Podziel się wrażeniami!
Moim pierwszym aparatem byl Kodak S 400SL, aparacik dla malpy ale dziala do tej pory , drugim to juz cyfowy MediaTech Hypnos 414i wreszcie skok technologiczny Sony H - 50.
Stawiam pierwsze kroki w fotgrafii, to kilka moich fotek liczne na konstruktywna krytyke i wytykanie bledow do poprawki
Witam!!
Na początek prosił bym o numerowanie zdjęć gdyż łatwiej będzie komentować zdjęcia.
a co do zdjęć :
Koziołek, za centralnie i trochę mało ostre, warto by spróbować z innego kadru,
Wypalanie łąki, jak dla mnie to nic specjalnego nie trafia do mnie i brak trójpodziału,
Zalew, hmmm za dużo chyba wody, mały kontrast miedzy ziemią a niebem.
Oczywiści to są moje uwagi z punktu widzenia amatora
Pozdrawiam
Witaj,
na wstępie 2 prośby pierwsza to za duże fotki, najszerszy bok powinien mieć max 800p. a druga to numeracja.
Powiedz jeszcze cóż to za zwierz z takimi rogami?
Teraz o fotkach stosujesz centralny kadr, który w tych ujęciach nie jest wskazany.
chyba kozioł - ja widziałbym ten kadr tak, zwierz złapany lekko z boku i pozostawiona przestrzeń przed nim. Minusem jest za ostre słońce, które przepala kolory, w okolicach wschodu/zachodu słońca jest najlepsze światło.
łąka - sraj się nie przecinać zdjęcia w połowie horyzontem, lepiej jak znajduje się on na wysokości 1/3 lub 2/3. Dym psuje ujecie i jak już wspomniałem centralnie umieszczony ogień.
zatoka - horyzont dobrze umieszczony, ale co robi tel kawałem wysepki po lewej. Jeżeli był Twoim zamiarem to było go umieścić więcej na fotce.
Poczytaj o kompozycji i trójpodziale.
Pozdrawiam
ci.nek
dziekuje za pomoc na dniach postaram sie to zmienic na + , najwiekszy klopot mam z doswietleniem fotki, a zwierz to nie wiem , stal przy drodze publicznej a wydal mi sie ciekawy
Witam na forum!
Kozioł zdecydowanie lepiej by wyglądał w kadrze z wizji ci.nka
Wypalanie traw... myślę, że lepiej byś zrobił jakbys skupił sie na ogniu... nie przyciąga wzroku w tym kadrze
Zalew wiślany- gdyby nie kępka po lewej to byłoby bardzo ładne
i ostatnie, nr 4- ostrość powinna tu być ustawiona na to co za wodą a nie na trawy i gałązki drzew przed obiektywem, a najlepiej jakbyś je pominął
Zaznaczam, że moja opinia nie jest opinią eksperta, tylko sugestiami amatora
Jeśli chodzi o doświetlenie to jako amator sam musisz do tego dojść (na pewno Ci ktoś "fachowo" doradzi, bo ja jestem na etapie "odkrywania" i za bardzo nie pomogę). Ja jak robię zdjęcia to jeden obiekt fotografuję z 20 razy przy różnych ustawieniach i wybiorę może 2 ujęcia dobre...
To ostatnie zdjęcie to jakieś nie przemyślane pełno gałązek, które śmiecą kadr, nie trafia ono do mnie. Nie wiem co tu jest tematem głównym trawa, woda a może drugi brzeg?
a ta koza umnie to juz widze o co biega jak cinek zrobil misia u siebie ze 3/4 kadru ma mis i przesuniecie "srodka ciezkosci" fotki jest
juz wyzej powiedzieli wiec powtarzac to ja sie nie bede 😜
czekam na nowe
Witaj,
prawie wszystko już powiedziano, dodam tylko, że jak widać horyzont, to winien byc poziomo - na 3. woda sie trochę wylewa na lewo.
I koniecznie zmniejszaj zdjęcia. Nie wszyscy mają monitory w rozdzielczości 1600x1200 - zalecany dłuższy bok to ok. 800px. I po zmniejszeniu nie zapomnij trochę wyostrzyć (ale bez przesady).
Pozdrawiam
Poprzednicy napisali chyba wszystko. Czekam na nowe to skomentuję.