Podziel się wrażeniami!
Proszę o uwagi, co zrobić, aby ulepszyć zdjęcia. Może coś podpowiecie??
sbest napisał(a):
Z Dicandą nie jestem w żaden sposób związany poprostu bronię troche płeć piękną sądząc po nicku. Może się ze mna kiedyś umówi jeżeli mieszkamy w pobliżu:)
Firianus napisał(a):
Mimo tego co napisałem, jeśli Młodym podobają się Twoje pstryki, to oki :smileythumbsup:, ale nie zapłaciłbym Ci za nie ani 1zł
do nemesis:
Ponadto sądzę, że komuś, kto robi ślubne zdjęcia - i pewnie bierze za to pieniądze - nie wypada na forum, gdzie są (niemal) wyłącznie amatorzy prosić o rady, jak robić lepsze zdjęcia...
Nie zgodzę się z Tobą - dlaczego nie mogę umieszczać fotek na forum i nie pytać innych o zdanie
do Bubu:
napisałaś, że nie możesz wypowiedzieć się na temat np. przysłony, bo nie masz exifów- jeżeli jesteś fotografem, który zna się tak bardzo na rzeczy, iż pozwala sobie na zmieszanie z błotem innych pasjonujących się osób fotografią, to patrząc na jakiekolwiek zdjęcie nie potrzebowałabyś opisów, aby ocenić jakąś ktoś użył np. przysłone, czy jest to 1.4, 1.7, czy 5 - widać to na pierwszy rzut oka i dlatego Twoje oceny nie są dla mnie cenne.
nie wuk*** się, tak jak to napisałaś - mam do Ciebie taki stosunek jak do nemesis
do Firianus:
Ty mi za te foty nie płacisz .
Poza tymi niesmacznymi wypowiedziami (i nie chodzi mi o krytykę, ale o to w jaki sposób formułujecie swoje wypowiedzi) bardzo dziękuję innym za uwagi.
Na pewno nie zmienię swoich pomysłów
Moje zdjęcia umieszczone na niniejszym forum nie są jeszcze obrobione w PS, niewyostrzone. Nie bez celu właśnie takie fotki wstawiłam. Sądziłam, że po obejrzeniu ich podpowiecie, co zmienić w ustawieniach, aby były lepsze. Nie przepadam za nadmiernym upiększaniem zdjęć poprzez obróbkę w jakimś programie. Uważam, że dobry fotograf powinien uczyć się wykonywać zdjęcia na tyle dobrze, dzięki dobrym ustawieniom, aby jak najmniej korzystać z możliwości obróbek. Nie zauważyliście jeszcze jednej istotnej rzeczy - większość zdjęć jest nieustawiana, są to ujęcia w ruchu i nie da się rady tego powtórzyć, trzeba od razu zrobić dobrze. I właśnie ku temu moja nauka idzie. Cześć osób podała mi linki do stron, na któych znajduję podpowiedzi, za co dziękuję. Widzę jak profesjonaliści komponują inne, "nie książkowe" ujęcia. To jest pomocne.
Mam jeszcze prośbę - może ktoś podpowie, poda link, gdzie mogę dowiedzieć się, jak zrobić ciekawe zdjęcia z dołu, aby za bardzo nie zakłócić perspektywy. Będę wdzięczna.
do sbest:
chyba nadajemy na tych samych falach . Miło czytać, jak ktoś wie o co mi chodzi.
Thx za stronkę
Pewnie na razie nie uda Ci się tam zarejestrować, bo poprzeczka ustawiona jest dość wysoko. Jest tam jednak coś takiego, jak linki do stron 50 najlepszych fotografów weselnych w Polsce. Można się wiele nauczyć, podpatrywać i wyciągać wnioski.
Życzę wielu sukcesów w tym trudnym fachu.
Witek
Na pewno skorzystam - jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia
No Dicanda wywołałaś tutaj prawdziwą dyskusję wreszcie coś sie dzieje:)
Odwiedziłam link http://www.itc-art.com/SLUB/index.htm - rzeczywiście zdjęcia nieciekawe, prześwietlona suknia lub suknia zlewa się z tłem, zdjęcia nienaturalne, dużo fikcji. Trochę za dużo jak dla mnie.
A ludzie za takie coś płacą! I to jest najciekawsze.