Podziel się wrażeniami!
a więc wczoraj dostałam A300 i jeszcze za bardzo nieznam sie na niej 😜
ale jeszcze sie naucze ;d
czekam na opninie, te złe jak i dobre ;d
wstawie dzisiaj jedno zdjecie, żabki mej ;D
nastepne za kilka dni lub nawet tydzien ^^
7 - tak, ta zieleń troche się zlewa xD
O zdjęciach koleżanki i koledzy już sporo napisali to ja może troszkę o technicznych rzeczach:
Na początek proponuje przełączyć się z programu AUTU na A (priorytet przesłony) dzięki temu uzyskasz kontrole nad przesłoną (czas naświetlania aparat ustawi samodzielnie) i związaną z tym Głębię Ostrości (GO). Dodatkowo znaczna część obiektywów jest ostrzejsza po przymknięciu.
Przy takich kadrach jakie zaprezentowałaś spróbuj przełączyć pomiar światła z matrycowego na centralnie ważony (a nawet punktowy) - motyw główny będzie naświetlony prawidłowo a tło rozmyje się w "mroku".
No i nie bój się eksperymentować - nic nie stoi na przeszkodzie by ten sam motyw obfotografować z różnymi ustawieniami. Z czasem będziesz potrzebowała coraz mniej prób a efekty będą lepsze.
Mam nadzieję, że nie zniechęciłem
sadam napisał(a):
O zdjęciach koleżanki i koledzy już sporo napisali to ja może troszkę o technicznych rzeczach:
Na początek proponuje przełączyć się z programu AUTU na A (priorytet przesłony) dzięki temu uzyskasz kontrole nad przesłoną (czas naświetlania aparat ustawi samodzielnie) i związaną z tym Głębię Ostrości (GO). Dodatkowo znaczna część obiektywów jest ostrzejsza po przymknięciu.
Przy takich kadrach jakie zaprezentowałaś spróbuj przełączyć pomiar światła z matrycowego na centralnie ważony (a nawet punktowy) - motyw główny będzie naświetlony prawidłowo a tło rozmyje się w "mroku".
No i nie bój się eksperymentować - nic nie stoi na przeszkodzie by ten sam motyw obfotografować z różnymi ustawieniami. Z czasem będziesz potrzebowała coraz mniej prób a efekty będą lepsze.
Mam nadzieję, że nie zniechęciłem
warzywka z działki u babci i kwatek 😜
To i ja zaglądam do Twojej galerii.
Z ostatniej serii kwiatek mi się podoba.
Martwe marchewki w glębii ostrości i czereśnie w kartoflach wyraźnie mniej.
ciekawa ta warzywno owocowa sesja
9 - jak najbardziej , byłoby idealne gdybyś wykadrowała ten listek z PD i gdybyś zmieściła w całości kwiatka w tle.
nastepnych kilka ;d
14. mozna to wogole nazwac choc troche street art'em? 😜
14 super
Hmmm ... może troszke kontrast bym poprawił
Dobrze mówię ?
bertone1982 napisał(a):
14 super
Hmmm ... może troszke kontrast bym poprawił
Dobrze mówię ?