Podziel się wrażeniami!
Cześć.
Jestem początkujący, pierwsze dni z lustrzanką w ręce, zdjęcia wykonane w trybie M. Jeszcze mam problemy z ostrością
Witam serdecznie
doslav powiedział wszystko co i ja chciałem. Gratuluję
Ps. Masz kilka (co najmniej dwa) dużych paprochów na matrycy. Nieładnie to wygląda przy tak efektownych fotkach
dzięki za opinię.
matryca będzie kiedyś tam czyszczona, a zapomniałem zasztempelkować plamki na zdjęciu.
Kilka kolejnych zdjęć. Proszę o krytykę.
cd
23 zdecydowanie fajny klimat.
25 - ciutkę przepalasz niebo
24 - tutaj poleciałeś z niebem strasznie. Wygląda bardzo nienaturalnie, przepalone.
jak fotografować, aby niebo nie było przepalone? jak niebo jest ok to dół za ciemny, jak dół dobry to niebo białe, zostaje tylko hdr ?
polecam filtr połówkowy szary. Przyciemni ci górę o kilka działek ( w zależność od filtra) a dół pozostanie niezmieniony.
Jeśli posiadasz obiektyw który kręci mordką to odradzam zwykłe filtry nakręcany na obiektyw. Dobrym rozwiązaniem jest system typu Cokin z filtrem połówkowym szarym.
Szara połówka nie wpływa na kolory
nismo napisał(a):
jak fotografować, aby niebo nie było przepalone? jak niebo jest ok to dół za ciemny, jak dół dobry to niebo białe, zostaje tylko hdr ?
polecam filtr połówkowy szary. Przyciemni ci górę o kilka działek ( w zależność od filtra) a dół pozostanie niezmieniony.
Jeśli posiadasz obiektyw który kręci mordką to odradzam zwykłe filtry nakręcany na obiektyw. Dobrym rozwiązaniem jest system typu Cokin z filtrem połówkowym szarym.
Szara połówka nie wpływa na kolory
Szum napisał(a):
filtr połówkowy szary najlepiej mieć typu cokin bez względu na to czy obiektyw kręci czy nie kręci mordką