anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

kris - analogowo

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

kris - analogowo

:c37

od jakiegoś czasu planowałem pokazać szerszemu gronu, kilka swoich zdjęć, które wykonałem/wykonam analogowo. Będę się starał napisać czym sfotografowane, ale to nie jest łatwe - nie ma EXIfów (są z głowy) :P
A w związku z dzisiaj odebranymi skanami ze średniego formatu (6x6), zmotywowałem się do założenia tego albumu właśnie dzisiaj. Dodam, że analogowa fotografia ma 4 piękne aspekty:
- nie zobaczysz od razu efektu, nie wprowadzisz korekcji ekspozycji po zobaczeniu zdjęcia na LCD
- obraz nie jest sterylny, ziarno, nieostrość, nie do końca trafiona GO - coś co dla wielu jest powodem do usuwania zdjęć, dla mnie jest czymś fajnym. Bo te rzeczy to drobnostki. Liczy się kadr. Chwila. Światło, a nie megapixele, żyletka jak z macrówki przymkniętej do f/11, czy kolory rodem z disneyowskiej bajki
- tanim kosztem można korzystać z pełnej klatki lub ze średniego formatu
- te oczekiwanie na efekty. Zanim film się skończy mija dzień, tydzień, miesiąc, rok. Różnie bywa. Fajnie jest po długim okresie zobaczyć co się fotografowało. Fajnie jest dopiero po jakimś czasie zobaczyć, czy dobrze się naświetliło, czy to co widzieliśmy jest tak sfotografowane jak tego chcieliśmy. Świetne. Potrafi zdołować, ale też potrafi zmobilizować

zachęcam wszystkich do korzystania z fajnej możliwości jaką jest korzystanie z obiektywów systemowych (pełnoklatkowych) wraz z analogowymi lustrzankami z bagnetem :c56

zacznę od średniego formatu. PetaconSIX TL. Film: Fuji Color iso 160.
zamieściłem dane, które pamiętam w "exifa"

docentstopczyk
Początkujący

dqdq1 napisał(a):

ciemni nie potrzebujesz, wystarczy ciemna łazienka (większość ludzi takową posiada), koreks(niewielki plastikowy cylinderek ok 50zł jednorazowo) i trochę chemii (kilkadziesiąt złotych raz na jakis czas). Plus 20 minut wolnego czasu.
W labie robią Ci sieczkę szkoda oddawać całkiem fajne zdjęcia do rzeźnika.

święta prawda. jak mi zmasakrowali 4 rolki rolleia wolę to robić sam. tylko c41 i slajdy daje do labu.

dqdq1 napisał(a):

Z kolei robienie odbitek w ciemni jest już zajęciem dla wariatów :D

to jest najwspanialszy moment w całym fotografowaniu, kiedy na papierze pojawia się obraz.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

to jest najwspanialszy moment w całym fotografowaniu, kiedy na papierze pojawia się obraz.

Święta prawda, podpisuję się pod ty obiema rękami :D
tylko c41 i slajdy daje do labu

Pewnie teraz jest inna technologia wołania, bo jak ja się tym bawiłem, to slajdy też sam wołałem, choć trochę zabawy z tym było, ale zbieraliśmy się z kolegą i w jednej chemii wołaliśmy swoje slajdy. Miał do tego taką fajną żarówę, do naświetlania po pierwszym wołaniu 8-)

------------------------------
fotoamator
docentstopczyk
Początkujący

da radę wołać slajdy w domu, ale ja mało focę na pozytywach. poza tym rossman i fotojoker wołają naprawdę porządnie. zresztą w tym samym miejscu.

dqdq1-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

dqdq1 napisał(a):

robienie odbitek w ciemni jest już zajęciem dla wariatów

Nie wiedziałem, że przez wiele lat byłem wariatem :c7 A taka frajdę mi to sprawiało...

niektórzy dali sobie juz z tym spokój, niektórzy nadal to robią. Próbki, filtry, naświetlanie, maskowanie... plamkowanie. Obłędnie ręczna robota. W momencie gdy technika hybrydowa stała sie na tyle wygodna i dobra jakościowo mozna uznać że jest to robota dla wariatów (w pozytywnym tego słowa znaczeniu!). Oczywiście odbitki wywołane ręcznie nadal są warte wiecej :D

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Czas odkurzyć ten album :D
Dziś odebrane skany. Fotki zrobione na minolcie 7D, z zapiętym zeissem 135mm f/1.8, a film użyty to Kodak BW 400.

Szczupic
Użytkownik

Fajne streety :D

Widzę że Aparacik się spodobał :c34

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.pl_PL.title
bart_m26
Użytkownik

Piękne! Ale ten zeiss pięknie maluje... :smileytwisted:

Sony A35, 18-55mm, 50mm/1.8 +pasja i plany
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Tak z ciekawości, suwaczkowałeś coś na kompie? :c20

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca