Podziel się wrażeniami!
Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie.
Na forum od dawna nie pisałam, ale na forum często zaglądam Może niektórzy mnie pamiętają. A jeśli pamiętają to wiedzą, że za lustrzanką miałam poczekać jeszcze jakieś dwa lata, jednak się udało i dostałam ją teraz Jest to Sony 35 z kitowym obiektywem 18-55, który będzie mi musiał starczyć na dość długo... No, ale cóż. Lepsze to niż nic.
Załączam kilka fotek mojego psa. Lustrzanke mam od wczoraj, więc to moje pierwsze próby... Na pewno zaraz ktoś powie, że nie powinnam takich fotek wstawiać na forum, no ale wstawiam Proszę o wskazówki.
Ja bym robił w kolorze. Goldeny to psy o ładnym umaszczeniu.
Witaj, Jagodo. Masz fajny aparat i warto go dobrze poznać
Kilka rad na początek: Jeśli zamysł artystyczny nie sugeruje innego rozwiązania, to ogólna zasada jest taka, że ostrość powinna być na oczach (człowieka, zwierzęcia), a nie na nosie, jak tutaj. Zapewne użyłaś szerokiego pola AF i on sobie tak, automatycznie wybrał. Warto zwrócić uwagę, gdzie się te kwadraciki pól ostrości zapalają, albo przełącyć na AF punktowy/lokalny i samemu decydować co ma byc ostre.
Druga sprawa - trochę ciemno miałaś, a fotografia jednak potrzebuje światła, czasy migawki są dosyć długie i mam wrażenie, że zdjęcia są delikatnie "poruszone".
Zapewne miałaś ustawione ISO-auto, dlatego wszystkie na 1600 (na więcej automatyka nie pozwala) - DRO lepiej wyłączyć przy wysokich czułościach (miałaś chyba ustawione na auto).
Natomiast warto skorzystać z ISO-auto-z wielokrotnym naswietleniem i wówczas można uzyć wyższego ISO z całkiem dobrym efektem.
Chwali się, że nie błyskałaś lampą psu po oczach, jadnak więcej światła by sie przydało - lepiej pracować na niskich ISO i krótkich czasach.
I jeszcze jedno - zbyt blisko i trochę przerysowane sa proporcje łba i ciut ciasno kadrowane.
To tyle - poznawaj swój aparat i chwal się dokonaniami
Witaj,
Gratuluję zakupu 35!
Masz pięknego psa!
Rozumiem, że jest na razie głównym bohaterem Twoich zdjęć.
Do albumu jednak sugerowałbym lekką selekcję, bo na razie te zdjęcia bardzo podobne są.
Pozdrawiam!
Dziękuje za opinie
ostrość powinna być na oczach (człowieka, zwierzęcia), a nie na nosie, jak tutaj.
trochę ciemno miałaś, a fotografia jednak potrzebuje światła, czasy migawki są dosyć długie i mam wrażenie, że zdjęcia są delikatnie "poruszone".
Dzięki za wskazówki.
Będę zamawiała na fotobasi torbę do aparatu. Jest tu też taki zestaw czyszący: http://www.fotobasia.pl/product/akcesor ... clean-kit/ Nadawałby się?
Do czyszczenia to najlepiej Gruszka i Lenspen do czyszczenia matrycy.
Jest tu też taki zestaw czyszący: http://www.fotobasia.pl/product/akcesor ... clean-kit/" target="_blank Nadawałby się?
I właśnie mikrofibra jest moim zdaniem najlepsza. Dobrej jakości szmatki do optyki można kupić u optyka.