anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nepray: dwa autoportrety i jeden poplenerowy.

profile.country.pl_PL.title
nepray
Użytkownik

nepray: dwa autoportrety i jeden poplenerowy.

Witam gorąco (wreszcie) w tym dziale.

Do tej pory bawiłem się się H9 (viewtopic.php?f=42&t=1621&st=0&sk=t&sd=a&start=0" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank), poraz na krok dalej :)

Przedwczoraj dotarła do mnie moja (wreszcie :) ) własna A300 z sonowskimi kitowymi 18 - 70 i 70 - 200. Pomimo ton negatywnych opinii krążących w otchłaniach sieci na temat zarówno body jak i obiektywów, ja jako amator jestem z nich naprawde zadowolony (może to szuk kulturowy po h9? ;) ).

Oto moje pierwsze wypociny (po lekkich retuszach), proszę o rady.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

128 ODPOW. 128
nepray
Użytkownik

Łomatko, jak ja rzadko tu bywam. Za rzadko.

To jest post z serii, że alfą się da. Nie że "wystarczy chcieć", ale że się da.

Zdjęć nie będzie, będzie link do wydarzenia (w którym z dj_cube uczestniczymy od samego początku).

Dwie puszki: 300 i 77 (wcześniej 700). Dwa szkła: 70 - 200G, 2.8 i Zeiss dwadzieścia coś do siedemdziesiąt coś :D (24 - 78?)

Zdjęcia (dodatkowo) są poukładane po kolei.

http://lifefestival.pl/pl/fotorelacje/

nepray
Użytkownik

i sto pińdziesiąt lat później :)

Dwa "autoportrety":

16.jpg 69

15.jpg 70

I jeden poplenerowy:

DSC05534-horz-male.jpg 71

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Obejrzałem sobie cały Twój album. Jest tam kilka naprawdę bardzo fajnych zdjęć. Ale ja chciałem zatrzymać się na dłużej przy prezentacji z Radomia. Widziałem sporo super kadrów, dużo dobrych zdjęć. Niestety, ruch w kadrze jaki proponujesz nie jest dla mnie. Po pierwsze bardzo nie lubię efektu pompki (tzn. przybliżanie i zaraz oddalanie od tego samego motywu, w jednym ujęciu), po drugie ostre, kwadratowe ruchy, po trzecie często wygląda to jak ruch dla samego ruchu, bez uzasadnienia, po czwarte ruch z pominięciem tematu. Nie wiem, może jestem zbyt "książkowy", może za bardzo przywiązany do "poprawności" ale wydaje mi się, że Twoja prezentacja mogłaby zyskać gdyby był to pokaz zdjęć bez wewnętrznego ruchu w kadrze lub delikatny dojazd lub odjazd od/do głównego motywu.

nepray
Użytkownik

piotruso, dzięki za wizytę.

Tak serio - ciężko mi stwierdzić, czy Radom jest ok, czy nie. Z jednej strony mam "wow factor" (informacja zwrotna mówi, że jest ok, że gra z muzyką, etc). Z drugiej strony - zwrotna jest taka, że "trzepanie kadrem wkurza". Mój zamiar był taki, coby było maksymalnie dynamicznie pod muzykę (tak jak odbiera pokazy lotnicze osoba zielona, nie mająca o tym bladego pojęcia). Czas minął, a ja ciągle nie wiem, co jest ok - celowałem w "poetykę teledysku". Popełniłem w międzyczasie coś "konserwatywnie spokojnego":

http://www.youtube.com/watch?v=H9J30duwgG0&feature=g-upl

A wracając do nadrabiania zaległości, dziś (para)lotniczo :D :

032.jpg

14.jpg

marzec-101.jpg

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

nepray napisał(a):

Czas minął, a ja ciągle nie wiem, co jest ok - celowałem w "poetykę teledysku".

O teledysku na razie się nie wypowiem, muszę chwilę to przetrawić, mam kilka uwag.
Co do klipu z Radomia to może jest to moje skrzywione spojrzenie ale ... np. są realizowane programy w TV szczególnie muzyczne lub skierowane do młodzieży, które mają być z założenia dynamiczne. I tam najczęściej używa się kamer "z ręki" gdzie prawie nie ma stabilnego kadru tylko oddalenia, przybliżenia, panoramowania, pochylenia - po prostu wszystko lata. Praktycznie nie można skupić się na rozmówcach, na obrazie. Na moje uwagi słyszę, że taki trend, że musi być dynamicznie, że ... I podobnie w przypadku Twojej prezentacji z Radomia - dojazd lub odjazd, panoramowanie z jednej strony do drugiej jest O.K. ale niech to będzie w jakimś celu. Panoramowanie w celu poszukiwania samolotu na niebie (np. ruch z lewej, pustej strony kadru na prawą, pustą stronę i potem dopiero w dół gdzie jest obiekt) jest dla mnie bez sensu. Ale nie mam nic przeciwko panoramowaniu z lewej strony kadru w prawy dół tam gdzie jest obiekt. Ale tak jak pisałem - to tylko moje widzenie, może być tendencyjne, a na pewno jest nieobiektywne.
Tak btw. szkoda, że nie zajrzałem na Twoją stronę jak byłem w Krakowie na delegacji. Wiedziałbym, kto by mnie mógł oprowadzić po miejscówkach do focenia na Balicach. Następną razą już będę wiedział.

nepray
Użytkownik

piotruso - dzięki. Takich uwag mi trza.

Jak będziesz w "EPKK", dzwoń! :)

-edit-

I trochę zabawy z formą:

krec 800a.jpg

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

ciekawa forma, bardzo ciekawa - fajnie Ci to wszyło :D

tobaszc53
Początkujący

jak zwykle fajny pomysł :)

..shprot..
profile.country.PL.title
krzys1977
Poszukiwacz

Bardzo Fajny Pomysł :thumbsup:

A 700 & VG-C70AM | SONY 100/2.8 macro | TAMRON 17-50/2.8 | SIGMA 70-200/2.8 EX APO DG II HSM | SONY HVL-F58AM | SONY HVL-F42AM | Velbon Sherpa 600