Podziel się wrażeniami!
Mam a300 od tygodnia. Oto niektóre z moich zdjęć. Proszę o krytykę bo tylko ona spowoduje ze zrobię coś lepszego. Bez żadnych obróbek w komputerze.
Opole
Witam.
Tak na szybko:
1. Zdecydowanie za ciemne- statyw i przedłużyć czas naświetlania a skoro nie da się powtórzyć a zdjęcie ważne, przynajmniej rozjaśnić delikatnie programem graficznym
2. całkiem nie: niepotrzebny cień czyichś nóg, zbyt duża głębia ostrości (należało cofnąć się, wydłużyć ogniskową i byłoby lepiej (na f=18mm nawet przy f/4,5 GO będzie ogromna) i najważniejsze - dziewczyna. Zdaje się, że z zainteresowaniem na coś patrzy, dobrze, żeby to coś było widoczne - kadr zupełnie nie przemyślany.
3. najlepsze z tej serii. I nie przeszkadza nawet ta symetria. Może gdyby ciut rozjaśnić. Ale naprawdę ciut...
I oświadczenie: "bez obróbki" wcale dobrze nie świadczy o fotografującym. Bo potrzeba chociaż wyostrzenia po zmniejszeniu fotki, żeby nie była "mydlana", czasem trzeba coś wykadrować, poprawić balans bieli, podciągnąć kontrast, wyprostować... itd, itp. Obróbka jest bardzo potrzebna, ale bez przesady.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz czytasz mi w myślach. Dokałdnie się zgadzam. Jeszcze co do 3-ki. To trochę bym wyprostował bo leci w lewo i dłabym inny balans bieli.
Jeśli chodzi o uwagę dotyczącą obróbki to 100% racji. Podczas robienia zdjęć analogowych, fotki też mi same nie wypadały z aparatu, i musiałem (chciałem ) bawić się w ciemni w obróbkę. Nie bójmy się tego - obróbka cyfrowa nie jest zła o ile zna się granice. Przesadna ingerencja to druga skrajność.
3ka mnie się podoba - ma taki w sobie "ciężki" klimat... Do tego lubię ciemne zdjęcia!
Jako amator mogę powiedzieć tyle - 3ka najlepsza
kilka nowych zdjęć (w tym jeden hdr)
Pozdrawiam
ostatnia fota - mistrzostwo!
mnie trójka bardzo się spodobała
3
1