anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KONKURS - Kadru cięcie też zajęcie - EVO I

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

KONKURS - Kadru cięcie też zajęcie - EVO I

No to zgodnie z zapowiedzią ruszamy z zabawą w kadrowanie.

Najpierw sprawy techniczno-regulaminowe.

Każdy uczestnik zabawy nadsyła tylko jedno zdjęcie, w formacie jpg, rozmiarze 2000px dłuższy bok oraz wadze do 500kB, prace należy wysłać na dres majowy kolegi Creatoor'a, który umieści pliki na serwerze a nas w tym wątku obdaruje linkami.
info@fotoart.net.pl
artur@judkowiak.com.pl

Pliki wysyłamy do niedzieli (31-I) do godz 24ej, w poniedziałek pojawią sie linki do prac, które należy ściągnąć i poddać kadrowaniu przy pomocy stosownych narzędzi w programach graficznych. Skadrowane zdjęcie następnie skalujemy do wymiaru 800px dłuższy bok i przesyłamy do kolegi Creatoora'a na wyżej podane maile do następnej niedzieli (7-II) do 24ej.

Ewentualne pytania proszę zadawać w wątku podlinkowanego na początku tego posta.

17 ODPOW. 17
Creatoor
Początkujący

Podaję linki do plików. Aby pobrać wystarczy kliknąć na link prawym przyciskiem myszy i wybrać "Zapisz element docelowy jako..."

Plik 1

Plik 2

Plik 3

Creatoor
Początkujący

cd...

Plik 4

Plik 5

Plik 6

Całość można zassać za jednym zamachem TUTAJ. Kompresja plik rar o wadze 2,67MB

Przypominam by przysyłane zdjęcia posiadały oznaczenia: Login1.jpg np.: Creatoor1.jpg
Z góry dziękuję za ułatwienie mi w ten sposób pracy
Pozdrawiam

Creatoor
Początkujący

Dziś sobota, więc jeszcze dwa dni zabawy! Kilka osób przysłało już swoje propozycje i muszę powiedzieć, że przysłowie się sprawdza: 'gdzie dwóch polaków, tam trzy opinie' :slight_smile:
Propozycje są zaskakujące, pomysłowość nie zna granic... :thumbsup:

Tnijmy śmiało!

Ps. Mała prośba do Moderatorów - nie bijcie! Celowo nie złączyłem postów co by wątek zrobił hop w górę :c22

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Nie zdążyłem z pocięciem wszystkich zdjęć :c9
Jak będzie po konkursie to wrzucę moje propozycje, chyba że te konkursowe będą tak miażdżąco dobre, że nie będę się wygłupiał.

Creatoor
Początkujący

Poniżej prezentujemy nadesłane propozycje. 6 zdjęć, każde w 7 odsłonach + na początku linki do plików rar, gdyby ktoś chciał pobrać zdjęcia.

Pliki można pobrać tutaj:
01- http://www.hebron.nazwa.pl/pliki/01.rar - 2,16 MB
02 - http://www.hebron.nazwa.pl/pliki/02.rar - 1,97 MB
03 - http://www.hebron.nazwa.pl/pliki/03.rar - 1,81 MB

Creatoor
Początkujący
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zgodnie z prośbą zdjęcia wstawiam ja, dzięki czemu wszystkie są w jednym poście.

nie dostałem informacji od autora odnośnie głosowania (czy ma być), ale moim zdaniem powinno być i powinno wyglądać następująco:
każdy z głosujących daje swój typ na jeden kadr czyli przykładowo tak:
01A
02B
03C
04D1
05E
06D2

Michal.
Poszukiwacz

Głosowanie do kiedy by było ?

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Chyba pora na parę wniosków czy spostrzeżeń ;)

Po pierwsze, nie sądziłem, że przy pracach 6ciu autorów powstanie nam taki tasiemiec ;)
Niestety, obecna forma prezentowania prac nie należy do najszczęśliwszych, ramki i opisy zdjęć ewidentnie przeszkadzają, tworzą zbędna strukturę, która przeszkadza w oglądaniu miniatur.
W tym przypadku zdecydowanie lepiej spisałaby sie struktura "grupowa" - jeden motyw to jedna grupa - w której zdjęcia będą prezentowane w 3 kolumnach.

Sprawa druga, to kwestia, której raczej nie brałem pod uwagę a wypłynęła teraz po prezentacji prac, chodzi o glosowanie. Parę osób pewnie wie, że nie jestem zwolennikiem jakiegokolwiek "ścigania się" - zwłaszcza w fotografii - nie było moją intencja wszczęcia kolejnego współzawodnictwa pracy (socjalistycznej ;) ). Ja wiem, że panowie lubią takie gierki, gdzie mogą prężyć muskuły, pojedynkować się itd. Nie o to w fotografii chodzi. Sugerowałbym raczej taka opcję, że po publikacji ciętych prac każdy z autorów opisuje dlaczego przyciął tak a nie inaczej.
Dzięki temu, będziemy mogli wspólnie poszerzać swoje horyzonty, nie każdy musi zauważać to co zauważa jego kolega, dzięki takim opisom będziemy mogli wyłapać wszystkie detale, za i przeciw.

Teraz może o samych pracach, szkoda, że wyszło nam tak prawie monotematycznie ;) nie pojawił się żaden portret czy jakiś reportaż. Myślę jednak, że w kolejnych edycjach nie braknie takich tematów :)
Ciekawym jest również to, że propozycje jakie sie pojawiły, miedzy sobą nie różnią się drastycznie, że w gruncie rzeczy różnice są tylko w detalach, o których powinniśmy teraz podyskutować bo to jest istota takie formy zabawy/edukacji.

Oczywiście czekam na inne uwagi i spostrzeżenia.

Na koniec proponuję aby każdy z autorów przygotował na koniec tygodnia parę słów o swojej metodologii przycinania. Nie widzę tez problemu w tym aby osoby, które nie brały udziału w samym przycinaniu wyraziły swoją opinie na temat tego co zaprezentowali autorzy.