Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
Dopiero stawiam pierwsze kroki w dziedzinie fotografii. A230 to mój pierwszy bardziej zaawansowany aparat, wcześniej miałem zwykłego starego pstrykacza
Proszę o szczerą ocenę, sugestie, porady, co jest źle itd itp
pozdrawiam
Witaj!
Ja widzę to tak..
3 - lepiej chyba w BW
2 - niepotrzebnie takie wysokie ISO
ogólnie coś nie tak z balansem bieli
Pozdrawiam
Witam
fot. 1: Moim zdaniem szkoda dołu kosztem góry, przeszkadzają te cosie w górnym lewym rogu (uważaj na tzw. śmieci w kadrze, czyli wszystkie te elementy, które odwaracają uwagę od głównego tematu zdjęcia czyli w tym przypadku pana), no i światło nie do końca mi pasuje. Temat za to fajny, a pan fotogeniczny.
fot. 2: kadrowanie całkiem dobre, ale znowu śmieci na górze. Ostre oczy, a to ważna rzecz przy portretach. Następnym razem poproś modelkę aby odsunęła tyłeczek do tyłu, a wyciągnęła głowę do przodu - szyja wyjdzie korzystniej.
Fot. 3: dzieciątku rośnie krzak na główce za to fajny, ulotny moment, ciepła atmosfera zdjęcia na duży plus. Znowu szyja - wyciągamy główkę
pozdrawiam i życzę udanych fotek
P.S. 1 tez bym na BW przerobiła
Dzięki za sugestie. Dopiero oglądając zdjęcia na kompie zauważyłem te śmiecie dookoła. W domu tego wszystkiego było sporo i wszędzie, więc prawie każde zdjęcie jest takie z tego rodzinnego spotkania. Ale przyznam, że robiąc zdjęcia skupiałem się tylko na osobie, a nie na tym co jest dookoła i właśnie dlatego dziecku rośnie krzaczek... pomijając, że obciąłem mu główkę. Zdjęcie robione pod wpływem chwili i stąd do wszystko, nauka czyni mistrza podobno
Wrzucam wg Waszych sugestii jeszcze raz zdjęcie 3. Teraz lepiej wg Was?
Witam
marcnow napisał(a):
A230 to mój pierwszy bardziej zaawansowany aparat, wcześniej miałem zwykłego starego pstrykacza
marcnow napisał(a):
przyznam, że robiąc zdjęcia skupiałem się tylko na osobie, a nie na tym co jest dookoła i właśnie dlatego dziecku rośnie krzaczek...
2 - niepotrzebnie takie wysokie ISO
słuchaj Creatoora-dobrze prawii
probuj dalej
Dziękuję Creatoor za cenne wskazówki. W tym przypadku przysłona 11 chyba uniemożliwiła by w ogóle zrobienie zdjęcia, ponieważ warunki oświetleniowe były kiepskie, a ludzie zbyt ruchliwi.
ISO wysokie i ziarno duze
B&W jak by ladniejszy
ale ogolnie pomysl na fotki calkiem przyjemny
Znacznie lepiej. Jednak jakby lekko "ucieknięta" ostrość. Podciągnęłabym kontrast. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić.
To, że widzisz pewne rzeczy dopiero później, to normalne. Patrząc na robione przez siebie zdjęcia mamy nieco inny ogląd sytuacji. Znamy kontekst, a przede wszystkim mamy do tych zdjęć stosunek emocjonalny.