anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Moje początki :)

Ada------
Początkujący

Moje początki :)

Witam. Moja przygoda z lustrzanką SONY A200+kit zaczęła się bardzo niedawno, jakies 3 tygodnie temu. Ale chciałabym się w dziedzinie fotografii rozwijać. Na początek jedna foteczka (na pewno będzie ich więcej, obiecuję) Proszę o opinie (te dobre, jak i te złe), na które czekam z niecierpliwością.

30 ODPOW. 30
Touchdown-----
Początkujący

Melanie napisał(a):

Lajam napisał(a):

To, które wstawiłaś jest strasznie zjedzone przez kompresję, co najmniej jakbyś zmniejszała je w Paincie metodą skalowania rozmiaru ze 100% do np. 30%. Wygląda to delikatnie mówiąc niekorzystnie.

hmm.. szczerze mowiac to ja robie tak samo dokladnie jak powiedziales, bo inaczej nie umiem :slight_smile: .. ale u mnie chyba az tak nie widac tego jak u Ady c'nie? ^^

Witam zajrzyj tutaj podane jest tu kilka łatwych w obsłudze programów do kompresji fotek.

edit: nie zauważyłem że Lajam był szybszy w odpowiedzi :)

Ada------
Początkujący

Bo własnie też mi sie wydawało że jest jak to powiedziałeś "poszarpane" a zmniejszałam w Picassie, ale to chyba nie najlepszy program do zmniejszania, mam rozumieć? Dobrze, w takim bądź razie będe sie uczyć na innych programach :) dzięki wielkie za informacje.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Bardzo sympatyczna fotka i nawet ta tonacja mi pasuje, ale to faktycznie sprawa indywidualna.
A ja za Lajamem polecam programy Fast Stone'a: Image viewer do wszystkiego, a Photo resize'a do wsadowego zmniejszania i nie tylko :D

PS. Widzisz, w galerii od razu masz gości ;)

------------------------------
fotoamator
Melanie------
Początkujący

ok. dzieki ;d

Ada------
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Bardzo sympatyczna fotka i nawet ta tonacja mi pasuje, ale to faktycznie sprawa indywidualna.
A ja za Lajamem polecam programy Fast Stone'a: Image viewer do wszystkiego, a Photo resize'a do wsadowego zmniejszania i nie tylko :D

PS. Widzisz, w galerii od razu masz gości ;)

Widze właśnie, z czego się bardzo cieszę.
A wszelkie porady są na wagę złota. Dopiero co zaczynam, więc jakby jestem totalnym laikiem. Ale przy Waszej pomocy i częstszym robieniu foteczek, może za kilka lat będą ze mnie ludzie :D :grin: Pozdrawiam i czekam na kolejne opinie.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

troche jeszcze OT.
do 100% pewnosci ze to nasza stacja brakowało mi widocznej przerwy w płocie przez ktora wszyscy chodza jak pociagi staja na ostatnim peronie.

Ada------
Początkujący

Dodaje kolejne 3 foteczki, pierwsze dwie, to moje pierwsze "pstryki" a'la makro ;) a stacja specjalnie dla Mata.. może teraz będziesz miał większą pewność że to stacja strzelecka... jak kolejnym razem sie wybiore, to obiecuje... zrobie dla Ciebie zdjęcie przerwy w płocie :P

aha... sciągnęłam sobie polecany programik FastStone, jak dla początkującego rewelacja :thumbsup: dzięki ;)

Melanie------
Początkujący

2 szkoda ze centralnie ;] i chyba troche nieostre na kwiatku
3 i 4 ladne ^^

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

witam :)
1 - ładny kadr
2 - centralnie :rolling_eyes: IMO lepszy byłby kadr pionowy i ogniskowa 70mm
3 - dobry kadr choć ja osobiście skupiłbym się na kwiatku po lewej
4 - minimalnie krzywa ;)
pozdrawiam :)

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witam.
Tak krótko;
2. chyba ciut za bardzo wyostrzone - kwiatki trochę nienaturalnie wyglądają. Poza tym ta roślinka w centrum nie wygląda za dobrze. Układ listków sprawia, że powinno się ciachnąć trochę tego pustego z lewej strony i będzie lepiej.
3. Nieciekawe te kwiatki - takie zmęczone jakby... ale do ćwiczeń mogą być. Tu z kolei sugerowałbym lekkie obcięcie góry, tak, by główki znalazły się w pobliżu "mocnych punktów"
4. Jak dla mnie bardzo dobrze skadrowane, ten bury kolorek, tu mi też pasuje, podoba mi się :c4
Tylko... używasz priorytetu przysłony; zobacz ustawiłaś f/5,6 i czas Ci wyszedł 1/1600s. Po co? Lepiej by było przymknąć obiektyw, nawet do f/11, wówczas miałabyś migawkę ca 1/400s a więc wystarczająco a zyskałaby ostrość i GO (głębia ostrości).
Pamiętaj o tym, że obiektywy amatorskie najmniej ostre są na krańcach przedziału - w większości przypadków powinno się używać przysłon w zakresie f/8-f/16 a inne tylko wtedy, gdy jest to naprawdę konieczne (przymykanie bardziej niz f/16 też powoduje spadek ostrości, z uwagi na dyfrakcję).

------------------------------
fotoamator