Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich gorąco w ten zimny wieczór
zapraszam do komentowania i mam nadzieję że uda mi się uzyskać wiele porad bardziej doświadczonych fascynatów
Witaj
1/3 - podobne kadry tylko w innej obróbce. Na któryś trzeba się zdecydować Moim zdaniem kolor (3) byłby lepszy, tylko poprawiłbym balans bieli. Dokładniej ochłodził bym, bo trochę za ciepłe kolory jak dla mnie.
I spróbuj następnym razem zrobić zdjęcia nocne ze statywu. Moim zdaniem warto
dziękuję za komentarz
szczerze to odnośnie 3 też mam takie wrażenie, ale fotka była robiona szybko i jakoś tak WB kiepsko ustawiłam, a potem już przepadło...
to może coś z innej tematyki
Ciemno to po pierwsze, po drugie brzydkie ostre cienie na 4 i po trzecie zbyt mocna kompresja pliku
Powodzenia w dalszych pracach
Taką ładną buzię potraktować ISO 1600? i faktycznie mocno skompresowane, co dodatkowo nie dodaje uroku. Największa rozpiętość tonalna jest przy niskich czułościach i jeśli motyw tego nie wymusza (np. romantyczna fotka przy świecach) to lepiej nie używac tak wysokich czułości do portretu.
Z poprzedniej wrzuty, chyba najlepsze pierwsze, czyli 3. Ciepły odcień podkreśla noc i żarowe oświetlenie, ale trochę zbyt mocno, ale da się to skorygować przecież.
dziękuję Wszystkim za wizytę i komentarze
wezmę je sobie głęboko do serduszka
oko fachowca widzi o wiele więcej... :smileyredface:
Tadeuszu dużo rzeczy się da tylko trzeba wiedzieć jak...
ale będę nad tym ostro pracować
Za Tadeuszem. Za bardzo eksploatujesz wysokie wartości ISO. A most/akwedukt? wdzięcznym tematem jest.
Ja lubię takie ciepłe barwy i rzadko zmieniam to co widziałem.
Witam bardzo ciepło http://klubkm.pl/forum/images/smilies/flowers.gif
Wdzięczny temat jeśli chodzi o pierwsze trzy. Zdecydowanie jednak statyw tutaj byłby konieczny. Co do konwersji to 3-ka najbardziej do mnie przemawia. Choć muszę przyznać, że pomysł z 2-ką też dobry tyle, ze trzeba by nad tym popracować i na pewno dać więcej światła które zrównoważyło by nieco to kontrowe (bez dominacji jednak) i doświetliłoby front.
Jeśli chodzi o portrety to podpinam się za Tadeuszem. Tak piękną buzię fotografować tylko i wyłącznie w jakimś romantycznym klimacie plus mniejsze iso, przysłona 11 i ogniskowa około 135 mm.
Pozdrawiam i czekam na więcej
hovany dzięki za komentarz
to może coś doradź, bo mi się robi mały mętlik i nie ogarniam - jak to świeży posiadacz lustra
mając taką sytuację:
bardzo kiepskie światło, brak lampy i statywu ( zastanawiam się ile modelka wytrzymałaby bez ruchu) to jak ustawić parametry?? myślisz że iso 800 by wystarczyło?? bo przy 400 zdjęcia były nieostre
Jak brak możliwości, to można... napić się kawy (wina) z modelką i zaprosić ją, jak będą lepsze warunki. Portret to nie reportaż - warunki można stworzyć. Lampe przynieść (niekoniecznie błyskową), oświetlić ładnie... i jednak czasem statyw się przydaje, ale jak już będzie jasno, to po co? Wystarczy parę zwykłych halogenów na ten przykład - tylko wtedy RAW najlepiej, żeby sobie z kolorami poradzić (WB), albo skonwertowac fotkę na B&W, jak będzie zbyt kolorowo.