anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Amtrak...sezon robalkowy

profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

Amtrak...sezon robalkowy

Dzień dobry,

Oswajam od jakiegoś czasu Alfę 300 i czeka mnie tutaj pierwszy sprawdzian ;]
Pierwsza trójka na pożarcie...

Pozdrawiam
Amtrak

328 ODPOW. 328
profile.country.pl_PL.title
Aniqa.
Poszukiwacz

Świetne zdjęcia :c4

tobaszc53
Początkujący

standardowo cała wrzutka znakomita.

..shprot..
stanley76rsko
Użytkownik

Zdjęcia super jak zwykle masz.A tak z czystej ciekawości pytanko, czy doświetlasz wszystkie, czy focisz też bez lamp?Bo naprawdę masz pięknie czyste doświetlone zdjęcia, jak na moje oko :thumbsup:

profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

joo napisał(a):

zdjecia super,
moje ostatnie próby marcowania nie dorastaja ci do pięt :smileyredface: ,
pytanie mam

jaka najlepsza ogniskowa wg ciebie do macro , i czy wkładasz jakieś pierścienie przed obiektyw , może jakieś inne akcesoria optyczne ?

Każda ogniskowa do makro jest niewygodna ;]
w 50mm, które używam, łatwo zwiększyć skalę odwzorowania, spokojnie można focić z ręki, jest lekki i poręczny, ale wchodzę modelowi prawie na głowę z obiektywem.
w 180mm musiałbym dodać ok. 180mm pierścieni żeby zwiększyć skalę +1, odległość od modela wystarczy spokojnie na podejście (ok. 50cm od matrycy przy skali 1:1), ale ciężki, nieporęczny klamot i bez statywu nie ma co się wybierać w plener.

w zależności od tego, jak chcę pokazać robalka i czy zdążę coś pstryknąć przed jego ucieczką, dobieram sobie ogniskową.
Do 50mm używam mieszka, obiektyw (Industar 61 L/Z) nie ma automatyki i wygodniej mi z regulacją skali w porównaniu z pierścieniami.
Nie ma najlepszej ogniskowej :]

stanley76rsko napisał(a):

Zdjęcia super jak zwykle masz.A tak z czystej ciekawości pytanko, czy doświetlasz wszystkie, czy focisz też bez lamp?Bo naprawdę masz pięknie czyste doświetlone zdjęcia, jak na moje oko :thumbsup:

275 tak dla przykładu, było błyskane lampą leżąca na ziemi od dołu i lampą od lewej, robalek był zasłonięty od góry blendą (zamiast odbłyśnika wszyłem sobie w konstrukcję blendy materiał dyfuzujący jak na lampach). Błysk lamp odbił się dodatkowo od blendy i dodatkowo doświetliło robalka.
250, 252 tylko srebrna blenda.

Przy blendzie widzę jak jest oświetlony robalek przed zrobieniem zdjęcia, błyskając widzę po pstryknięciu. Nie zawsze robalek i scena jest tak ustawiona, że blenda będzie najlepsza.

Tak sobie kombinuję ;]
Dziękuję i pozdrawiam.

stanley76rsko
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź. :thumbsup:

profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

poranne szwendanie...

280, 281 ten sam model cyknięty raz gdy słońce mocniej wychyliło się zza chmury i gdy słabiej oświetlało łąkę. Perspektywa o kilka mm inna ;]

Dziękuję i pozdrawiam.

profile.country.PL.title
c.d.n.
Poszukiwacz

Znowu :flushed: :smileyevil:

:c4 :c4 :c4 :c4
Te minimalne różnice chyba trochę no korzyść 280, ale gdybym oglądał zupełnie oddzielnie to kupowałbym obie wersje bez chwili zastanowienia.
Genialne są Twoje robale.

profile.country.PL.title
krzys1977
Poszukiwacz

Co tu dużo pisać.
Jak zawsze super fotki. :c4 :c4 :c4

A 700 & VG-C70AM | SONY 100/2.8 macro | TAMRON 17-50/2.8 | SIGMA 70-200/2.8 EX APO DG II HSM | SONY HVL-F58AM | SONY HVL-F42AM | Velbon Sherpa 600
profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

cdn, krzys1977 dziękuję za komentarze.

Weekendowe, poranne szwendanie po łące :]
Sony A300, Tamron 180/3.5, błyskane.
Dziękuję i pozdrawiam.

stanley76rsko
Użytkownik

:c4 Jak zawsze za wspaniałe ujęcia.