anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

początki –Ewa

Ewaloo
Początkujący

początki –Ewa

Witam serdecznie :)
Mam na imię Ewa.Fotografią interesuję się od dawna i od kilku lat marzyłam o lustrzance. Miesiąc temu stałam się posiadaczką Sony Alfa 200.Na razie tylko z kitem, ale na gwiazdkę dostanę obiektyw 50 mm f/1,8.
Oczywiście przede mną jeszcze długa droga do robienia dobrych zdjęć.
Czasem udaje mi się zrobić fotkę,która bardzo mi się podoba,ale zdaję sobie sprawę, że profesjonalisty by pewnie nie zachwyciła ;)
Oto kilka moich zdjęć. Liczę na konstruktywną krytykę :)

54 ODPOW. 54
Ewaloo
Początkujący

Dziękuję za opinie,no właśnie do tej pory jakoś nie zwracałam uwagi na tło, trzeba zacząć ;)
Bo rzeczywiście elementy tła odciągają uwagę od psa, w sumie też to teraz zauważyłam.
Tylko nie rozumiem, co jest nie tak z tłem na 7 zdjęciu ? Tam chyba nie ma nic przyciągającego uwagę ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Ewaloo napisał(a):

Tylko nie rozumiem, co jest nie tak z tłem na 7 zdjęciu ? Tam chyba nie ma nic przyciągającego uwagę ?

pomyliła mi sie numeracja (6=>7),już poprawiłem ;)

Tadeusz.O
Doradca

Witaj Ewaloo na naszym forum :D
Pozwolę sobie odnieść się do pierwszych trzech:
Chłopiec z kulkami - dwie sprawy: po pierwsze kucnij, dzieci zawsze lepiej wyglądają, gdy fotografujemy z ich poziomu a wtedy i twarz byłaby widoczna; druga - tło: wystarczyło krok w lewo lub w prawo, a tak - drzewo wyrasta chłopcu z głowy.
Drugie - zupełnie w porządku, tylko krzywo - warto wyprostować takie zdjęcie, to kilka kliknięć myszką w programie graficznym.
Trzecie - też OK... byłoby, gdyby skadrować trochę na lewo - z prawej jest trochę za dużo miejsca zostawione a z lewej za mało (albo skadrować tak, by trochę z lewej i z dołu było więcej, to z prawej mogło by być - czyli skrócić ogniskową, tak do 35-50mm, zamiast obecnych 70). A najlepiej byłoby, gdyby dało się uchwycić, na co obie panie patrzą.
Pozdrawiam

------------------------------
fotoamator
Ewaloo
Początkujący

Tadeusz,bardzo dziękuję za opinie :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie tych programów graficznych.Jaki polecacie dla amatora ?Nigdy nie korzystałam z takich programów, więc chciałabym,aby był w miarę łatwy w obsłudze.

docentstopczyk
Początkujący

gimp + irfan view

http://gimp.edu.pl/

i styknie ;-)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Picasa, Gimp, Photoshop Elements

mamakuby
Poszukiwacz

Ja uwielbiam Lightroom - łatwość obsługi, miły dla oka intefejs chociaż Adobe Elements też daje się lubić początkującym

Ewaloo
Początkujący

Dodaję jedno zdjęcie z przedwczorajszej śnieżnej sesji.Przyznam, że zrobione w zasadzie przypadkowo,ale spodobało mi się ;)

docentstopczyk
Początkujący

fota fajna. trochę bym nad nią popracował jednak ;-)

profile.country.pl_PL.title
Firianus
Początkujący

Mi ta psinka wydaje się nieostra ;) choć moment jest ładnie złapany :thumbsup: