anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Colorful - Zabawy światłem cz.2

profile.country.pl_PL.title
colorful-----
Początkujący

Colorful - Zabawy światłem cz.2

Witam.

Zamieszczam moje prace z prośbą o szczerą ocenę i krytykę. Wszelkie portale ze słowem 'art' w tytule zawiodły mnie dawno temu, mogę tam jedynie uzyskać słowo 'extra' jeżeli się coś podoba, lub martwą ciszę, a będąc samoukiem bardzo potrzebuję obiektywnej oceny moich zdjęć, żeby się jakkolwiek rozwijać :)

1 396 ODPOW. 1 396
colorful-----
Początkujący

Kuba napisał(a):

( i ta flara, nie ładna oj nie .)

wstyd się przyznać, ale kocham flary :smileyredface:

dziękuję pięknie za rady i opinie :)

technika to oczywiście, nie wszystko, ale, nie oszukujmy się, bardzo pomaga, przy zrobieniu dobrego zdjęcia. ja jestem zdania, że wszystkiego musi być po trochu. co z tego, ze ktoś ma pomysły, skoro nie ma pojęcia o kadrowaniu i obcina byle połowę najwazniejszego obiektu zdjęcia? i cóż z tego, jeżeli ktoś jest świetny technicznie, ale 'strzela zdjęcia' tylko stokrotki na łące? nie wiem, czy dość jasno się wyrażam (jak zwykle mój tok rozumowania jest dosyć pokręcony) ale moim skromnym zdaniem chodzi o to, by znaleźć zloty środek pomiedzy techniką, a, najzwijmy to, sztuką. Ale do takiej dyskusji to przydałby się osobny wątek.

tymczasem parę zdjęć:
7- chciałam zmierzyć się z jakże popularnym tematem kwitnących drzewek owocowych, ale szukając czegoś innego niż zbliżenie makro jednego kwiatka. szczerze mówiąc mam ambiwalentne uczucia co do tego zdjęcia.
8 - woda jest krzywo, wiem, ale to celowo. chciałam troche zdynamizować to ujęcie :)

Kuba------
Początkujący

9 - super
8 - ujdzie ale tym razem nie widzę nic ciekawego w tych albądach
7 - było by może fajne ( choć kwiatki mnie nie ruszają ) ale ciężko znaleźć tam ostrość przez co wszystko wydaje się być nieostre może większa głębia albo ostrość na 1 plan ale nie będę się wcinał w to co poeta miał na myśli ;)

Creatoor
Początkujący

Witam
Mam pytanie co do 7-ki. W jakim celu ustawiłaś ISO na 800? Czy przysłona f/9 była świadomie dobrana? Jeśli już masz tak wysokie ISO i czas 1/1600 to spokojnie można było dać przysłonę dużo wyższą, uzyskałabyś większą GO.
Co do 8-ki. Nie lepszy efekt byłby gdyby wykorzystać poziomy kadr?
9-ka bardzo ciekawa.

BuBu__
Początkujący

9 jak dla mnie super, naprawdę mi się spodobała, ale osobiście bym chyba obcieła ten cień drzewa po lewej, ale ogólnie dla mnie miodzio :D

Kuba------
Początkujący

bym chyba obcieła ten cień drzewa po lewej

nic nie obcinać, tworzy taką naturalną ramkę

Creatoor
Początkujący

Kuba napisał(a):

nic nie obcinać, tworzy taką naturalną ramkę

Ramkę? Z jednej strony?

Kuba------
Początkujący

Creatoor napisał(a):

Z jednej strony?

A co! Nikt przecież nie powiedział ze ramka musi być ze wszystkich stron i mi to przywodzi na myśl ramkę (nikogo nie zmuszam do takiego poglądu) i już. :)

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Obcięty brzeg mówicie. Zmieniłyby się proporcje. Kadr mocno powiększony. Jeśli to ramka to obrazu co łupnął na ziemię :) dobra już nie żartuje, bo wrogów sobie narobię...
P.S. Podoba mi się tak czy owak :)

Creatoor
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

Jeśli to ramka to obrazu co łupnął na ziemię :)

:smileyhappy:

colorful-----
Początkujący

o nie, jestem beznadziejna, od stu lat mam wykadrowaną wersję 9-tki i zawsze jak gdzieś wrzucam to daję tę pierwotną :rolling_eyes:
Creatoor - za dużo pytań technicznych mi zadałeś. wszystko jeżeli chodzi o coś bardziej zaawansowanego niż kontrast/kadrowanie/nasycenie/balans bieli/punkt pomiaru światła jest na moich zdjęciach przypadkiem. właśnie zabralam się za naukę swiadomego operowania przysłoną, ale to też mi jeszcze trochę zajmie....

wrzucam poprawioną wersję 9-tki :)