anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

marcnow - początki...

profile.country.pl_PL.title
marcnow
Początkujący

marcnow - początki...

Witam wszystkich,

Dopiero stawiam pierwsze kroki w dziedzinie fotografii. A230 to mój pierwszy bardziej zaawansowany aparat, wcześniej miałem zwykłego starego pstrykacza :)

Proszę o szczerą ocenę, sugestie, porady, co jest źle itd itp :)

pozdrawiam

45 ODPOW. 45
profile.country.en_GB.title
mamakuby
Poszukiwacz

Witaj!
Ja widzę to tak..
3 - lepiej chyba w BW
2 - niepotrzebnie takie wysokie ISO
ogólnie coś nie tak z balansem bieli
Pozdrawiam

AnetaD
Początkujący

Witam :c37
fot. 1: Moim zdaniem szkoda dołu kosztem góry, przeszkadzają te cosie w górnym lewym rogu (uważaj na tzw. śmieci w kadrze, czyli wszystkie te elementy, które odwaracają uwagę od głównego tematu zdjęcia czyli w tym przypadku pana), no i światło nie do końca mi pasuje. Temat za to fajny, a pan fotogeniczny.
fot. 2: kadrowanie całkiem dobre, ale znowu śmieci na górze. Ostre oczy, a to ważna rzecz przy portretach. Następnym razem poproś modelkę aby odsunęła tyłeczek do tyłu, a wyciągnęła głowę do przodu - szyja wyjdzie korzystniej.
Fot. 3: dzieciątku rośnie krzak na główce :c20 za to fajny, ulotny moment, ciepła atmosfera zdjęcia na duży plus. Znowu szyja - wyciągamy główkę :c20
pozdrawiam i życzę udanych fotek :c10

P.S. 1 tez bym na BW przerobiła

marcnow
Początkujący

Dzięki za sugestie. Dopiero oglądając zdjęcia na kompie zauważyłem te śmiecie dookoła. W domu tego wszystkiego było sporo i wszędzie, więc prawie każde zdjęcie jest takie z tego rodzinnego spotkania. Ale przyznam, że robiąc zdjęcia skupiałem się tylko na osobie, a nie na tym co jest dookoła i właśnie dlatego dziecku rośnie krzaczek... pomijając, że obciąłem mu główkę. Zdjęcie robione pod wpływem chwili i stąd do wszystko, nauka czyni mistrza podobno :)
Wrzucam wg Waszych sugestii jeszcze raz zdjęcie 3. Teraz lepiej wg Was?

Creatoor
Początkujący

Witam

marcnow napisał(a):

A230 to mój pierwszy bardziej zaawansowany aparat, wcześniej miałem zwykłego starego pstrykacza :)

To nie sprzęt decyduje o wartości zdjęcia. Można mieć wysoce zaawansowane lustrzanki i być 'pstryjaczem'. Cieszę się, że masz ambicję i chcesz ulepszać swój warsztat. Tak więc do rzeczy.
Zaczynając od końca.

marcnow napisał(a):

przyznam, że robiąc zdjęcia skupiałem się tylko na osobie, a nie na tym co jest dookoła i właśnie dlatego dziecku rośnie krzaczek...

Dobrze, że dostrzegłeś ten problem. Spróbuj wyrobić sobie nawyk obserwowania otoczenia. Tak jak kierowca jednym okiem patrzy na drogę, drugim, w lusterko wsteczne, trzecim w boczne, czwartym... wiesz o co chodzi.

Co do zdjęć. Użyłeś tu przysłon rzędu 4,0-4,5. Z czasem przekonasz się, że bardzo dobre efekty przy portretach daje przysłona 11. Czemu o tym piszę. Zobacz na fotografię 1. W sumie to żadna z postaci nie jest tu ostra, ale jeśli się przypatrzyć to mama jest bardziej ostra a bobas nie. To wina przysłony. Skróciła ci się głębia ostrości, a takiego efektu chyba nie chciałeś.

To na razie tyle. Nie chciałbym zasypać cię. Ćwicz z kadrem (bałagan i tło) oraz eksperymentuj z przysłona i głębią ostrości.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

2 - niepotrzebnie takie wysokie ISO

Jak już exify analizujemy, to warto na czasy spojrzeć i zastanowić się faktycznie ISO za wysokie :)

pablo_duch
Początkujący

słuchaj Creatoora-dobrze prawii
probuj dalej

marcnow
Początkujący

Dziękuję Creatoor za cenne wskazówki. W tym przypadku przysłona 11 chyba uniemożliwiła by w ogóle zrobienie zdjęcia, ponieważ warunki oświetleniowe były kiepskie, a ludzie zbyt ruchliwi.

krzyho4
Początkujący

ISO wysokie i ziarno duze :c20
B&W jak by ladniejszy :thumbsup:
ale ogolnie pomysl na fotki calkiem przyjemny :c4

AnetaD
Początkujący

Znacznie lepiej. Jednak jakby lekko "ucieknięta" ostrość. Podciągnęłabym kontrast. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić.
To, że widzisz pewne rzeczy dopiero później, to normalne. Patrząc na robione przez siebie zdjęcia mamy nieco inny ogląd sytuacji. Znamy kontekst, a przede wszystkim mamy do tych zdjęć stosunek emocjonalny.