anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Moje początki :)

Ada------
Początkujący

Moje początki :)

Witam. Moja przygoda z lustrzanką SONY A200+kit zaczęła się bardzo niedawno, jakies 3 tygodnie temu. Ale chciałabym się w dziedzinie fotografii rozwijać. Na początek jedna foteczka (na pewno będzie ich więcej, obiecuję) Proszę o opinie (te dobre, jak i te złe), na które czekam z niecierpliwością.

30 ODPOW. 30
profile.country.pl_PL.title
BuBu__
Początkujący

1 i 4 fajne :)
3 też bardzo ładnie wyszło, natomiast jeśli chodzi o 2, to jakoś tak za daleko, zbyt centralnie i za Starostą lepszy kadr pionowy

Ada------
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Witam.
Tak krótko;
2. chyba ciut za bardzo wyostrzone - kwiatki trochę nienaturalnie wyglądają. Poza tym ta roślinka w centrum nie wygląda za dobrze. Układ listków sprawia, że powinno się ciachnąć trochę tego pustego z lewej strony i będzie lepiej.
3. Nieciekawe te kwiatki - takie zmęczone jakby... ale do ćwiczeń mogą być. Tu z kolei sugerowałbym lekkie obcięcie góry, tak, by główki znalazły się w pobliżu "mocnych punktów"
4. Jak dla mnie bardzo dobrze skadrowane, ten bury kolorek, tu mi też pasuje, podoba mi się :c4
Tylko... używasz priorytetu przysłony; zobacz ustawiłaś f/5,6 i czas Ci wyszedł 1/1600s. Po co? Lepiej by było przymknąć obiektyw, nawet do f/11, wówczas miałabyś migawkę ca 1/400s a więc wystarczająco a zyskałaby ostrość i GO (głębia ostrości).
Pamiętaj o tym, że obiektywy amatorskie najmniej ostre są na krańcach przedziału - w większości przypadków powinno się używać przysłon w zakresie f/8-f/16 a inne tylko wtedy, gdy jest to naprawdę konieczne (przymykanie bardziej niz f/16 też powoduje spadek ostrości, z uwagi na dyfrakcję).

Dziękuję Tadeusz, za zajrzenie do mojej skromnej galerii. Jeśli chodzi o te kwiatki w centrum, to jak najbardziej sie zgadzam, i wiem dokladnie gdzie tkwi błąd, to bym mój pierwszy spacerek z aparatem, więc nie do końca miałam pojęcie o metodzie trójpodziału i że raczej nie powinno sie znajdować w centrum kadru. Chciałam własnie wstawić te zdjęcia, żeby koledzy i koleżanki z dużo większym bagażem doświadczeń w fotografii, powiedzieli mi co jest nie tak (a wiem że wiele jest do poprawki:P) ale usprawiedliwiam się tym że dopiero zaczynam :P wiec jakby mam fory :D
W chwilach wolnych czytam o tych przysłonach, czasach, GO.. no ale czasami w teorii to inaczej wygląda niż w praktyce... i wiem, że jedyną dobrą drogą do robienia coraz lepszych i bardziej przemyślanych zdjęć, jest robić ich jak najwięcej. Jeszcze raz dziękuję, i czekam na dalsze opinie.

Ada------
Początkujący

Dodaję kolejną foteczkę. Proszę o opinie. Ja wiem że podobnych foteczek było tu multum, ale co mi tam... :)

Melanie------
Początkujący

niby jest tu takich duzo ale i tak kazda jest inna ;)
nie wiem co to z gory takiego cos czarnego wystaje :c8
ale i tak zdjecie nawet ok jest :)
pozdrawiam ;]

Ada------
Początkujący

Witam po długim nieudzielaniu się na forum :) Co nie oznacza że nie zaglądałam, bo śledzę Wasze poczynania na bieżąco i jestem pod ogromnym wrażeniem talentu oraz pomysłowości coniektorych forumowiczów :) mogę jedynie pozazdrościć. Dodam kilka moich zdjęć, proszę oczywiście o opinię, porady, krytykę przyjmę z godnością i postaram się wyciągnąc odpowiednie wnioski :) Więc tak na początek... kilka kwiatków z ogródka babci :)

Ada------
Początkujący
Ada------
Początkujący
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

"kropelki" ładne
8 widział bym w kadrze pionowym i koniecznie z pręcikami ;)

profile.country.pl_PL.title
norobob
Początkujący

;) 11, 12

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

zastanawialem sie gdzie cie wywialo?
z kwiatkowych najlepsze 8 i 10