anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kaczy - galeria, zdjęcia różne.

Kaczy-----
Początkujący

Kaczy - galeria, zdjęcia różne.

No więc mój debiut, liczę na parę wskazówek jak to robić żeby robić dobrze. Na usprawiedliwienie mam to że całe życie zdjęcia robiłem telefonem komórkowym. Od miesiąca mam A330 z kitowym obiektywem 18-55.

Zapraszam :c10

9 ODPOW. 9
Kaczy-----
Początkujący
docentstopczyk
Początkujący

Syrenka mi się podoba, Tabliczka ostrzegawcza też ... :)

Azazel-----
Początkujący

Dużo kadrów centralnych, co akurat wg mnie przy tak szerokich kadrach nie wygląda najlepiej (wiewiórka, gołąb, kwiatki, kropla, samolot)- tzn lepiej by wyglądało umiejscawiając ważne elementy czy temat zdjęcia w mocnych punktach.
Chociaż kropla centralnie dla mnie jeszcze mogłaby być, ale w pionowym kadrze...

Gdzie nie gdzie trochę mydła - wyostrzasz zdjęcia po zmniejszaniu? Baw się więcej przysłoną, rozmywaj świadomie tło i uwypuklaj tym samym najważniejsze elementy zdjęć.

Lotnisko trochę leci w lewo, spróbowałbym też wywalić listki z lewego górnego rogu. I trochę ciemnawo. Ale dzięki umieszczeniu tablicy w mocnym punkcie, zapamiętam żeby nieproszonym na lotniska nie wchodzić:)

Syrenka aż się prosi żeby przesunąć ją bliżej prawego brzegu zdjęcia, a dać np więcej mostu po lewej... ;) Po co tyle powietrza za nią?:)

Ale super że dużo robisz i próbujesz, eksperymentujesz;) Tak dalej! ;)
Poczytaj o kompozycji kadru, złotym podziale, czystości kadru czy kierunku kadru, np TUTAJ - dadzą sporo teorii, którą potem warto próbować wcielać w życie;)

Aaa!! I numeruj proszę zdjęcia;) Łatwiej będzie odnosić się bezpośrednio do konkretnych zdjęć.

Kaczy-----
Początkujący

Azazel wielkie dzięki za wskazówki są bezcenne, spieszę od razu wchłaniać więcej wiedzy. Te zdjęcia są prosto z aparatu, oczywiście po zmniejszeniu, bez obróbki.
Dodałem numerację zdjęć, przepraszam gdzieś mi umknęła przy tworzeniu galerii.

Liczę na dalsze opinie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Kaczy napisał(a):

Te zdjęcia są prosto z aparatu, oczywiście po zmniejszeniu, bez obróbki.

To nie zawsze stanowi atut.
Dla mnie zdjęcie prosto z aparatu jest jak diament, który trzeba oszlifować ;)
U mnie obróbka skupia się na dobrym wywołaniu RAW'a + przykadrowaniu. To wystarczy by dopieścić zdjęcie.
Polecam wyostrzać zdjęcie po zmniejszeniu, bo zgubiła się ostrość.
Same zdjęcia póki co mnie nie ruszyły :smileyrolleyes:

Początkujący

Witam

Kaczy napisał(a):

Na usprawiedliwienie mam to że całe życie zdjęcia robiłem telefonem komórkowym.

To żadne usprawiedliwienie. Albo się robi zdjęcia i ma oko albo nie. Kadr, kompozycja, temat to rzeczy podstawowe zarówno fotce z komórki jak i DSLR.
Ale do rzeczy. Chciałbym zaznaczyć, że wypowiadam się w kwestiach technicznych a nie kategoriach podoba się czy nie, bo to kwestia gustu.
1- zbyt centralnie, za ciemno, za daleko, kawałek drzewa w kadrze
2-ka kompozycyjnie nie dopracowane. co prawda można by z tych kawałków posklejać całą rybę ale nie o to chodzi
3-ka dobrze
4-ka bałagan w kadrze, nieostre, nie wiadomo co chciałeś pokazać
5- centralnie, tło tragiczne
6- centralnie, płatki wydają się płaskie, źle doświetlone
7-ka centralnie, nieostre
8- w zasadzie wydaje się dobre ale znów nie wiadomo co chciałeś pokazać - most czy syrenkę. Z prawej włazi w kadr kawałek klosza latarni
9- centralnie
10- wydaje się że jest przekrzywione na lewo
11- tak wiele rzeczy i świateł odbija się od karoserii, że pomimo iż kadr wydaje się dobry to efekt jest kiepski. Po prawej jakiś merc wchodzi w kadr.
Podsumowując. Robisz zdjęcia ale wydaje się, że nie myślisz do końca jak pokazać a jedynie co.
Na początek polecam podstawy: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_kompozycji_-_regula_trojpodzialu/id/60
A co do obróbki, to kris ma rację.

Kaczy-----
Początkujący

No cóż po to właśnie umieściłem te zdjęcia, żeby dowiedzieć się na czym stoję i od czego zacząć. Technicznie muszę się dokształcić to jest pewne. Podejrzewam że kilku zdjęć mógł bym trochę bronić, ale przecież nie o to chodzi.
Tym razem dziękuję szczególnie Creatoor-owi za wskazówki i bezlitosne podejście ;)
Trzeba będzie trochę poczytać. :-)

Pozdrowienia.