyeksponowany, ale nie prześwietlony