Podziel się wrażeniami!
Witam
Po dość szczegółowym przejrzeniu forum - zwłaszcza umieszczonych tu galerii - postanowiłem również umieścić i swoje zdjęcia pod ocenę szanownych forumowiczów. Liczę na szczerą krytykę i każde wskazówki, które pozwolą mi szlifować te hobby w dobrym kierunku.
Na początek fotki z tzw szuflandii, które zrobiłem za pomocą Konica-Minolta (zgodnie z regulaminem - mogę ) zanim jeszcze wiedziałem co to zasady złotego trójpodziału itp
Fotki od 1-3 to oryginały, a kolejne to próba ich dodatkowego wykadrowania.
Ok - So lets go.
Ostatnie kaczuchy - ładne
Panowie - dziękuję za wskazówki
Przy najbliższej okazji postaram się porobić parę fotek w podobnych warunkach i zastosować Wasze rady.
Tadeusz - jeśli zablokuję ekspozycję na obiekcie 'kaczka' i przesunę po chwili obiektyw, bo obiekt będzie się: oddalał/przesuwał prawo-lewo itp czy nadal zostanie on ostry?
Witam
Widzę, że galerie użytkowników delikatnie poszły w odstawkę z wiadomego powodu ale wrzucę weekendowe łowy - tym razem bardzo przyrodniczo
PS - i tak wiem nr26 brak ogonka ... :smileyredface:
Witam
kaczuchy fajowe, podobają się
z ostatniej wrzuty - sarenka za bardzo schowana...możeby zblizyc ciut kadr?
myszołów - hmmm...ciemny, chociaż kadrowanie ok
25 - chyba najbardziej OK w tej wrzutki...chociaż tez wydaje mi sie za ciemny...
jak brak ogonka - może by poprostu zrezygnowac ze zdjęcia? a może próbowac kadrowac inaczej...jeśli oryginalny kadr duży...mozna sie pobawic i zbliżyć sam pyszczek ?
to tyle...
m
fotofly dla Ciebie z ciekawości zbliżyłem kadr - i rzeczywiście efekt jest ciekawszy - dziękuję.
Myszołów ciemny - zgadzam się ale był on straaasznie wysoko - i tak jestem zdziwiony, że tak ładnie go uchwyciło te 250mm
No i nr 26 - wstawiłem z premedytacją
Dzięki za rady i odwiedziny - byle do przodu.
Witam
Dziś przedstawiam zdjęcie nie tyle do oceny co do uzyskania pomocy.
Ostatnio w moim mieście zawitał fajny namiot "Looney Tunes Active" promujący sportowy tryb spędzania wolnego czasu przez dzieci wraz z bohaterami kreskówek - wg mnie fajny pomysł i elegancko zorganizowane przedsięwzięcie - to tak na marginesie.
Ale wracając do tematu - namiot był pomarańczowy, "sufit" namiotu był z jakiego białego softbox'u , dzień bardzo słoneczny. Efekt zdjęć jak poniżej jedno przykładowe - wszystkie ceglaste.
I teraz pytania do wyjadaczy:
1. Co należy ustawić w aparacie aby zdjęcia takie nie wychodziły (podejrzewam że coś z balansem bieli (ale co?) ale na to wpadłem po fakcie)
2. Czy toś kto ma opanowanego PS lub inny program jest w stanie wyciągnąć z tego jakieś normalne kolory?
1. musisz ustawić sobie "lokalny balans bieli" tak żeby aparat widział biały kolor taki jaki jest w warunkach w jakich fotografujesz. czyli w menu FN wybierasz --> WB --> set --> i musisz sfotografować coś białego
2. pracuj na plikach RAW wtedy nawet jak będą błędy balansu bieli, to w sofcie dołączonym do aparatu łatwo to skorygujesz
3. w PS w module camera raw zrobisz to samo co w sofcie SONY
4. jak jusz masz jpg, to w PS masz też opcję "auto tone" i "auto color" oraz możesz użyć narzędzi "curves" i "color balance". jest to mniej efektywne, ale można coś wyciągnąć.
ja tak zrobiłem i wyszło mi coś takiego
Dzięki za szybki odzew. Niestety osobiście nie posiadam PS ale za to w GIMPie wg wskazówek udało mi się coś takiego jak w zał.
Ale i tak efekt nie jest za ciekawy - za dużo niebieskiego na czarnych elementach i dziwne szumy.
W każdym bądź razie wracając do ustawienia aparatu - miałem na pewno automatyczny balans bieli - więc jak się nadarzy podobna sytuacja spr ustawienia podane przez Ciebie.
Co do RAWów - poszukam na drugiej karcie - może coś tam będzie bo na pewno przełączałem w pewnym momencie z jpg na RAW.
Wybacz, że tak późno, ale teraz dopiero trafiłem na to pytanie. Być może zrobiłeś próby i już znasz na nie odpowiedź. Jeśli nie...Methos napisał(a):
Tadeusz - jeśli zablokuję ekspozycję na obiekcie 'kaczka' i przesunę po chwili obiektyw, bo obiekt będzie się: oddalał/przesuwał prawo-lewo itp czy nadal zostanie on ostry?
Dziękuję za odp.