anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Przygoda rozpoczęta....czy stanie się życiem???

er_er_er
Początkujący

Przygoda rozpoczęta....czy stanie się życiem???

Od jakis 5 dni jestem szczęśliwym posiadaniem :c56 330 i dopiero sie uczę na standardowym kicie 18-55 to a to kilka moich pierwszych fotek licze na szczere opinie... jak juz krytykujesz napisz co zrobic by były lepsze...

120 ODPOW. 120
er_er_er
Początkujący

Dziękuje wam za tak ważne dla mnie słowa krytyki i wsparcia. Już wkrótce kolejne foty dodam do ocen

er_er_er
Początkujący
er_er_er
Początkujący

jeszcze jedno z dzisiaj...

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

16 - czemu pannie robisz zdj w łóżku, jeszcze jak by to było ciekawe to tak, ale to jest zwykły pstryk
17 - może za szaro, ale najlepsze z wrzuty
18 - nie wstawiałbym
19 - poza tym że krzywo (i ja to zdjęcie zrobiłbym centralnie) to dziwi mnie wartość przesłony ( nie czepiam się tego, lecz dziwi mnie że ta wartość taka wielka)
20 - że tak powiem 'burdello' za dużo się dzieje w kadrze :c20 i nie wiadomo o co Ci chodziło w tym zdjęciu
21 - nic ciekawego
22 - leeeeeeci w prawo... i ten kontrast jakoś taki sobie
23 - ok, gdyby nie ta lewa strona i światła w oddali to by było nawet nawet
24 - krzywo
25 - tego też bym nie wstawiał, znowu krzywo, też bym to zdjęcie zrobił centralnie i może w jakieś ciekawej konwersji BW

profile.country.pl_PL.title
tobaszc53
Początkujący

Witam,
Odniosę się do całości bo nie widzę sensu pojedyńczo komentować. Wypstrykałeś swoje najbliższe otoczenie i wrzuciłeś do galerii. Nie o to chyba do końca chodzi. Spróbuj znaleźć jakiś ciekawy temat(modeli masz uroczych) i skup się na tym. Podpatrz jak robią to inni, poczytaj o podstawach, obróbce fotografii, pytaj na forum. Fotografowanie wszystkiego dookoła byleby tylko pstryknąć i zobaczyć jak wygląda na zdjęciu jest ciekawe tylko dla Ciebie.
To tyle, zakasaj rękawy i do roboty bo na razie to co wrzuciłeś jest po prostu słabe, bez wyjątku.

..shprot..
profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

shprot napisał(a):

Nie o to chyba do końca chodzi.

Nie do końca się z tobą zgodzę. Ja pstrykam wszystko do okoła, nie mam jeszcze swojego tametu i pola manewru. Ale jakoś mi tam idzie, sądzę że nie są mega złe. Pstrykaj co chesz ale rób też selekcję, a nie, zdjęcie -> i od razu galeria. Zrób tak, zdjęcie -> selekcja -> obróbka -> jeszcze raz selekcja -> i dopiero galeria.

Jeżeli masz cośco lubisz fotografować skup się na tym, jak nie szukaj i próbuj nowych i innych rzeczy :c20

er_er_er
Początkujący

Ja również sie z tym nie zgodze
"Nie o to chyba do końca chodzi. Spróbuj znaleźć jakiś ciekawy temat(modeli masz uroczych) i skup się na tym."
Jestem w foto początkujący :c56 posiadam od 2 tyg i staram sie jakos w tym swiecie odnaleść zobaczyc co mi sprawia najwieksza przyjemnosc i co lubie fotografowac a i do tego jest mi wasza pomoc potrzebna zeby ocenic moj punkt widzenia i jesli jest mało interesujący to pokierowac w troszke inna strone delikatnym (lecz surowym) kopniakiem krytyki.
dziekuje za wypowiedzi i czekam na następne

trebor napisał(a):

shprot napisał(a):

.\ Pstrykaj co chesz ale rób też selekcję, a nie, zdjęcie -> i od razu galeria. Zrób tak, zdjęcie -> selekcja -> obróbka -> jeszcze raz selekcja -> i dopiero galeria.

Tyle ze ja nie poddaje moich fot obrobce...

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Jestem w foto początkujący :c56 posiadam od 2 tyg i staram sie jakos w tym swiecie odnaleść zobaczyc co mi sprawia najwieksza przyjemnosc i co lubie fotografowac a i do tego jest mi wasza pomoc potrzebna zeby ocenic moj punkt widzenia i jesli jest mało interesujący to pokierowac w troszke inna strone delikatnym (lecz surowym) kopniakiem krytyki.
dziekuje za wypowiedzi i czekam na następne

Czy aby niezbyt wygórowane oczekiwania jak na 2u tygodniowego posiadacza aparatu fotograficznego?
Nie bardzo rozumiem, że liczysz na to, że ktos przez 2-3 tygodnie nawkłada Ci do głowy takich mądrości, że nagle zaczniesz robić rewelacyjne foty. PO pierwsze to trochę cierpliwości, zwłaszcza dla siebie, pewne procesy (myślowe, poznawcze) potrzebują czasu, i nie pisze tutaj o 2,4, czy 8 tygodniach.

Teraz przezywasz pewien rodzaj "fascynacji", w tej fazie nasze uwagi odnośnie konkretnych zdjęć na nic się nie przydadzą, aby sie przydały, musisz poznać pewne podstawy, ale nie oczekuj, że każdemu będziemy te podstawy podawać na tacy i to jeszcze w kontekście jego zdjęć. Tak więc, zachęcam do przeczesania sieci, za różnej maści poradnikami fotograficznymi - możesz zacząć od tych zawartych na stronie Sony - , zaczynając od rad czysto technicznych (parametry ekspozycji, rodzaj oświetlenia) po te traktujące o samym obrazie (przede wszystkim jego kompozycji).
Jak już coś, przeczytasz musisz to najnormalniej w świecie strawić, potem wyprobować pewne rzeczy w życiu i boju.
Z fotografia jak z nauką czytania czy liczenia, powoli ale do przodu, nie porywaj się od razu na poezję czy rachunek różniczkowy ;)

er_er_er
Początkujący

tompac napisał(a):

Czy aby niezbyt wygórowane oczekiwania jak na 2u tygodniowego posiadacza aparatu fotograficznego?
Nie bardzo rozumiem, że liczysz na to, że ktos przez 2-3 tygodnie nawkłada Ci do głowy takich mądrości, że nagle zaczniesz robić rewelacyjne foty. PO pierwsze to trochę cierpliwości, zwłaszcza dla siebie, pewne procesy (myślowe, poznawcze) potrzebują czasu, i nie pisze tutaj o 2,4, czy 8 tygodniach.

nie sądze zebym mial zbyt wygorowane oczekiwania tym bardziej ze wstawiajac tu foty czekam na slowa krytyki a nie uznania i zachwalania... Śmiem twierdzić że minie jeszcze wiele wiele miesięcy zanim wstawie tu jakies foto z myslą o pozytywnych slowach