anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nismo - kilka nowych

nismo-----
Początkujący

nismo - kilka nowych

Cześć.
Jestem początkujący, pierwsze dni z lustrzanką w ręce, zdjęcia wykonane w trybie M. Jeszcze mam problemy z ostrością :)

59 ODPOW. 59
Creatoor
Początkujący

Witam serdecznie
doslav powiedział wszystko co i ja chciałem. Gratuluję
Ps. Masz kilka (co najmniej dwa) dużych paprochów na matrycy. Nieładnie to wygląda przy tak efektownych fotkach

nismo-----
Początkujący

dzięki za opinię.

matryca będzie kiedyś tam czyszczona, a zapomniałem zasztempelkować plamki na zdjęciu.

nismo-----
Początkujący

Kilka kolejnych zdjęć. Proszę o krytykę.

profile.country.pl_PL.title
maro_ka
Początkujący

23 zdecydowanie fajny klimat.
25 - ciutkę przepalasz niebo :)
24 - tutaj poleciałeś z niebem strasznie. Wygląda bardzo nienaturalnie, przepalone.

nismo-----
Początkujący

jak fotografować, aby niebo nie było przepalone? jak niebo jest ok to dół za ciemny, jak dół dobry to niebo białe, zostaje tylko hdr ?

profile.country.pl_PL.title
maro_ka
Początkujący

polecam filtr połówkowy szary. Przyciemni ci górę o kilka działek ( w zależność od filtra) a dół pozostanie niezmieniony.

Jeśli posiadasz obiektyw który kręci mordką to odradzam zwykłe filtry nakręcany na obiektyw. Dobrym rozwiązaniem jest system typu Cokin z filtrem połówkowym szarym.
Szara połówka nie wpływa na kolory

Creatoor
Początkujący

nismo napisał(a):

jak fotografować, aby niebo nie było przepalone? jak niebo jest ok to dół za ciemny, jak dół dobry to niebo białe, zostaje tylko hdr ?

Filtr to jedno. Jeśli go nie masz pamiętaj by utrzymać zakres pomiędzy światłem a cieniem w granicach trzech stopni ekspozycji czyli tak budować ekspozycję by nie było ostrych przejść tonalnych. Dokonując pomiaru, jeśli musisz wybierać, poświęć lepiej detale położone w głębokim cieniu, ponieważ ludzkie oko łatwiej akceptuje głębokie cienie niż miejsca zbyt prześwietlone.

Szum-----
Początkujący

polecam filtr połówkowy szary. Przyciemni ci górę o kilka działek ( w zależność od filtra) a dół pozostanie niezmieniony.

Jeśli posiadasz obiektyw który kręci mordką to odradzam zwykłe filtry nakręcany na obiektyw. Dobrym rozwiązaniem jest system typu Cokin z filtrem połówkowym szarym.
Szara połówka nie wpływa na kolory

filtr połówkowy szary najlepiej mieć typu cokin bez względu na to czy obiektyw kręci czy nie kręci mordką. System cokin pozwala nam dowolnie regulować linię przejścia, co niestety nie da się zrobić w połówce szarej nakręcanej. Natomiast polaryzacyjny tylko nakręcany gdyż te z systemu cokin są słabej jakości i powodują zafarby.
co do połówki szarej to b. dobrym rozwiazaniem jest z firmy Hitech - dla kita czy 16-105 wresja hard lepsza niz soft, oraz stopień zaciemnienia najlepiej o 3 Ev, gdy będzie za ciemno łatwiej jest rozjaśnić w pr. graficznych niż przyciemniać gdy ma się 2 EV. Oryginalne Hitech praktycznie nie powodują zafarbu, jsą zrobione z żywicy barwionej w masie więc rysy sa nam nie groźne,
co do reszty to wystarczająca jest wersja budżetowa czyli chińskie podróbki (holder, adapter, osłony przeciwsloneczne, dekle)
problemem jest brak odpowiedniego futerału /dedykowanego/ na połówki Hitecha gdyż są ciut dłuższe od niepołówek hitecha i kwadratowych filtrów innych firm więc należy sobie z przechowywaniem radzić samemu, jak na razie.

Creatoor
Początkujący

Szum napisał(a):

filtr połówkowy szary najlepiej mieć typu cokin bez względu na to czy obiektyw kręci czy nie kręci mordką

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/noel.gif