Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie
Juz jakiś czas temu dostałam aparat, ale dopiero niedawno zaczęłam fotografować. Tzn. nie wiem, czy można to nazwać fotografowaniem ale zaczynam się powoli uczyć. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i sugestie
Jakaś cisza na forum Powiedzcie coś
8 mi sie podoba ;d taka inna 😜
portrety tez b. ladne
ale niestety nie znam sie ani nie chce mi sie teraz kazde zdjecie co jest zle a co dobrze ..
Antentenne napisał(a):
Jakaś cisza na forum
Nie ma znaczenia czy portret będzie w pionie, czy w poziomie - zależy to tylko od wizji fotografującego i od tego co i jak pragnie pokazać.
Natomiast ważne jest tło i dlatego 10 i 12 choć portrety sympatyczne, to tło je psuje.
A w kompakcie, z uwagi na dużą głębię ostrości, trzeba na to zwracać szczególną uwagę, i głównie przy kadrach poziomych, gdzie widać dużo tła.
Spróbuj:
a) wybrać neutralne tło (ścianę lasu, ścianę domu bez okien, itp)
b) ustawić możliwie najdłuższą ogniskową
c) modela ustawić możliwie daleko od tła a samemu przysunąć się możliwie blisko
d) gdy aparat nie daje możliwości ręcznego sterowania przysłoną, ustawić program "portret" (wtedy przysłona jest najbardziej otwarta i GO najmniejsza)
Ww uwagi dotyczą głównie tła i nie obejmują innych problemów przy portretowaniu
Antentenne napisał(a):
Kropel nie dałam rady bliżej, makro w tym aparacie jest... no nie za fajne, rzadko zdarza się złapać ostrość. Często jest tak, że łapie w momencie, w którym nie mozna już nazwać tego "makrem" :smileyevil:
Ooo, dziękuję wszystkim za wypowiedzi:)
Panie Tadeuszu, postaram się dostosować do wskazówek:) Bardzo dziękuję:)
Jeśli chodzi o makro - w tym modelu ono jest naprawdę fatalne. Najczęściej kombinuję właśnie tak, że daję makro i zoom, wtedy mam większe szanse na złapanie czegoś bliżej...
Dziękuję bardzo za opinie - będę wdzięczna za więcej!
PS. Lupus - modelka zobaczyła komentarz i dziękuje
Tylko jeśli używasz zooma to rośnie ci minimalna odległość ostrzenia obiektywu, może dlatego ci nie wychodzą zdjęcia?
lupus napisał(a):
Tylko jeśli używasz zooma to rośnie ci minimalna odległość ostrzenia obiektywu, może dlatego ci nie wychodzą zdjęcia?
mi u Ciebie najbardziej makro i to z sercem.
Dorzucam i proszę o sugestie