Podziel się wrażeniami!
moto-moto
4 strzały
Dzieki za słowa krytyki i dobre rady.Mam tu jeszcze 4 zdjecia , a ze sg_cezar zachecił mnie by pokazac cos jeszcze .
A5 , A6 , A7 , A8 - Nie obraź się, czy coś w tym stylu ale wogule nie podobają mi się te zdjęcia. Takie zwykłe. Mało dynamiczne
Grzybek napisał(a):
Chciałbym mimo wszystko jedno zachować ,które powinienem wybrać?
masz jakieś inne fotki nie motoryzacyjne?
Witaj
Skomentuje te zdjęcia swoim amatorskim okiem jeśli można
A5 - ot takie zwykłe zdjęcie. W tym zdjęciu kadrowałbym szczególnie motocyklistę, który upadł z motoru. Szczególnie skupiłbym się na jego mimice twarzy i geście. Zdecydowanie długa ogniskowa by się przydała - np. jakieś 200 - żeby go tak złapać.
A6 - obiektyw skierowałbym niżej. Ucięte koło mi tu nie pasuje. Jeszcze spróbowałbym użyć dłuższej ogniskowej i kadrował pionowo, żeby złapać tę ewolucję.
A7 - znowu przycięte kolo. Kadrowałbym szerzej. I znowu taka zamrożona ta pozycja
A8 - tu już lepszy kadr, ale znowu brak ruchu na tym zdjęciu.
Twoim problemem jest kadrowanie. Nie znasz podstaw. Poczytaj sobie takie trzy tematy o kadrowaniu:
1 - ABC kompozycji - reguła trójpodziału
2 - ABC fotografii - kompozycja
3 - ABC fotografii - rodzaje kadrów
Myślę, że te artykuły pomogą Ci trochę uzmysłowić jak można inaczej kadrować.
Do tego jeszcze przyda Ci się takie zagadnienie jak panoramowanie zdjęć do uchwycenia ruchu.
Więc odsyłam tutaj :smileyarrow: Panoramowanie
Także życzę miłej lektury
I czekam na rezultat
Zawsze możesz coś jeszcze niemotoryzacyjnego wrzucić
Grzybek, poza A5, sytuacyjnym, pozostałe mają ten sam grzech, co pierwsze - nie widać ruchu. Szkoda, że usuwasz EXIF-y, na konkretnym przykładzie byłoby łatwiej Ci doradzić co zmienić. Generalnie fotografując ruch, takie "zamrożone" zdjęcia nie wyglądają dobrze. Warto wydłużyć czas migawki i umiejętnie sterować "poruszeniem", czyli przez "zamazanie" tła uzyskać dynamikę.
Chetnie poczytam zadaną lekture .Tadeusz coś mi sie zdaje ze lapie .. hmm a moze nie Jeszcze jedno zdjecie w ruchu A9 ,poczytam i bede ćwiczył.
A co sadzicie o tych zdjeciach?
No, A9 już dużo lepsze - widać, że się dzieje
Do następnych trochę uwag:
W B2 - ta armata niepotrzebnie się w kadrze znalazła
B3 - lewą rękę uciętą można darować, ale dlaczego palce z prawej też?
Poza tym, w zasadzie...
Dzieki za oceny i słowa krytyki .Postaram sie stosować do uwag i unikać obcinania palców
Zapraszam do oglądania i komentowania zdjeć