Podziel się wrażeniami!
Witam Serdecznie. Oto moje pierwsze foto kroki... Przyjmuję wszystko na klatę, ale się nie załamię tylko będę walczył do skutku. Pozdro Poniżej fotki autek w ruchu
witam
krótko i na temat: lipa http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
coś więcej ?
po pierwsze: panoramowanie fajna sprawa, ale te zdjęcia które wstawiłeś -moim zdaniem- powinny być tylko nauką dla Ciebie.
po drugie: selekcja! bardzo ważne (i na początku przygód z fotografią - nieznane) słowo
po trzecie: na 3 zdjęciu uciąłeś tył samochodu.
po czwarte: samo panoramowanie jest bardzo dobrze wykonane, nie mniej jednak tematyka zdjęć nie zachwyca.
Czekam na następne
Do wypowiedzi krisa dodam jeszcze: po co ISO 800 i maksymalnie przymknięta przysłona? Nie ma to (ani jedno, ani drugie) tutaj najmniejszego uzasadnienia.
Dzięki za uwagi. Szczerze to spodziewałem się że dostanę po głowie ale tak jak napisałem w pierwszym poście będę walczył. Oto kolejne temat wiosna
dalej nic ciekawego... po co iso200 przy tak krótkich czasach po co f/25 na zdjęciu 8:?: nie ma to najmniejszego sensu...
Ja się naprawdę zastanawiam czy te podglądy exifów są potrzebne.....
Jakaś choroba na analizowanie tych parametrów jest czy co?
Oceniajmy zdjęcia nie parametry http://klubkm.pl/forum/images/smilies/doh.gif
Nie sądzę, żeby ktoś kto źle wykadruje coś więcej wyciągnął gdyby miał ISO na takim poziomie na jakim oceniający myśli, że powinno być.
Zdjęcia paderewy są jak dla mnie na razie o niczym. http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
Ten album ma jednak duże znaczenie dla jego rozwoju, bo w miarę postępu będzie miał odniesienie z jakiego poziomu zaczynał. Także nie zniechęcaj się paderewa i powodzenia
No tak chyba jeszcze bardzo dużo przede mną nauki teoria i praktyka.Może tak zapytam, czy którekolwiek z moich fotek są poprawnie wykonane. Co powinienem zmienic w swoim toku myślenia. Teraz ostatnie fotki wykonane w tym tygodniu. Temat łabędzie
Gdyby któraś z moich fotek była w miare prawidłowo wykonana to miał bym jakiś punkt odniesienia no chyba że jest kompletny klaps...
Nie jest kompletny klaps tylko musisz chłodnym okiem popatrzeć na swoje kadry i przemyśleć czy to jest to co chciałeś. W sieci jest miliardy zdjęć. Bardzo dobrych i lichych. Wybierz takie które ci się podobają i spróbuj naśladować. Wiele można zdziałać właściwie operując kadrem, światłem, czasem, głębią ostrości etc... Czytaj. W sieci da się za friko i bez wychodzenia z domu. Najważniejszy krok już za Tobą - kupiłeś aparat i spróbowałeś
Powiedziałbym - nie jest tak tragicznie, jak mogło wyglądać.
Widać, że próbujesz, szukasz tematu. Brakuje trochę techniki, trochę znajomości kompozycji. Ale powoli... Posłuchaj Tomka - podglądaj innych - internet jest pełen bardzo dobrych zdjęć (choć gniotów jest tysiąc razy więcej...)
I, tak jak pisał kris - wybieraj. Z wszystkich, które zrobisz na jakiś temat, postaraj się wybrać jedno. Tylko jedno. Zobaczysz, że to niełatwe. Ale jak bedziesz musiał to jedno wybrać, zaczniesz dostrzegać mankamenty tych pozostałych, i być może, nie wybierzesz żadnego, lecz pójdziesz i zrobisz nowe zdjęcie - takie, które Cię zadowoli.