Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie
Mam na imię Ewa.Fotografią interesuję się od dawna i od kilku lat marzyłam o lustrzance. Miesiąc temu stałam się posiadaczką Sony Alfa 200.Na razie tylko z kitem, ale na gwiazdkę dostanę obiektyw 50 mm f/1,8.
Oczywiście przede mną jeszcze długa droga do robienia dobrych zdjęć.
Czasem udaje mi się zrobić fotkę,która bardzo mi się podoba,ale zdaję sobie sprawę, że profesjonalisty by pewnie nie zachwyciła
Oto kilka moich zdjęć. Liczę na konstruktywną krytykę
Dziękuję za opinie,no właśnie do tej pory jakoś nie zwracałam uwagi na tło, trzeba zacząć
Bo rzeczywiście elementy tła odciągają uwagę od psa, w sumie też to teraz zauważyłam.
Tylko nie rozumiem, co jest nie tak z tłem na 7 zdjęciu ? Tam chyba nie ma nic przyciągającego uwagę ?
Ewaloo napisał(a):
Tylko nie rozumiem, co jest nie tak z tłem na 7 zdjęciu ? Tam chyba nie ma nic przyciągającego uwagę ?
Witaj Ewaloo na naszym forum
Pozwolę sobie odnieść się do pierwszych trzech:
Chłopiec z kulkami - dwie sprawy: po pierwsze kucnij, dzieci zawsze lepiej wyglądają, gdy fotografujemy z ich poziomu a wtedy i twarz byłaby widoczna; druga - tło: wystarczyło krok w lewo lub w prawo, a tak - drzewo wyrasta chłopcu z głowy.
Drugie - zupełnie w porządku, tylko krzywo - warto wyprostować takie zdjęcie, to kilka kliknięć myszką w programie graficznym.
Trzecie - też OK... byłoby, gdyby skadrować trochę na lewo - z prawej jest trochę za dużo miejsca zostawione a z lewej za mało (albo skadrować tak, by trochę z lewej i z dołu było więcej, to z prawej mogło by być - czyli skrócić ogniskową, tak do 35-50mm, zamiast obecnych 70). A najlepiej byłoby, gdyby dało się uchwycić, na co obie panie patrzą.
Pozdrawiam
Tadeusz,bardzo dziękuję za opinie
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych programów graficznych.Jaki polecacie dla amatora ?Nigdy nie korzystałam z takich programów, więc chciałabym,aby był w miarę łatwy w obsłudze.
Picasa, Gimp, Photoshop Elements
Ja uwielbiam Lightroom - łatwość obsługi, miły dla oka intefejs chociaż Adobe Elements też daje się lubić początkującym
Dodaję jedno zdjęcie z przedwczorajszej śnieżnej sesji.Przyznam, że zrobione w zasadzie przypadkowo,ale spodobało mi się
fota fajna. trochę bym nad nią popracował jednak
Mi ta psinka wydaje się nieostra choć moment jest ładnie złapany