Podziel się wrażeniami!
Dzień doberek Takie moje nieśmiałe początki... wciąż się uczę.
Dokładnie :smileythumbsup:Tadeusz napisał(a):
Ale kombinuj, próbuj, pokazuj - z czasem przyjdzie doświadczenie
Oj, ti, ti...
Cichcem wstawiłaś nowy obrazek
Więc jednak miałaś z głową w lewo
Jednak kolorystyka tego odbiega od poprzedniego - za dużo niebieskiego. Dobrze, jeśli pokazujesz zdjęcia z tego samego miejsca - miały podobną kolorystykę (chyba, że zmiany są uzasadnione - np. oświetleniem).
Pozwoliłem sobie na małe pogrzebanie w Twoim obrazku - tylko w "prymitywnym" Fast Stone - wykadrowałem tak, by główny bohater zdjęcia został uwypuklony - reszta elementów tylko rozprasza. I trochę kolorki - zdjąłem nieco niebieskiego.
klik TUTAJ
Na dobrą sprawę, można by jeszcze wystemplować ten patyk w PD...
Pozdrawiam
No i widzisz, dajesz mi zupełnie nowe spojrzenie. Dziękuję Ci bardzo. Podoba mi się wersja przerobiona przez Ciebie. Coś mi się wydaje, że zanim zacznę pstrykać, powinnam pomyśleć co i jak widzę na zdjęciu. Warunki atmosferyczne, oświetlenie są zdecydowanie mniej ważne niż zamysł, pomysł na ujęcie, a mi tego chyba właśnie brakuje - koncepcji.
Wiele, a nawet zaryzykowałbym twierdzenie, że większość zdjęć robionych przez amatorów, głównie początkujących powstaje w ten sposób: coś mi się podoba - pstrykam, a potem przy kompie kombinowanie, co z tego można zrobić. (i dla wielu tzw. pamiątkowych zdjęć to wystarczy)
A powinno być odwrotnie - zastanawiam się co chcę pokazać, i jak, i dopiero wtedy robię zdjęcie. Nie wystarczy ciekawy temat, diabeł siedzi w szczegółach - tło, sposób kadrowania (z góry, z dołu, szeroko, wąsko... jak rozmieścić elementy zdjecia), oświetlenie... i wyobraźnia - jak to będzie wyglądało na zdjęciu - sporo zdjęć powstaje, bo "widok taki śliczny", a po wydrukowaniu, czy obejrzeniu na monitorze, ta śliczność gdzieś się podziała.
Do tego wszystkiego dochodzą później, technikalia: jaki obiektyw, jaka przysłona, czas i dlaczego takie? I jeszcze parę drobiazgów
Ale dlatego właśnie fotografowanie jest takie ciekawe i ciągle odkrywamy nowy mozliwości i ciągle się doskonalimy i trudno się tym znudzić
Potrzebuję kogoś kto zna się na czyszczeniu matryc... Mój aparat dodaje mi kropki do zdjęć. Jeśli jest ktoś taki, kto mógłby mi pomóc, będę wdzięczna...
Tutaj masz temat jak i czym czyścić matrycę