anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Methos - konkurs - Street Art 3D

Methos-----
Początkujący

Methos - konkurs - Street Art 3D

Witam
Po dość szczegółowym przejrzeniu forum - zwłaszcza umieszczonych tu galerii - postanowiłem również umieścić i swoje zdjęcia pod ocenę szanownych forumowiczów. Liczę na szczerą krytykę i każde wskazówki, które pozwolą mi szlifować te hobby w dobrym kierunku.

Na początek fotki z tzw szuflandii, które zrobiłem za pomocą Konica-Minolta (zgodnie z regulaminem - mogę :c10 ) zanim jeszcze wiedziałem co to zasady złotego trójpodziału itp

Fotki od 1-3 to oryginały, a kolejne to próba ich dodatkowego wykadrowania.
Ok - So lets go.

123 ODPOW. 123
Methos-----
Początkujący

Hmmm ... :c18
Widzę, że zdjęcia zaparły dech w piersiach co wywołało skurcze w sercach i sztywnienie palców. Całkiem zrozumiała reakcja ;) i tłumaczy brak komentarzy. ... :c18
Jak już ochłoniecie i wróci Wam czucie w palcach to proszę śmiało komentować :c10

W związku z powyższym długo się zastanawiałem :c18 :c18 :c18 :c18 nad kolejną wrzutką ale zaryzykuję i dodam jeszcze 3 z szufladki.

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

czesc
na poczatku czemu podwojnie fotki masz dodane :c7 ?chyba ze mi explorer siadł :D
Dzieciaki fajne albumowe
4-podoba mi sie - ładne kolorki
6-tez niczego sobie :thumbsup:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj Methos
Na początek - mam nadzieję, że kolejne zdjęcia będą z alfy, bo inaczej galeria kwalifikuje się raczej do galerii cybershotowej...

Wracając do zdjęć.
Jedna uwaga do wszystkich - nieuzasadnienie krzywo.
Pierwsze zdjęcie, jak kadrowałeś - trzeba było od razu wyprostować.
To i pozostałe dwa, po wykadrowaniu, rzeczywiście lepiej, ale chyba kadrowałeś już zmniejszone pliki, bo jakość jest dużo gorsza niż "oryginałów"

Morskie zachody - cóż banał, ale może się podobać. Mnie szczególnie "5".
Tylko znowu - krzywo. Ja wiem, że morze faluje, ale tu zaraz się wyleje z tych zdjęć...
Tam gdzie widać linię horyzontu, staje się to dokuczliwie widoczne. Ale nie przejmuj się, ja też prawie wszystkie zdjęcia robię "krzywo" - trzeba tylko pamiętać, żeby przed publikacją - wyprostować.

------------------------------
fotoamator
Methos-----
Początkujący

Witam raz jeszcze i dziękuję za zaglądnięcie i komentarze , które na pewno zaowocują w przyszłości.

czesc
na poczatku czemu podwojnie fotki masz dodane :c7 ?chyba ze mi explorer siadł :D

Podwójne dlatego, iż robiąc fotki wcześniej nigdy nie zaglądałem do jakiejkolwiek literatury/informacji o fotografii. Po prostu 'widziałem' dany moment, ustawiałem odpowiedni kadr i już.
Teraz po dotarciu tutaj poczytaniu wielu postów i wypowiedzi, przejrzeniu większej części galerii i zapoznaniu się z komentarzami do przedstawionych zdjęć, jestem teraz troszkę bogatszy w wiedzę i postanowiłem ją zastosować.
Kadrowanie na nowo gotowego zdjęcia, które sądzę(iłem), iż jest dobrze uchwycone i skadrowane - to pierwszy etap w wprowadzaniu w życie/w nawyk zdobytej wiedzy.
Wiem, że to może banalne - ale nigdy wcześniej w ten sposób nie podchodziłem do zdjęcia cyfrowego - jeśli było dobre to takie wywoływałem i do albumu. Zero obróbki itp.

Dlatego też zdjęcia od 1-3 są przedstawione w ten sposób - oryginalne i skadrowane po nowemu - w celu sprawdzenia czy w miarę dobrze mi to wychodzi :)

Dzieciaki fajne albumowe
4-podoba mi sie - ładne kolorki
6-tez niczego sobie :smileythumbsup:

Dziękuję :c22

Tadeusz napisał(a):

Witaj Methos
Na początek - mam nadzieję, że kolejne zdjęcia będą z alfy, bo inaczej galeria kwalifikuje się raczej do galerii cybershotowej...

:smileythumbsup: - proszę potraktować te fotki jako rodzaj treningu z mojej strony.

Tadeusz napisał(a):

Wracając do zdjęć.
Jedna uwaga do wszystkich - nieuzasadnienie krzywo.
Pierwsze zdjęcie, jak kadrowałeś - trzeba było od razu wyprostować.
To i pozostałe dwa, po wykadrowaniu, rzeczywiście lepiej, ale chyba kadrowałeś już zmniejszone pliki, bo jakość jest dużo gorsza niż "oryginałów"

Morskie zachody - cóż banał, ale może się podobać. Mnie szczególnie "5".
Tylko znowu - krzywo. Ja wiem, że morze faluje, ale tu zaraz się wyleje z tych zdjęć...
Tam gdzie widać linię horyzontu, staje się to dokuczliwie widoczne. Ale nie przejmuj się, ja też prawie wszystkie zdjęcia robię "krzywo" - trzeba tylko pamiętać, żeby przed publikacją - wyprostować.

Dziękuję za rady - będę się starać o nich pamiętać i stosować. :c22

Proszę jednak o rozwinięcie zdania: "Jedna uwaga do wszystkich - nieuzasadnienie krzywo."
OK - zachody zgodzę się - tu muszę popracować. Jednak w zdjęciach od 1-3 nie bardzo wiem gdzie ta krzywizna. Jeśli mógłbyś dać bardziej szczegółowe info na co zwrócić uwagę, które zdjęcie w którą stronę obrócić lub po prostu umieścić takie jak wg Ciebie powinno być - będę rad.
I rzeczywiście - skadrowałem po zmniejszeniu - mój błąd

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Methos napisał(a):

Jednak w zdjęciach od 1-3 nie bardzo wiem gdzie ta krzywizna.

Na pierwszy rzut oka miałem wrażenie, że na 1 horyzont skośny jest. Ale może to linia brzegowa tak "idzie". Nie będę się upierał. :c31

fotoamator
Methos-----
Początkujący

Witam
Jak się rzekło tak się stało - kolejne fotki już z alfy.
I tak na początek mała próba pseudo tryptyku.

Aby się lepiej oglądało - mały komentarz:
"... Ciekwe czego tam nalali ..."
"... powolutkuuu ..."
"... Yyymmm ... "
"... DOOOOBREE! ..."

PS - jak zwykle mile widziane komentarze :)

profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

fikusna ta Mała :thumbsup:
szkoda ze taki mały :c20 ale podoba mi sie

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Fajny "quadryk" :thumbsup:
Ale na ostatnim nie wygląda na baardzo zadowoloną :nauseated_face:

PS. taka sklejanka (panorama) może spokojnie być nieco dłuższa w sumie niż te "magiczne" 800px (ale bez przesady... :c20 )

fotoamator
Methos-----
Początkujący

Dziękuję za odp i ocenę - miło :)
Quadryk - tego słowa mi brakowało - dziękować.

szkoda ze taki mały ...

Tadeusz napisał(a):

PS. taka sklejanka (panorama) może spokojnie być nieco dłuższa w sumie niż te "magiczne" 800px (ale bez przesady... :c20 )

Zgodnie z powyższym - plik podmieniony do 1200px (spokojnie mieści się na 14'' LCD laptopa)

Tadeusz napisał(a):

Fajny "quadryk" :thumbsup:
Ale na ostatnim nie wygląda na baardzo zadowoloną :nauseated_face:

Teraz lepiej widać tę dziarską minę :smileymrgreen: