Podziel się wrażeniami!
co było nie tak
Pozdrawiam Kazik
to zdjęcie zostało zrobione obiektywem KITowym w kwietniu z balkonu a swoją drogą mam pytanie jak zmniejszać foty bo czasem pokazuje mi się komunikat ze za duzy plik .
ostatnie całkiem fajne tylko mały kontrast pomiędzy drzewem a ptakami
Kazek13 napisał(a):
mam pytanie jak zmniejszać foty bo czasem pokazuje mi się komunikat ze za duzy plik .
to wiem ze przekracza 250 kilo ja zmniejszam w programie Irfan View ale tylko rozdzielczością a myslalem ze jest inny sposob zmniejszenia wlasnie kilobajtow
Od paru miesięcy ze zmiennym szczęściem "poluję na ptaszki" moim Tamronem i mam za sobą wiele bolesnych doświadczeń.Kolega ma Sigmę i podobne spostrzeżenia do moich.
Radzę po pierwsze unikać ogniskowej 300, podobnie jak w moim Tamronie odpuszczenie odrobinę z najdłuższej ogniskowej bardzo poprawia ostrość, "polować" przy dobrym świetle, przy gorszej pogodzie, czy też w głębokim cieniu zazwyczaj albo przysłonę, albo czas będziesz musiał ustawić na poziomie nie gwarantującym ostrości, chyba że obiekt będzie łaskawie dłuższy czas nieruchomy.
Póki co chyba wszystkie Twoje ptaszki nie wyszły zbyt ostre.
jeśli chcecie na początku popolować na ptaki to proponuję parki w dużych miastach
300mm w lasach i na łąkach to zdecydowanie za mało a i trzeba stworzyć pewne warunki takie jak na polowaniu
proponuję także poradnik Stasia http://alfaklub.pl/str/index.php?option ... 2&Itemid=1
Czasem coś pod nogami się trafi