anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kilka z Nikona

profile.country.pl_PL.title
ludzik82r
Początkujący

Kilka z Nikona

kilka fot :0 skoro można tu wstawiać to nie musze uciekać z forum :P

66 ODPOW. 66
kuraq.
Poszukiwacz

10- nie podoba mi się ułożenie ręki
11 - szkoda, ze 1;1 bo bardzo fajne barwy;]

colorful-----
Początkujący

wreszcie skóra wygląda w porządku - nie jest przekombinowana w ps-ie :thumbsup:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

11 - obrabiasz zdjęcia w 8 bitach?

Nie bardzo to dobrze robi przejściom tonalnym - niebo wygląda niespecjalnie z tymi gradientami.

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Widoczek: jak wyżej napisał Lajam nie wyszło z obróbką.
Dziewczę: modelka niePopSuta ale przyczepię się do kadru i do modelowania - ani to glamour ani fitness :c3

ludzik82r
Początkujący

Lajam no na 8bitach teraz dopiero zobaczyłem ale czy to duża róznica jak przy jpg i tak do 8bit konwertuje ??

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ludzik82r napisał(a):

Lajam no na 8bitach teraz dopiero zobaczyłem ale czy to duża róznica jak przy jpg i tak do 8bit konwertuje ??

Jak obrabiasz JPG to takich "kwiatów" trudno uniknąć.
RAW wołany do TIFF ->obróbka w 16 bitach i dopiero potem konwersja na 8bit i zapis do JPG.

ludzik82r
Początkujący

ok będę teraz w ten sposób obrabiał :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ludzik82r napisał(a):

ok będę teraz w ten sposób obrabiał :)

Chyba, że zdjęcie nie wymaga poprawek to może zostać golutki JOTPEG z aparatu :c20

Szum-----
Początkujący

ludzik82r napisał(a):

no na 8bitach teraz dopiero zobaczyłem ale czy to duża róznica jak przy jpg i tak do 8bit konwertuje ??

różnica wyjdzie jak się mocno obrabia fote np wychodzi posteryzacja, ustaw sobie w odrawiarce pracę w 16 bitach jeśli nie pracuje na nich domyślnie i powinno być oki, jeśli nie będziesz później (już po wywołaniu) obrabiał "mocno" foty (vide: np mocne rozciąganie histogramu) to wystarczy, że wyeksportujesz ją do jpga, w innym przypadku lepiej jednak do tifa, w moim przekonaniu w dużej większości zdjęć wystarcza eksport do jpga.

edit- ewentualnie jak nie masz rawa to przekonwertuj tego "nieobrobionego" jpg na tifa 16 bitowego i wtedy dokonaj obróbki zdjęcia, posteryzacji również nie będzie na zdjęciu "docelowym"

ludzik82r
Początkujący

Marta