Podziel się wrażeniami!
Witam, i pozdrawiam wszystkich fotomaniaków To mój pierwszy post i pierwsze fotki na tym forum. H siódemkę nabyłem ok półtora roku temu, ale tak na dobrą sprawę stosunkowo niedawno zacząłem pracować nad bardziej przemyślanym fotografowaniem i zapoznawaniem się z techniczną stroną focenia. Wcześniej było to po prostu pstrykanie idiot-kamerą w trybie Auto
Efekty mojej pracy poniżej
Piesek jest bardzo energiczny, i ma chyba nieco zwichrowaną psychikę (no ale podobno jaki pan taki pies ) a jak usłyszy dźwięk telefonu to dostaje zupełnego hopla - potrafi skakać jak jojo do upadłego
Już druga opinia się pojawiła że fontanna za ciemna 😕 A mój zamysł był taki że może ciekawszy efekt będzie jak połowa twarzy będzie w cieniu
lupus napisał(a):
Już druga opinia się pojawiła że fontanna za ciemna 😕 A mój zamysł był taki że może ciekawszy efekt będzie jak połowa twarzy będzie w cieniu
A mnie się fontanna podoba Piesek również, natomiast różowy kwiatuszek odwraca moją uwagę od pszczółki, choć generalnie to bardzo ładny kadr
4 - do takiego nieba nie pasuje taki cień głowy, wieczorem byłby on ok coś mi się te krople nie podobają przy takim krótkim czasie takie rozmazane, chyba, że exif kłamie
5 - bardzo ładny moment, ładna perspektywa, tylko jakbyś tak dał trochę przestrzeni przed psem to ujęcie byłoby jeszcze fajniejsze;)
6 - coś mi tu nie pasuje, może te poucinane żółte pręciki może to zielone tło, które za bardzo uwydatnia kwiatek a nie pszczołę, nie wiem jutro pomyśle
Nic nie majstrowałem przy EXIF-ie, taka jest oryginalna ekspozycja. Trochę mnie też to zastanawiało ostatnio jak chciałem zamrozić pszczółkę w locie i ustawiałem w trybie S czas na 1/1000, 1/2000 i mi skrzydełka rozmazane wychodziły nie wiem czemu tak, zdjęcie 06 jest zrobione w trybie P i aparat dobrał czas 1/400 i skrzydełka w miarę wyszły.
Zieleń zostawiłem mając nadzieję, że zdjęcie będzie przez to bardziej kolorowe, no ale może macie rację że przez to pszczółka nie jest wyeksponowana.
Zarzucam kolejne zdjęcie pieska, tym razem bardziej kolorowe i nieco więcej przestrzeni
I żeby nie było nudno to niebo o zachodzie słońca.
7 - piesek miał piękne pole do wybiegania się
8 - niebo piękne tylko coś mi za dużo czerni na dole w tym zdjęciu
7 - piesek ładnie uchwycony, dobrze że ma przestrzeń przed sobą
8 - ładny kolor nieba, horyzont we właściwym miejscu, tylko niepotrzebne są te duże drzewa, bo psują ładna harmonię. Jak byś poszukał identycznego klimatu, tylko bez takich dużych drzew lub też odszedł z aparatem dalej od nich to byłaby ciekawa fotka.
lupus zdjęcie pieska jest świetne, wszystko "na swoim miejscu", a zachód... byłoby fantastyczne gdybyś poszukał miejsca, z którego sfotografowałbyś ten zachód bez drzew. Ja miałam problemy z drutami (linie wysokiego napięcia) na zdjęciach, ale znalazłam w końcu miejsce, z którego sfotografuję w końcu perfekcyjnie zachód słońca. Generalnie zdjęcie mi sie bardzo podoba, ale ponieważ niebo jest na nim przepiękne to tutaj akurat szkoda, że zasłaniają ten widok drzewa.
7. ladny piesek
8. cudowne niebo, i te krzaczki uroku dodaja ;d
4. pewnie fontanna, wiec ladnie te 'krople' wyszly ^^
5. ladne ;]
4. gdyby tak troche przesunac zeby tego zoltego srodka kwiatka nie uciac ^^
1. ciekawe
2.swietne
3.tez b. ladne ;]
pozdrawiam i udanych kadrow zycze
Zachód słońca tak mnie zaskoczył że ledwo aparat zdążyłem wyjąć z futerału więc nie było czasu na szukanie lepszego miejsca bez drzew a tak naprawdę to byłem tam w pracy więc nie bardzo był czas na eksperymenty i szukanie lepszego miejsca, po prostu spojrzałem na piękne niebo i pstryknąłem.
Tym razem dodaję jedno zdjątko makro, póki co wciąż jeszcze "gołym" obiektywem